Hlavní obsah

Bude Putin hodiny řečnit před novináři? Tradiční tiskovka se nechystá

Foto: Profimedia.cz

Putin promlouvá na oslavách na Den národní jednoty. Snímek je ilustrační.

Reklama

Kromě výroční tiskové konference visí otazník také nad každoroční besedou ruského prezidenta s občany. Zdroj serveru RBK řekl, že se bude přihlížet i k vývoji konfliktu na Ukrajině.

Článek

Od roku 2012 pořádá Kreml vždy v prosinci výroční tiskovou konferenci, na které prezident Vladimir Putin několik hodin odpovídá na otázky ruských i zahraničních novinářů. Letos se ale velkolepé setkání se stovkami zástupců médií pravděpodobně neuskuteční.

Jak v pondělí uvedl ruský portál RBK s odvoláním na dva nejmenované zdroje blízké Kremlu, rozhodnutí ohledně letošní výroční tiskové konference stále nepadlo.

Nejisté je také pořádání dalšího podobného formátu, tzv. Přímé linky, během níž Putin odpovídá na dotazy občanů. Ta se měla konat již v průběhu léta, avšak termín byl několikrát posunut a Putinův mluvčí Dmitrij Peskov poté řekl, že by mohla být spojena s výroční tiskovou konferencí, jako tomu bylo během pandemie koronaviru v roce 2020. 

Podle zdrojů RBK se však tato akce zatím nepřipravuje. Jeden zdroj uvedl, že se bude přihlížet k vývoji vojenských střetů na Ukrajině.

O dění v Rusku

Ideologie režimu Vladimira Putina ještě důrazněji prosákne do vzdělávání. V Moskvě se dopisuje rámec rozsáhlého kurzu o ruské státnosti. A armáda zavádí do škol vojenský výcvik. Má zahrnovat i pravidla pro zacházení se zbraněmi.

Během Přímé linky prezident odpovídá několik hodin na dotazy občanů. Putin, který poprvé použil tento formát v roce 2001, využívá naživo přenášenou komunikaci ke zvýšení vlastní prestiže. 

V pátek Peskov sdělil novinářům, že Kreml nevylučuje žádné možnosti, konečné rozhodnutí ohledně konání těchto promluv k národu však údajně dosud nepadlo.

Rovněž není jasné, kdy proběhne prezidentův projev k Federálnímu shromáždění, tedy společnému zasedání obou komor ruského parlamentu, jehož přípravy již začaly.

Reklama

Doporučované