Hlavní obsah

„Nikdy jsem nic takového neviděl.“ USA devastovalo hned 24 tornád

Foto: Profimedia.cz

Budova skladu společnosti Amazon po zásahu bouře. V té době zde pracovalo na noční směně okolo stovky lidí.

Reklama

aktualizováno •

Část Spojených států zasáhly v noci z pátku na dnešek silné bouře. Oběti hlásí Arkansas, Missouri a Tennessee. Guvernér Kentucky mluví až o desítkách obětí.

Článek

Tornáda, která zasáhla centrální část Spojených států, „pravděpodobně“ způsobila nejméně padesát úmrtí, řekl v rozhovoru s lokální televizní stanicí WLKY guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí by podle něj mohla být i výrazně vyšší. „Víme, že budeme mít pravděpodobně více než 50 mrtvých, pokud bilance nebude výrazně vyšší,“ řekl Beshear.

Beshear uvedl, že jen v jeho státě živel zabil nejméně 70 lidí. Oběti ohlásily také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee a bez mrtvých se neobešel ani pád střechy jednoho ze skladů společnosti Amazon v Illinois.

„Míra devastace se nepodobá ničemu, co jsem kdy viděl,“ uvedl Beshear, který vyhlásil nouzový stav a mobilizoval národní gardu. Bouře podle něj v Kentucky provázela nejničivější tornáda v historii státu. Nejsilnější větrný vír urazil dráhu nejméně 365 kilometrů.

Živel poničil i desetitisícové město Mayfield, uvedl guvernér, který vyhlásil nouzový stav a mobilizoval národní gardu.

Významné škody utrpěla v Mayfieldu továrna na svíčky, v níž bylo podle Besheara asi 110 lidí, když tornádo udeřilo. Panovaly obavy, že na místě jsou desítky mrtvých. „Rozbřesk nám přinese další smutné zprávy,“ uvedl guvernér Kentucky na tiskové konferenci. „Některé oblasti byly zasaženy způsobem, který lze těžko slovy vyjádřit,“ dodal.

Tornádo udeřilo také na dům pro seniory ve státě Arkansas. Původně úřady informovaly o dvou mrtvých, později ale šéf okresní správy Marvin Day bilanci snížil na jednu oběť.

Zařízení zasažené tornádem mělo kapacitu zhruba 90 lůžek a v troskách bylo v jistém okamžiku uvězněno 20 lidí. Přibližně po hodině a půl se podařilo evakuovat všechny obyvatele domova, z nichž někteří se schovali v suterénu. Budova byla prakticky zničena, řekl Day.

Další úmrtí úřady evidovaly v souvislosti se zřícením budovy východně od St. Louis ve státě Missouri, píše AP. Úřad pro krizové situace státu Tennessee následně oznámil dvě úmrtí související s extrémním počasím, podrobnosti ovšem nebyly ihned k dispozici.

Několik osob se také zranilo po pádu střechy ve skladu firmy Amazon v jižním Illinoisu. Není stále jasné, kolik lidí bylo zraněno, místní záchranné složky ale na Facebooku celou událost označily za vážný incident s větším počtem zraněných, uvádí deník The Guardian.

Jeden ze záchranářů řekl KTVI-TV, že podle předpokladů bylo v budově v době zřícení až 100 lidí, kteří pracovali na noční směně. Nejméně jeden člověk byl letecky transportovaný do nemocnice.

„Bezpečnost a blaho našich zaměstnanců a partnerů je nyní naší nejvyšší prioritou,“ řekl mluvčí Amazonu Richard Rocha. „Situaci vyhodnocujeme a sdělíme další informace, jakmile budou k dispozici,“ dodal Rocha.

Podle stanice CNN v noci z pátku na dnešek platila výstraha před silnými bouřemi na území, kde žije zhruba 55 milionů Američanů. Nejvyšší stupeň výstrahy platil například ve státech Arkansas, Oklahoma, Tennessee či Missouri. Stanice také uvedla, že pět amerických států zasáhlo nejméně 24 tornád.

Odborníci se podle stanice CNN obávají takzvaných nočních tornád. „Podle statistik při nočních tornádech umírá dvakrát více lidí než při tornádech za dne,“ uvedl meteorolog Dave Hennen. Noční tornáda jsou častější ve státech Arkansas, Tennessee či Kentucky.

Nebezpečí přitom stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouval na východ a přinášel silné sněžení do oblasti Velkých jezer.

Americký prezident Joe Biden označil způsobená úmrtí za „nepředstavitelnou tragédii“. Dodal, že je o vývoji situace průběžně informován. „Spolupracujeme s guvernéry (postižených států) s cílem zajistit, aby měli vše, co potřebují,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Doporučované