Hlavní obsah

Čína se potýká s covidem. Pomoc Západu ale z hrdosti nepřijme

Foto: Profimedia.cz

Po rozsáhlých protestech se Čína svou politiku nulového výskytu případů nemoci snaží učinit cílenější a méně svazující.

Reklama

Si Ťin-pching podle Američanů není ochoten přijmout západní vakcíny navzdory problémům, kterým Čína čelí. Přestože nedávné protesty v zemi neohrožují vládu komunistické strany, jeho osobní postavení by ovlivnit mohly.

Článek

Si Ťin-pching jako by věřil, že jeho komunistická strana je v Číně středobodem všeho a že se může vzepřít dokonce i přírodě. Z pohledu expertů, které oslovila agentura Reuters, jeho přísná covidová politika, v jejímž rámci Peking neváhá uvalit karanténu na miliony lidí jen kvůli několika případům nákazy, však odhalila hranice jeho kontroly zejména v případě občanů.

Podle ředitelky úřadu amerických výzvědných služeb Avril Hainesové, která vystoupila na bezpečnostním fóru v Kalifornii, však čínský vůdce stále není ochoten přijmout lepší vakcínu ze Západu. Místo toho se spoléhá na čínskou, která zdaleka není pokaždé tak účinná. Sociální a ekonomické dopady koronaviru má přitom lídr přímo před očima.

Bílý dům například na začátku týdne uvedl, že Čína Spojené státy o vakcíny nepožádala a v současné době se také neočekává, že by západní vakcíny schválila. Čínští představitelé situaci vnímají jako otázku národní hrdosti, a pokud by se rozhodli opačně, museli by jí podle nejmenovaného amerického zdroje agentury Reuters spolknout poměrně dost.

„Vidět protesty a reakci na ně je v rozporu s narativem, který rád předkládá a podle kterého je Čína mnohem efektivnější ve vládě,“ cituje Reuters Hainesovou a její názor na čínského vůdce. „Není to něco, co bychom v tuto chvíli vnímali jako hrozbu pro stabilitu, změnu režimu nebo něco podobného. Pro postavení Si ovšem bude důležité, jak se vše bude vyvíjet.“

Přestože se denní počet případů covidu-19 blíží v Číně historickému maximu, některá města podnikají kroky k uvolnění pravidel testování a karantény poté, co politika nulové toleranci z dílny vládnoucí strany vyvolala prudké hospodářské zpomalení a veřejné nepokoje.

Například město Šen-čen na jihu země v sobotu oznámilo, že po lidech již nebude vyžadovat, aby se prokazovali negativním výsledkem testu, pokud chtějí používat veřejnou dopravu nebo vstupovat do parků. Došlo k tomu poté, co podobný krok učinila také města Čcheng-tu a Tchien-ťin, která v Číně patří mezi největší.

Vše, co o protestech potřebujete vědět

Co protestující požadují? Nabízí jim komunistický režim nějaké ústupky? Proč jsou současné protesty v Číně zlomové? Z jakého důvodu si protestující jako symbol odporu vybrali bílou čtvrtku papíru? A je komunistická strana připravená dělat ústupky?

Poslouchejte podcast 5:59:

Zavřela také mnohá testovací místa v Pekingu, jelikož hlavní město přestalo vyžadovat negativní výsledek jako podmínku pro vstup do míst, jako jsou supermarkety. Ve zjevné snaze vypořádat se s hněvem vůči politice nulové tolerance, která v Číně vyvolala protesty, úřady rovněž oznámily plány na posílení očkování starších lidí.

Protesty proti covidovým opatřením začaly v Číně již minulý měsíc a demonstrací se účastnily tisíce lidí. Úřady se během nich uchylovaly k zatýkání a koho se jim nepodařilo chytit na místě, toho byly schopny vystopovat přes telefon.

Reklama

Doporučované