Hlavní obsah

Česko je na Facebooku jednou z kolébek lží o Buči, ukázala analýza

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Oběti ruské agrese ve městě Buča, snímek z 12. dubna 2022. Forenzní tým ohledává oběti z masového hrobu.

Reklama

Mezi deset nejsdílenějších příspěvků o masakru v Buči se v Česku dostalo hned pět takových, které obsahovaly nepravdivé nebo neověřené informace. Česko tak spolu s Rakouskem dopadlo nejhůř ze zkoumaných zemí, hned po Slovensku.

Článek

Příspěvky zpochybňující zločiny spáchané ruskou armádou v ukrajinském městě Buča se na Facebooku sdílely častěji než pravdivé a ověřené informace. Ve své analýze k tomu dospěli odborníci z londýnského Institutu pro strategický dialog (ISD).

Ti se zaměřili na deset nejvíce sdílených příspěvků na téma Buča ve 20 zemích. Mezi země, kde se dezinformace o Buči šířily nejvíce, patřilo i Česko a Slovensko.

Autoři zprávy objevili mezi 200 vybranými populárními příspěvky celkem 55 takových, které zvěrstva spáchaná v Buči zpochybňovaly. V týdnu do 6. dubna, tedy bezprostředně poté, co se informace o masakrech civilistů objevily, se tyto příspěvky sdílely celkem ve 208 000 případech.

Příspěvky, jejichž autoři o věrohodnosti informací o vraždách civilistů pochybnosti neměli, se sdílely ve 172 000 případech.

Mezi dezinformacemi, které se šířily nejčastěji, byl obsah přímo spjatý s moskevskou propagandou – například zprávy o tom, že masakr v Buči je podvrh, že mrtvá těla byla nafingována herci a že jde o komplot Západu, který chce poškodit pověst Ruska.

Analytici zkoumali obsah Facebooku ve 14 zemích EU a rovněž v Británii, Argentině, Brazílii, Kanadě, USA a Venezuele.

U 44 příspěvků bylo zcela zřejmé, že vycházejí z nepravdivých informací šířených Kremlem. Na Slovensku se sedm takových dostalo mezi deset nejsdílenějších. Dokonce devět nejrozšířenějších postů na Slovensku pocházelo z facebookových stránek známých pro své antisystémové, extremistické nebo populistické postoje, případně pro šíření nenávistných příspěvků a dezinformací.

V Česku a Rakousku se do desítky nejrozšířenějších dostalo pět takových příspěvků. Naopak v Irsku, Itálii, Polsku, Brazílii a Británii mezi populárními příspěvky nebyl ani jeden, který by masakr v Buči vykládal z hlediska Moskvy.

„Výsledky nám ukazují, že výzvu konfrontovat prokremelské narativy a dezinformace klade větší počet aktérů než pouze ruská státní média,“ řekla deníku The Guardian analytička z ISD Francesca Visserová. Narážela tak na to, že ruská státní média jsou do značné míry ve státech Evropské unie blokovaná.

Společnost Meta, jež provozuje Facebook, považuje výsledky analýzy za zavádějící. „Zpráva vychází z malého vzorku a zkresluje míru a hloubku našich snah bojovat s dezinformacemi o válce na Ukrajině,“ uvedla firma v prohlášení, které cituje britský deník.

Reklama

Doporučované