Hlavní obsah

Celebrity jako ničitelé klimatu. Žebříček vede Taylor Swiftová

Foto: Profimedia.cz

Soukromý letoun zpěvačky Taylor Swiftové vzlétl letos už 170krát.

Reklama

Používání soukromých tryskáčů je z hlediska klimatu mnohem škodlivější než létání komerčními linkami. Řada celebrit neváhá létat ani na krátké vzdálenosti, kdy let trvá pouhých 15 minut.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na čelní místa v různých žebříčcích jsou celebrity zvyklé figurovat na seznamu Celebrity s nejhoršími emisemi CO2 ze soukromých tryskáčů ale příliš nepotěší. Žebříček, který nedávno zveřejnila agentura pro trvale udržitelný marketing Yard, totiž vyvolal ostrou kritiku na jejich adresu.

Agentura, o jejímž výzkumu píše The Washington Post, použila oblíbený twitterový účet mapující pohyb soukromých letadel patřících celebritám. Podobný účet mapuje i tryskáče oligarchů a po ruské invazi na Ukrajinu se z něj daly mapovat útěky miliardářů před sankcemi.

Údaje ukazují na to, že některé celebrity využívají dopravu soukromými tryskovými letadly skutečně intenzivně, a to nehledě na množství vypouštěných emisí.

Letouny spojené s celebritami podle výzkumu vypustily za letošek průměrně 3376 tun oxidu uhličitého, což je 480krát více, než činí emise průměrného člověka.

V čele žebříčku figuruje zpěvačka Taylor Swiftová, která od ledna letěla celkem 170krát. Průměrná doba jejího letu byla 80 minut a vůbec nejkratší let z Missouri do Nashvillu trval pouhých 36 minut. Její emise tak dosáhly 8293,54 tun CO2.

Soukromá letecká doprava zažívá boom i v Česku

Nejlevnější light jety, o které mají zájem čeští boháči, stojí na secondhandovém trhu už od 50 milionů korun.

Celebrity se hájí

Na druhém místě je mezi klimatickými hříšníky boxer Floyd Mayweather, jenž vypustil o zhruba 1200 tun méně, jeho nejkratší let ale trval jen deset minut. Třetí místo obsadil rapper Jay-Z, jehož právník ihned kontaktoval americký deník a stěžoval si, že jeho klient letadlo sledované twitterovým účtem nevlastní.

V první desítce se umístil i režisér Steven Spielberg, moderátorka Oprah Winfreyová nebo influencerka Kim Kardashianová.

Foto: Profimedia.cz

Kim Kardashianová na palubě svého soukromého tryskáče.

Podobně jako rapperův právník i mluvčí Swiftové: „Taylořin tryskáč je pravidelně pronajímán jinými lidmi. Připsat jí všechny tyto cesty je očividně nesprávné,“ hájí zpěvačku.

Autoři studie přiznávají, že nelze určit, zda byly celebrity skutečně během letů na palubě a že hlavním cílem jejich práce je upozornit na škodlivý vliv soukromých letadel. Ta často využívají i politici, vládní úředníci, sportovci nebo byznysmeni.

Podle francouzského experta Jean-Paula Cérona, jenž se v minulosti podílel na zprávách Mezivládního panelu pro změny klimatu, tvoří emise ze soukromých letů celá čtyři procenta emisí z letecké dopravy.

Odborníci na klima si sice uvědomují, že zákaz soukromých letů není realistický, snaží se ale apelovat na celebrity, které mají velký společenský vliv, aby se zamyslely nad způsobem cestování a nad vzkazem, který jím vysílají veřejnosti.

Zpráva organizace Transport & Environment z loňského roku tvrdí, že soukromý tryskáč může vypouštět až dvě tuny oxidu uhličitého za hodinu letu - průměrný občan států Evropské unie přitom vypustí 8,2 tun za celý rok.

Problémem navíc je, že soukromá trysková letadla obvykle převážejí jen malé množství pasažérů a létají na kratší vzdálenosti - emise jsou kvůli tomu ve srovnání s komerčními lety nebo jízdou hybridním automobilem podstatně vyšší.

Obecně platí, že menší letadla mají podle odborníků horší spotřebu paliva než větší letadla. „Plně naložený 737 má přibližně stejné emise na pasažéra a míli jako efektivní auto jako Prius,“ řekl Colin Murphy z think tanku Police Institute for Energy.

Zatímco větší komerční letadla vyžadují podle expertů více paliva, často přepravují mnohem více lidí a všichni cestující na letu sdílejí celkovou spotřebu paliva na cestu. Přesto ale odborníci nevidí cestu v zákazech - soukromé létání v tryskáčích má i své přínosy, například při dopravě orgánů na transplantace. Spíše doporučují ekonomické nástroje, kterými by se dalo snížit jejich používání pro cesty, které nejsou nezbytné. Jako v případě výše zmíněných celebrit.

Reklama

Doporučované