Hlavní obsah

Česko pomohlo prosadit další položku na seznam UNESCO: vorařství

Foto: ČTK

Plavení vorů po Vltavě na snímku z roku 1935.

Reklama

Organizace UNESCO oznámila, že na seznam nehmotného kulturního dědictví přidala starobylou tradici spojenou se stavbou a plavením vorů po řekách.

Článek

Seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO má nové položky. Poté, co příslušný mezinárodní výbor během svého zasedání v Maroku přidal ve středu na soupisku francouzské bagety či kubánský rum, ve čtvrtek uspěla hromadná žádost několika evropských zemí o zapsání tradice vorařství.

„Nadnárodní nominaci vorařství pod názvem Timber rafting společně připravilo šest evropských států, kromě Česka ještě Lotyšsko, Německo, Rakousko, Španělsko a Polsko, které přípravy koordinovalo,“ uvedla k tomu agentura ČTK.

V dokumentaci pro nominaci vorařství, kterou zveřejnilo Ministerstvo kultury, se píše, že se jedná o soubor tradičních znalostí a dovedností spojených se stavbou vorů a jejich plavením po řekách.

„I když voroplavba jako komerční doprava v souvislosti se stavbou přehrad zanikla, tradice spojené s ní jsou stále živé a předávané mladším generacím. Jde nejenom o řemeslné postupy při stavbě voru, ale i o znalosti spojené s jeho navigací po řece, a v neposlední řadě i o specifickou kulturu s touto tradicí spojenou, osobité zvyky a vorařskou slovesnost otisknutou do plaveckých písní a plaveckého slangu,“ stojí v podkladech.

První zmínky o voroplavbě na Vltavě jsou datovány do 11. století. Jednotlivé vltavanské spolky - v Praze, Davli, Štěchovicích a Purkarci - byly zakládány na přelomu 19. a 20. století a působí v této oblasti nepřetržitě.

Čtěte také

Asi jen málo věcí je pro Francii typičtějších než bageta. V zemi se jich údajně vyrobí asi 16 milionů denně. A nyní je co oslavovat, protože Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila francouzskou bagetu na seznam „nehmotného kulturního dědictví“.

Reklama

Doporučované