Hlavní obsah

Český dobrovolník byl zraněn na Donbase. Jeho převoz do Česka zatím není možný

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Auto projektu Phoenix v akci.

Reklama

aktualizováno •

Čech, který pomáhá na východě Ukrajiny, byl vážně zraněný. Jeho stav zatím neumožňuje převoz do republiky.

Článek

„Jeden z našich statečných mediků-dobrovolníků byl na Donbase zasažen šrapnelem. Momentálně je jeho stav stabilizovaný, ale situace je vážná a nelze předvídat další vývoj,“ zveřejnili členové projektu Phoenix na své facebookové stránce a na twitteru.

„Děláme vše, co je v našich silách, aby se mohl brzy vrátit do vlasti. S ohledem na citlivost situace nebudeme o jeho stavu do odvolání poskytovat další informace,“ píší v prohlášení.

V neděli informace doplnilo i české ministerstvo zahraničí. Podle jeho mluvčího aktuální zdravotní stav dobrovolníka neumožňuje převoz do ČR.

„Zraněný patří k důležitým členům týmu, jen za poslední výjezd zachránil 25 lidí,“ uvedl mluvčí projektu ve vysílání České televize.

Seznam Zprávy před dvěma týdny popsaly, jak čeští medici-dobrovolníci projektu Phoenix na východě Ukrajiny pomáhají. Jednak vojáky vyučují zdravovědu a sami také na frontové linii raněné převážejí. Reportér Jan Novák hovořil o jejich dobrovolnické misi rovněž minulý týden v pořadu 5:59.

„V projektu Phoenix se věnujeme pomoci v oblastech konfliktu již rok a s každou misí naši dobrovolníci riskují zranění, nebo i život. Jsme si plně vědomi rizik, ale i toho, jak je naše pomoc potřebná,“ zveřejnili dobrovolníci.

Veřejnosti chtějí poděkovat za slova podpory pro jednoho z jejich členů a zároveň žádají o respektování soukromí v této těžké situaci.

Reklama

Doporučované