Hlavní obsah

Čína tvrdí, že je epidemie koronaviru pod kontrolou. Realita je jinde

Foto: Profimedia.cz

Oslavy Nového roku v čínském Wuhanu, 31. 12. 2022.

Reklama

Po rozvolnění striktních koronavirových opatření slavily příchod nového roku v ulicích Číny tisíce lidí. Zatímco země nyní čelí rapidnímu nárůstu počtu případů onemocnění, státní média a úřady situaci zlehčují.

Článek

Ačkoliv se Čína potýká se vzestupem počtu případů koronaviru, tisíce jejích obyvatel vyšly do ulic, aby oslavily příchod nového roku. Mnoho lidí ve velkých městech, kde se virus šíří nejvíce, ovšem zůstalo dobrovolně v izolaci.

Úřady, které tento měsíc uvolnily přísná opatření, čímž zapříčinily nekontrolovatelné šíření nemoci, situaci zlehčují. Spolu se státními médii tak prosazují narativ, že je epidemie pod kontrolou a blíží se ke svému vrcholu, popsala agentura Reuters.

Prudký nárůst případů přitom vyvolal také obavy o budoucnost ekonomiky, jejíž růst už tak v posledních měsících zpomalila přísná opatření. Čínský prezident Si Ťin-pching pak ve svém prvním veřejném vystoupení od zrušení opatření vyzval na Nový rok k většímu úsilí a jednotě, protože Čína vstupuje do „nové fáze“ boje proti koronaviru.

Země podle něj překonala bezprecedentní problémy a výzvy a její koronavirová politika byla optimalizována tak, jak vývoj situace vyžadoval. „Prevence epidemie nyní vstupuje do nové fáze. Nadále se nacházíme v obtížném období. Před námi je však světlo naděje,“ řekl Si.

Nenadálý ústup od striktní koronavirové strategie

Včera to byl smrtící virus, dnes je to chřipka. Číňané jen těžko zpracovávají, proč takřka tři roky žili v přísných lockdownech. U mnohých to odneslo hlavně psychické zdraví.

Čína nepatrně polevuje v covidových opatřeních, místní média dokonce otiskují zkušenosti seniorů, kteří nemoc přežili bez úhony. Úřady ale nehodlají dát protestujícím pokoj. Koho nezatkly na místě, toho vystopují přes telefon.

Se zrušením většiny restrikcí Čína rovněž ukončila hromadné testování a přestala do statistik počítat bezpříznakové případy.

Oficiální údaje vypovídající o situaci v zemi jsou pak podle zahraničních analytiků značně podhodnocené. Čínská vláda hlásí přibližně pět tisíc nových případů denně, ve skutečnosti se ovšem denní počty nakažených mohou blížit až jednomu milionu, upozornila stanice BBC News.

Podobné je to také se sdělovanými počty obětí nemoci. Zahraniční analytici odhadují, že denně v Číně po nákaze koronavirem zemře asi devět tisíc lidí, zatímco úřady oficiálně oznámily pouze 13 úmrtí v souvislosti s touto nemocí.

Čínská vláda k rozvolnění přistoupila po bezprecedentních protestech obyvatel. Řada z nich nyní podle Reuters doufá v návrat k normálu, někteří však zůstávají vůči vládě kritičtí.

Záběry z přeplněných nemocnic i vyprodané léky na koronavirové příznaky ovšem naznačují, že se naplňují předpovědi západních odborníků, podle kterých rychlé rozvolnění bez přípravy Číně přinese značné problémy. Země totiž před nenadálým upuštěním od opatření neměla vysoký počet naočkovaných v rizikových skupinách nebo dostatek léků.

Státní média a vláda dále tvrdí, že mají situaci pod kontrolou

Státní média ovšem okolnosti záměrně ignorují a úředníci dále trvají na tom, že podle vládních statistik umírá na covid jen málo lidí, popsala stanice CNN. Státní tisková agentura Xinhua v neděli napsala, že současná strategie je „plánovaným a vědecky podloženým přístupem“, který vychází z měnící se povahy viru.

Skeptický přístup k Čínou hlášeným údajům spolu s obavami z následků náhlého rozvolňování vedly některé země k zavedení opatření pro cestující z Číny. Například při příletu do Spojených států nebo Japonska mají cestující povinnost předložit negativní test na covid-19. Stejné opatření zavedla i Francie, která v neděli vyzvala další evropské státy, aby se k ní připojily.

Svět zavádí opatření pro cestující z Číny

S novým rokem se Austrálie a Kanada připojily k dalším zemím včetně USA, Indie, Japonska, Británie a několika dalších evropských států, které vyžadují od cestovatelů z Číny negativní testy na koronavirus.

Z evropských zemí oznámily plán vyžadovat negativní test od cestujících z Číny například Itálie, Španělsko, Francie či Británie. Německo uvedlo, že situaci sleduje a vyčkává.

Česká republika žádné zpřísnění opatření pro cestující z Číny neoznámila. České Ministerstvo zahraničí ovšem dlouhodobě kvůli covidu doporučuje zvážit cesty do Číny a cestovat pouze v nejnutnějších případech.

Zdroj: ČTK

Čína totiž od 8. ledna uvolní restrikce na cestování do zahraničí za účelem turismu. Cestování se očekává s příchodem lunárního nového roku na konci ledna, který Číňané slaví. Tamní cestovní kanceláře a aerolinky tak od oznámení tohoto rozvolnění zaznamenaly obrovské zvýšení zájmu o cesty za hranice.

Peking zavedená opatření odsoudil, podle něj západní státy zkreslují pohled na změny v čínské covidové strategii. Čínské ministerstvo zahraničí pak naznačilo, že restrikce pro cestující z Číny nejsou založeny na vědeckém přístupu.

Reklama

Související témata:

Doporučované