Hlavní obsah

Chaos na Srí Lance. Demonstranti se pustili do sebe a ničili autobusy

Podívejte se na záběry z pondělního střetu dvou táborů – lidí měsíc protestujících proti vládě a podporovatelů vládnoucí rodiny Radžapaksů.Video: twitter/SriLankaTweet, AP

 

Reklama

Poklidné protivládní protesty na Srí Lance vzaly po měsíci za své. Do hlavního města Kolomba se v pondělí sjely autobusy plné podporovatelů vládnoucí rodiny Radžapaksů. Premiér podal demisi, tím však strasti nekončí.

Článek

Rozbité autobusy, napadení novináři, surově zmlácení civilisté. Jen Kolombo hlásí přes 157 hospitalizovaných. Srílanská média informují také o smrti 27leté ženy, kterou do nemocnice Wathupitiwala přivezli se střelným zraněním.

Kromě několika ostrých výstřelů se policie snažila střet dvou znesvářených táborů rozehnat i slzným plynem a vodními děly. Do akce nastoupili i vojáci. Úřady v Západní provincii, kam spadá i hlavní město, nařídily časově omezený zákaz vycházení. Navzdory tomu však ulice zachvátil chaos.

Stovky příznivců vládní strany, které se na místo údajně sjely z venkovských oblastí, se nejprve shromáždily před sídlem premiéra Mahindy Radžapaksy, odkud se pak vydaly k protestnímu táboru před prezidentským palácem. Na rozdíl od lidí požadujících rezignaci prezidenta Gotabaji Radžapaksy se ale vládní příznivci vyzbrojili kovovými tyčemi, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědky.

Nedlouho před informací o zastřelení mladé ženy se do hlavních zpráv dostala smrt poslance vládnoucí strany Amarakeerthiho Athukorala, který se měl účastnit přestřelky v Nittambuwě nedaleko Kolomba. Poslanec měl údajně nejdříve střílet do lidí, kteří zablokovali jeho auto. Následně utekl do nedaleké budovy, kde ho později našli mrtvého. Podle srílanského Daily Mirror spáchal sebevraždu.

Do střetů se připletl také opoziční poslanec Sajith Premadasa, kterého před útokem davu zachránila ochranka.

Davy protestující už měsíc však dosáhly prvního ze svých cílů – zbavily se premiéra Mahindy Radžapaksy, který po pondělních masových protestech oznámil demisi. 78letý Mahinda zaslal rezignační dopis svému mladšímu bratrovi, prezidentovi Gotabajovi Radžapaksovi. V něm uvedl, že by tímto krokem rád přispěl k vyřešení krize.

Je velmi nepravděpodobné, že by tímto uspokojil hlubokou ekonomickou krizí sužovaný dav, jehož cílem je konec celého vládnoucího klanu Radžapaksů. Podle vysoce postaveného úředníka z Mahindovy kanceláře, který promluvil pro server Nikkei Asia, však „stále nepřišlo žádné potvrzení, jestli byl rezignační dopis přijat“.

I přesto se lidé po oznámení demise začali radovat, při oslavách nechyběly ani petardy. Demonstranti také zničili autobusy, které podporovatele Radžapaksů do Kolomba přivezly.

Demonstranti požadující demisi Gotabaji Radžapaksy se na začátku dubna utábořili před jeho kanceláří. Policisté byli nasazeni i před další vládní sídla a úřady. Na sociálních sítích se objevila také videa hořících domů poslanců Sanatha Nishanthy a Rameshe Pathirany.

Den před dlouho očekávanou demisí premiéra se ve srílanském tisku objevila zpráva také o jeho synovi. Yoshitha Radžapaksa odcestoval ze země, pravděpodobně do Singapuru, i se svou manželkou. Yoshitha je zároveň členem premiérova/otcova štábu. Sám Gotabaja se na veřejnosti neukázal od 31. března, kdy se desetitisíce lidí pokusily vtrhnout do jeho soukromé rezidence v Kolombu.

Demonstranti prezidentovi a jeho vlivné rodině přičítají vinu za ekonomickou krizi, která je označována za nejhorší od získání nezávislosti v roce 1948. Devizové rezervy Srí Lanky prakticky vyschly a v zemi s 22 miliony obyvatel je nedostatek paliva, potravin, léků a dalšího základního zboží a dochází k dlouhým výpadkům dodávek elektrické energie.

Vláda z krize obviňuje pandemii covidu-19, která téměř zabila životně důležitý turistický ruch – jeden z největších zdrojů příjmů v cizí měně. Mnoho odborníků ale zastává názor, že za krizi může špatné hospodaření. Protestující denně poukazují také na korupční kauzy i podezření, že turisty oblíbenou zemi rozkradl právě klan Radžapaksů.

Od minulého týdne platí na Srí Lance nouzový stav, který bezpečnostním silám dává pravomoc zasáhnout proti demonstrantům požadujícím odstoupení hlavy státu. Tento krok prezident vyhlásil už podruhé za posledních pět týdnů. Odborové svazy v reakci uvedly, že teď budou pořádat protesty každý den, aby přiměly vládu nouzový stav zrušit.

Reklama

Související témata:

Doporučované