Hlavní obsah

Chilští poslanci schválili zákon, který umožní sňatky homosexuálních párů

Foto: Profimedia.cz

Pochod sexuálních menšin v hlavním městě Santiago de Chile v listopadu 2021.

Reklama

Chilští poslanci v úterý schválili zákon, který umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Právní norma se nyní vrací do horní komory parlamentu, protože poslanci v ní provedli několik změn.

Článek

Podle chilských médií se očekává, že zákon znovu schválí i Senát. Rovněž chilský prezident Sebastián Piňera ho slíbil podepsat, uvedla agentura Reuters.

Současnému prezidentovi Chile končí mandát příští rok v březnu a vystřídat by ho mohl krajně pravicový politik José Antonio Kast, který je odpůrcem homosexuálních sňatků. I kdyby ale ve druhém kole prezidentských voleb 19. prosince porazil levicového soupeře Gabriela Borice a zákon o sňatcích párů stejného pohlaví senátoři nestihli schválit, slíbil už Kast, že zákon podepíše.

Tvrdí sice, že sňatek mají uzavírat pouze muž a žena, řekl ale také, že je „demokrat respektující většinu“. „Pokud zákon parlament schválí, stane se zákonem, stejně jako se bohužel schválil zákon o potratech,“ uvedl Kast podle chilské televize.

Návrh zákona o sňatcích osob stejného pohlaví předložila chilskému parlamentu před více než čtyřmi lety tehdejší socialistická prezidentka Michelle Bacheletová. Po nástupu pravicového politika Sebastiána Piňery do čela země se ale jejím návrhem zákonodárci nezabývali a pokus senátorů z loňského ledna ztroskotal na tvrdém odporu konzervativních stran vládní koalice. Letos v létě nicméně prezident Piňera vyzval k rychlému projednání normy.

Dnes se pro zákon vyslovilo 101 poslanců, 30 bylo proti a dva se zdrželi hlasování. V červenci v horní komoře pro něj hlasovalo 28 senátorů a 14 bylo proti.

Podle průzkumu agentury Ipsos schvaluje sňatky osob stejného pohlaví 65 procent Chilanů, což je druhý nejvyšší počet v Latinské Americe po Argentině, kde je to 73 procent.

Po ratifikaci zákona prezidentem se Chile stane podle agentury EFE osmou zemí regionu s takovým zákonem po Argentině, Brazílii, Kolumbii, Uruguayi, Ekvádoru, Kostarice a Mexiku, kde tato možnost platí v některých státech federace.

Chile patřilo dlouho k nejkonzervativnějším zemí Latinské Ameriky, například teprve v roce 2004 tam vstoupil v platnost zákon umožňující rozvést manželství. Od roku 2015 mohou v Chile uzavírat homosexuálové registrovaná partnerství, čímž získají například stejná dědická práva jako páry opačného pohlaví, mohou uplatňovat daňové odpisy či pobírat sociální dávky, nemohou ale adoptovat děti.

Reklama

Doporučované