Hlavní obsah

Brusel zahájil řízení s Británií. Vadí mu změna brexitových pravidel

Foto: Profimedia.cz

Protest v Severním Irsku proti změně obchodních pravidel.

Reklama

Evropská komise zahájila řízení proti Velké Británii kvůli plánům Londýna změnit brexitová obchodní pravidla pro Severní Irsko.

Článek

Evropská komise ve středu podnikla právní kroky proti Británii kvůli plánu Londýna pozměnit některá pobrexitová obchodní pravidla pro Severní Irsko. Oznámil to místopředseda komise Maroš Šefčovič. Exekutiva Evropské unie posunula do další fáze řízení, které vede od loňska, a zároveň zahájila dvě řízení nová. Británie má dva měsíce na reakci, než se komise obrátí na unijní soud.

Britská vláda v pondělí představila plán na změnu severoirského protokolu, který je součástí dohody o vystoupení Británie z EU. Legislativní návrh usiluje o zrušení celních kontrol na některé zboží dovážené do Severního Irska ze zbytku Spojeného království.

„Není pochyb o tom, že neexistuje žádné právní ani politické ospravedlnění jednostranných změn mezinárodní smlouvy,“ upozornil Ševčovič. Londýn se podle něj rozhodl porušit teprve dva roky starou dohodu, která zajišťuje klid a stabilitu Severního Irska.

Komise se kvůli tomu ve středu rozhodla odeslat do Londýna odůvodněné stanovisko k porušení podmínek smlouvy, kterou obě strany podepsaly před předloňským odchodem Británie z evropského bloku. Brusel tím pokročil v řízení zahájeném loni v březnu kvůli britskému odkladu dohodnutých celních kontrol.

Pokud Londýn do dvou měsíců uspokojivě nezareaguje, zažaluje jej komise u soudu v Lucemburku. Ten může Británii v krajním případě vyměřit pokutu. Právě pravomoci unijní justice jsou však jedním ze sporných bodů a Londýn tvrdí, že se nechce jeho verdiktům podřizovat. V pondělí zveřejněný návrh britské vlády počítá s tím, že dohled unijního soudu by v případě irského protokolu nahradila arbitráž.

Vzájemná dohoda unii umožňuje vést řízení se svým bývalým členem, pokud podle ní porušil právo EU. EK dnes na jejím základě podnikla proti Londýnu právní kroky kvůli tomu, že neprovádí nutné zdravotní kontroly zboží vyváženého do EU a neposkytuje potřebná statistická data.

Reklama

Doporučované