Hlavní obsah

Byla to nejspíš sabotáž, řekla o explozích plynovodů švédská premiérka

Foto: Profimedia.cz

Dánská armáda zveřejnila video, které zachycuje kruh zčeřené hladiny o průměru zhruba jednoho kilometru způsobený únikem plynu.

Reklama

aktualizováno •

Plynovody Nord Stream 1 a 2 postihly úniky plynu. Němci mají za to, že šlo o cílené útoky. Ke stejným závěrům se přiklonilo i Švédsko a Dánsko. Podle týdeníku Spiegel před sabotáží Berlín varovala americká CIA už před měsíci.

Článek

Podle informací, které mají k dispozici Švédsko a Dánsko, bylo poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři pravděpodobně úmyslným činem. Prohlásila to dnes švédská premiérka Magdalena Anderssonová. Podle agentury Reuters také ujistila, že nejde o útok na Švédsko. O akt sabotáže šlo pravděpodobně i podle švédské ministryně zahraničí Ann Lindové.

Podobně se dříve vyjádřila také dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová, které uvedla, že úniky v plynovodech jsou následkem „úmyslné akce“. Dánský ministr pro energetiku Dan Jörgensen dodal, že velikost děr v poškozených plynovodech, které jsou 70 až 80 metrů pod hladinou moře, je taková, že je nemohla způsobit například lodní kotva.

Švédská premiérka Anderssonová na dnešní večerní tiskové konferenci řekla, že v souvislosti s únikem plynu z plynovodů Nord Stream byly detekovány dva výbuchy a že informace ukazují na pravděpodobnou sabotáž. Nejde podle ní o válečný akt proti Švédsku.

„Máme informace od švédských zpravodajských služeb a dostali jsme také informace díky našim kontaktům s Dánskem a na základě toho jsme dospěli k názoru, že to je pravděpodobně úmyslný čin. Je to pravděpodobně sabotáž,“ řekla Anderssonová. „Nejde o útok na švédské nebo dánské území. Ale i tak vláda bere velmi vážně, co se stalo, v neposlední řadě ve světle současné bezpečnostní situace v naší těsné blízkosti,“ dodala švédská ministerská předsedkyně.

Anderssonová zdůraznila, že švédská vláda je ohledně posledních událostí v těsném kontaktu s partnery, jako jsou NATO a sousední země, včetně Dánska a Německa.

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová v souvislosti s plynovody Nord Stream rovněž hovořila o pravděpodobné sabotáži a nevyloučila žádný možný vývoj. Švédský ministr obrany Peter Hultquist řekl, že země je připravena v případě potřeby uvolnit příslušné vojenské zdroje.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dříve uvedl, že Spojené státy zatím nemohou potvrdit zprávu o tom, že výbuchy a následné úniky z plynovodů Nord Stream 1 a 2 jsou následkem sabotáže. „Pokud jsou, není to v ničím zájmu,“ dodal Blinken.

CIA varovala Německo už v létě

Německý týdeník Spiegel dříve informoval o tom, že americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) varovala Německo před možnými útoky na plynovody v Baltském moři už před několika týdny.

Německá vláda dostala tip od CIA už v létě, uvedl Spiegel s odvoláním na nejmenované zdroje. Dodal, že Berlín předpokládá, že došlo k cíleným útokům na plynovody.

Mluvčí německé vlády tyto informace odmítl komentovat.

V pondělí unikl plyn z plynovodu Nord Stream 1 u ostrova Bornholm, o den později postihly úniky i druhou větev plynovodu Nord Stream 2. Švédští a dánští odborníci tam zaznamenali silné výbuchy.

Agentura Reuters později s odvoláním na švédské seismologické středisko uvedla, že švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn.

Seismologové z Uppsalské univerzity ve Švédsku a dánského seismologického centra následně potvrdili, že plynovod Nord Stream v Baltském moři poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Doporučované