Hlavní obsah

„Bylo to moc šťastné dítě.“ Tornádo zabilo i roční holčičku s tatínkem

Foto: Facebook/Elizabeth Herndon

Brantley, Riley a Aubrey Herndonovi. Nejmladší dívka při tornádu spolu s tatínkem zemřela, dva starší sourozenci jsou ve vážném stavu v nemocnici.

Reklama

Mezi nejméně 26 oběťmi tornáda, které zpustošilo severní část amerického státu Mississippi, je i malá Riley. Její dva starší sourozenci musí kvůli vážným zraněním zůstat delší dobu v nemocnici.

Článek

Možná nejmladší obětí tornáda je teprve roční Riley Herndonová. Za měsíc by oslavila druhé narozeniny, ale v pátek bouře téměř kompletně zničila mobilní dům její rodiny a dívka to nepřežila. Spolu s holčičkou zahynul i její třiatřicetiletý otec Ethan. Jejich těla našel Ethanův otec, který bydlí dál v ulici.

Herndonovi žijí v městečku Wren na severovýchodě Mississippi už po generace. Dokonce tak dlouho, že ulice, kde bydlí, dostala jejich jméno, píše deník The New York Times (NYT).

Sourozenci se po sestřičce vyptávají

Rileyini dva starší sourozenci - čtyřletá Aubrey a sedmiletý Brantley - přežili, ale jsou vážně zranění a dlouho si tak pobudou v nemocnici, jak deníku řekla jejich teta Rachel Atkinsová. Matku trojice dětí jedenatřicetiletou Elizabeth převezli do jiné nemocnice.

Riley se narodila předčasně a celý život se vyrovnávala s řadou zdravotních problémů, příští týden ji čekala operace. Její teta ji popsala jako „opravdu šťastné dítě“, které zanechalo stopu v mnoha srdcích.

Aubrey a Brantley ji zbožňovali. „Ptají se na ni. Ještě nějakou dobu jim potrvá, než tohle všechno pochopí,“ říká jejich teta Rachel. Svého bratra, zemřelého Ethana, pak popsala jako muže, který miloval svou rodinu nade vše. Pracoval v prodejně rekreačních aut a byl vášnivým lovcem a rybářem.

Tornáda v Mississippi a Alabamě

Přírodní živel, který se hnal rychlostí až 113 kilometrů v hodině, ničil necelých 100 kilometrů severně od mississippského Jacksonu. Škody jsou hlášeny z pásu území o délce až 160 kilometrů.

V mobilním domku jako Herndonovi žila i další oběť tornáda, Mary Barfieldová z dvoutisícového městečka Rolling Fork, které živel téměř celé srovnal se zemí. Její tělo objevila dcera Lequita Barfieldová.

Lequita se doslechla, že tornáda zničilo Rolling Fork, a tak ihned vytočila matčino telefonní číslo. Ani po opakovaných voláních to Mary nezvedala. „Naskočila jsem do auta a vyrazila na cestu,“ vypráví Lequita deníku NYT.

Po třiceti minutách jízdy zahlédla spoušť, kterou za sebou tornádo zanechalo. „Všechno bylo pryč,“ říká. Poslední míli musela kvůli všudypřítomným troskám k domu své matky urazit pěšky.

Dům její matky tornádo převrátilo, stál teď na jiném domě. U trosek byl muž, který ji chytil za ruku a provedl ji sutinami. Nehybnou ruku své matky Lequita spatřila pod matrací.

Chvíli si pomyslela, že po odstranění trosek by Mary ještě mohla mít šanci. „Máma odešla,“ přiznává si nakonec Lequita chvějícím se hlasem.

Chlapec chránil sestru vlastním tělem

V Rolling Fork žijí i devítiletý Derrick Brady a jeho o dva roky mladší sestra Kylie Carterová. Odvážný chlapec neváhal a svou sestru chránil vlastním tělem. Musel se ponořit do vany, zatímco jejich matka se tlačila na dveře od koupelny a snažila se je udržet zavřené.

Derrick v rozhovoru s reportérkou agentury AP vzpomínal, jak ho síla tornáda táhla a tlačila najednou. „Bál jsem se, ale byl jsem v tu chvíli statečný. Museli jsme se v duchu modlit,“ líčí chlapec.

Jeho babička Wanda Barfieldová dlouho pobíhala po zničeném městě, aby našla všechny své blízké. Těsně po bouři se všem snažila dovolat, ale nikdo nebral telefony. Nakonec našla v troskách tělo své švagrové.

+5

Tornádo zpustošilo i Silver City, městečko o 200 lidech asi sto kilometrů severozápadně od metropole státu Mississippi Jacksonu. Z tamního domu Williama Barnese nezůstalo vůbec nic. „Všechno jsme ztratili, ale přežili jsme,“ říká agentuře AP a v náručí přitom drží svou malou vnučku.

Christin Georgeová vypráví, že její rodiče a babička jen těsně utekli, když tornádo rozbilo okna a roztrhalo střechu jejich domu. Rodiče se prý schovali pod dveřmi, které ještě nebyly v pantech, a babičku zakryli dekou, aby se ochránili před létajícími střepy.

Pod dekou se pod tíhou zoufalství ukryla také Christine Chinnová s manželem a synem. Když bouře skončila, zjistili, že domov, kde žili 17 let, se převrátil na dvorek.

Ti, kteří měli to štěstí, že přežili, se ale ztrátou majetku zdolat nenechají. „Náš život je důležitější než cokoli dalšího. Najdete práci, peníze, auto, oblečení, boty. Za mě a mou domácnost - budeme sloužit Pánu,“ uzavírá Wanda Barfieldová.

Reklama

Související témata:

Doporučované