Hlavní obsah

Posilující dávky stejné vakcíny nemůžeme aplikovat donekonečna, tvrdí EMA

Foto: Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

EMA varuje před příliš častými posilujícími dávkami vakcín proti covidu-19. Zástupce agentury se domnívá, že jejich aplikace by hypoteticky mohla nepříznivě ovlivnit imunitní odpověď organismu.

Článek

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) se obává, že případná aplikace dalších posilujících dávek vakcíny proti covidu-19 každé čtyři měsíce časem oslabí imunitní odpověď, píše agentura Bloomberg. Státy by podle odborníka z EMA měly zavést delší intervaly mezi jednotlivými dávkami a načasovat termíny očkování na začátek zimní sezony.

Posilující dávky „mohou být aplikovány jednou, možná dvakrát, avšak neměli bychom si myslet, že je můžeme neustále opakovat,“ řekl šéf vakcinační strategie EMA Marco Cavaleri.

Podle něj je nutné počkat na další data, než bude jasné, jestli je potřeba vakcína uzpůsobená variantě omikron a jak se kvůli omikronu bude dál vyvíjet pandemie. „Je třeba se zamyslet nad tím, jak můžeme přejít v posuzování nemoci z pandemie na endemii,“ dodal. Na vývoji nových vakcín už farmaceutické společnosti pracují, o nejnovějším vývoji jsme psali zde.

Opakované podávání stejné verze vakcíny proti covidu-19 nepovažuje za udržitelné ani Světová zdravotnická organizace (WHO). „Složení současných vakcín proti covidu-19 bude možná potřeba aktualizovat, aby i nadále poskytovaly účinnou ochranu před nákazou a onemocněním způsobeným variantami, včetně omikronu a těch budoucích,“ uvedla tento týden technická skupina WHO.

Imunolog Václav Hořejší považuje slova o možném přetěžování imunitního systému za sporná. „Nejsem si vědom reálnosti obav, že by opakované očkování, tedy více než třikrát zhruba po 4 měsících, skutečně mohlo nějak přetěžovat imunitní systém. Zatím to ani nikdo nenavrhuje. Zdá se, že tři dávky jsou dostatečné,“ uvedl Hořejší.

Prohlášení zástupce EMA přichází ve chvíli, kdy mnoho států poskytuje občanům třetí dávku vakcíny. Účinnost čtvrté dávky v současné době testuje například Izrael, s její aplikací pro některé skupiny obyvatel začalo třeba Chile.

Žít s covidem

Španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí prohlásil, že k onemocnění covid-19 by se mělo začít přistupovat jako k endemické nemoci, podobně jako třeba v případě chřipky. To by znamenalo konec trasování v současné podobě a zároveň výraznou změnu strategie pro boj s koronavirem.

Už v neděli britský ministr školství Nadhim Zahawi sdělil novinářům, že Velká Británie je „na cestě k přechodu z pandemie na endemii“, píše dále agentura Bloomberg.

V zemích jako Francie, Německo, Itálie či Rumunsko, které v současnosti zaznamenávají nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie, je zřejmě na takové přehodnocení ještě příliš brzy. Světová zdravotnická organizace navíc v úterý oznámila, že dle předpokladů se může v příštích dvou týdnech variantou omikron nakazit až polovina všech obyvatel Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované