Hlavní obsah

České hokejisty omylem vykázali z letadla. Mohla za to ruská výprava

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Podobné mikiny jako měla ruská výprava způsobily českým hokejovým juniorům nemilou dohru šampionátu v Edmontonu. Omylem byli kvůli oblečení vykázáni z letadla. Nevhodně se přitom chovali ruští sportovci.

Článek

Česká hokejová výprava do dvaceti let podle plánu neodletěla na silvestra z kanadského Calgary směrem domů. Tým byl z letu do německého Frankfurtu vykázán kvůli špatnému chování. Nakonec se ukázalo, že nepatřičné chování na palubě letadla včetně nedodržování hygienických předpisů vykazovali především hráči z Ruska, kteří měli naneštěstí na sobě téměř totožné mikiny jako čeští hráči. Aerolinky Air Canada se následně českému týmu za omyl omluvily. Zprávu zveřejnil server Hokej.cz.

Většina českých hráčů měla nasednout na letadlo 31. prosince v 17 hodin z kanadského Calgary. Společně s nimi a realizačním týmem do Evropy odlétaly i týmy z Ruska a Finska. Pouze Finům se nakonec podařilo po několikahodinovém zpoždění odletět.

Situaci pro Hokej.cz popsal manažer české reprezentace Otakar Černý. „Byla to hodně zvláštní situace. Přijeli jsme na letiště v Calgary zhruba tři hodiny předem. Naši hráči si šli koupit suvenýry z Kanady a část telefonovala domů svým rodinám. Naopak ruské hráče jsme viděli sedět v baru. Všechny kluky jsem dopředu upozornil, ať mají po celou dobu pobytu na letiště nasazené roušky a dodržují rozestupy,“ popisuje, co nedorozumění s posádkou letadla předcházelo.

„Nutno podotknout, že už v tu chvíli jsme si všimli, že někteří členové ruské výpravy hygienická pravidla evidentně nedodržují, a roli v tom hrál zřejmě i alkohol. Jeden z členů ruského realizačního týmu dokonce kouřil v tunelu před vstupem do letadla,“ popisuje dále.

Na chování části hokejistů si tak stěžovali i další pasažéři. Posádka proto nechala vyklidit letadlo. Podle Černého následně letušky za viníky označily mladé muže v šedivých Nike mikinách. Ty ale podle Černého před začátkem zápasu vyfasovali všichni hráči. České od ruských odlišoval pouze jiný nápis.

„Prakticky pouze z toho důvodu nás v uvozovkách hodili do stejného pytle jako Rusy a řekli nám, že celá česká a ruská výprava už do letadla nesmí nastoupit. Finové, kteří byli oblečeni do modrobílé kombinace, naopak dostali povolení nastoupit a odletět,“ vysvětluje.

Český realizační tým se nicméně snažil vzniklé nedorozumění vysvětlit. „Přestože jsme zástupcům Air Canada asi třicet minut vysvětlovali, že naši hráči nic neporušili, jejich rozhodnutí už nešlo vzít zpět. Lehce bizarní na celé situaci je, že poté, co letadlo bez nás odletělo, se nám zástupci Air Canada omluvili a na jejich náklady nám zajistili hotel a let do Frankfurtu ve stejný čas o den později. Ujistili nás také, že nepoletíme stejným letem jako ruští hokejisté,“ doplňuje manažer české dvacítky.

Češi tak z Kanady odletí až na Nový rok.

Reklama

Doporučované