Hlavní obsah

Hurikán Ian sílí a míří na Floridu. Evakuují se miliony lidí

Foto: MODIS NOAA, Profimedia.cz

Hurikán Ian se přehnal přes Kubu a míří k americké Floridě.

Reklama

aktualizováno •

Silný hurikán Ian, který míří na Floridu, se v noci na středu přehnal přes Kubu. Celý karibský stát zůstal bez elektřiny, informovaly světové agentury. Na brzký příchod bouře se teď připravuje americká Florida.

Článek

Hurikán s větrem o rychlosti téměř 200 kilometrů v hodině v úterý drtivě zasáhl Kubu, nad Mexickým zálivem ale dál zesiluje a k pevnině americké Floridy se dostane nejspíš odpoledne nebo večer.

Výzvu k evakuaci dostalo na floridském západním pobřeží zhruba 2,5 milionu lidí. Tamní úřady i meteorologové varují, aby lidé hrozbu nepodceňovali, protože hurikán podle nich může být životu nebezpečný.

Lidé v pobřežních oblastech jeho příchod pociťují už nyní, protože jih poloostrova bičují intenzivní srážky a silný vítr. Některá místa - například okres Broward - hlásí výskyt tornád.

„Úpěnlivě žádám a vyzývám všechny, kdo se nacházejí v evakuační zóně a dostali výzvu v evakuaci, aby tak ihned učinili - teď nastal ten čas. Brzy přijde chvíle, kdy už nebude bezpečné cestovat,“ uvedl na tiskové konferenci v úterý večer šéf floridského úřadu pro zvládání katastrof Kevin Guthrie.

Podle odhadu meteorologů může hurikán způsobit vzedmutí hladiny moře až o 3,6 metru a napršet může až 46 centimetrů srážek. Největší riziko hrozí pobřežnímu pásu dlouhému asi 350 kilometrů, kde nachází i města Fort Myers, Tampa a St. Petersburg.

Povinně se tam má evakuovat 1,75 milionu lidí, dalším 750 000 obyvatel to úřady důrazně doporučují. Na Floridě se otevře 176 nouzových ubytovacích zařízení pro evakuované.

V ohrožené části státu jsou zavřená letiště a zábavní parky, ale také úřady, obchody, školy a některé nemocnice, nefungují ani přístavy.

Guvernér varoval, že na čerpacích stanicích může dojít palivo. Energetické společnosti uvádějí, že dodávky proudu se mohou přerušit i na několik dní. V pohotovosti je 5000 členů národní gardy, asistovat jim můžou tisíce gardistů z okolních států.

Celá Kuba bez proudu

Už v úterý hurikán zasáhl západní část Kuby, kde způsobil rozsáhlý výpadek elektřiny. Úřady kvůli živlu evakuovaly na 50 000 lidí.

Nejprve proud vypadl na západě ostrova ale následně se zhroutila celá rozvodná síť, napsala agentura AP. Problémy způsobil hurikán v tepelné elektrárně Antonio Guiteras ve městě Matanzas na západě země, která je nejdůležitějším dodavatelem elektřiny v zemi. Kuba je přitom už roky v hluboké ekonomické krizi.

Porucha v národním systému, která částečně souvisí s hurikánem, ovlivnila infrastrukturu, uvedl podle Reuters technický ředitel státní energetické společnosti Lázaro Guerra.

Firma nyní pracuje na obnově dodávek elektřiny pro 11 milionů obyvatel země. Výpadky nejsou na Kubě neobvyklé kvůli zastaralé energetické síti, její nedostatečná údržba i nedostatku surovin pro tepelné elektrárny. Celonárodní výpadek však je výjimečný.

O výpadcích v dodávkách elektřiny kvůli hurikánu Ian informovaly kubánské úřady už dříve, kdy podle nich bylo bez proudu milion lidí.

Živel zdevastoval provincii Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku, poznamenala AP. Zpustošil přitom jednu z nejdůležitějších tabákových farem. Bouře způsobila záplavy, poškodila domy a vyvracela stromy.

Podle stanice BBC má živel jednu oběť. Třiačtyřicetiletá žena zemřela poté, co se zřítily zdi jejího domu.

Reklama

Související témata:

Doporučované