Hlavní obsah

Čína uvalila protisankce na USA. Za kritiků kvůli Ujgurům

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy v souvislosti s počínáním Číny vůči Ujgurům mluvily o genocidě. Snímek z říjnové demonstrace na podporu Ujgurů ve Washingtonu.

Reklama

Čína zakázala čtyřem americkým představitelům vstup na své území. Všichni jsou členy Komise pro mezinárodní náboženskou svobodu, která kritizovala, jak Čína porušuje lidská práva Ujgurů a dalších etnických menšin.

Článek

Čína v úterý oznámila, že se rozhodla uvalit sankce na čtyři představitele americké vládní komise monitorující svobodu vyznání ve světě. Jedná se o odvetný krok za sankce, které Spojené státy uvalily tento měsíc na jednotlivce a organizace z Číny za potlačování práv menšin, uvedla agentura Reuters. Podle čínského ministerstva zahraničí bude mít čtveřice amerických činitelů zakázaný vstup na území pevninské Číny, Hongkongu a Macaa.

„Přijali jsme protiopatření vůči čtyřem představitelům americké komise pro mezinárodní náboženskou svobodu (USCIRF): její předsedkyni Nadine Maenzaové, místopředsedovi Nurymu Turkelovi, jakož i proti jejím členům Anurimě Bhargavaové a Jamesi Carrovi,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

„Důvodem jsou jejich komentáře k dodržování lidských práv a náboženských svobod v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang,“ dodal. Kromě cestovních sankcí budou dotyčným rovněž zmrazeny jejich účty v Číně.

U příležitosti Mezinárodního dne lidských práv 10. prosince uvalil Washington sankce na desítky osob z Číny, Myanmaru, Severní Koreje a Bangladéše. V případě Číny Spojené státy reagovaly právě na počínání Pekingu vůči etnickým Ujgurům v západní provincii Sin-ťiang.

„Sankce míří mimo jiné na současného a bývalého guvernéra provincie Sin-ťiang, pod jejichž vedením bylo zadrženo více než milion Ujgurů a dalších příslušníků převážně muslimských etnických menšin,“ uvedlo tehdy ve vyjádření americké ministerstvo financí.

USA rovněž zakázaly americké investice do společnosti SenseTime Group, která podle Washingtonu vyvinula software na rozpoznávání obličejů, který dokáže určit etnikum sledovaných osob a soustředí se zejména na rozeznávání etnických Ujgurů.

Západní experti dlouhodobě tvrdí, že Čína zadržela přes milion příslušníků etnických menšin, zejména Ujgurů, ve vězeňských táborech, v nichž jim vnucuje čínskou většinovou kulturu a snaží se je přesvědčit k odklonu od islámu. USA již dříve prohlásily, že se podle nich Peking v oblasti dopouští genocidy. Čína však tato tvrzení popírá a tvrdí, že se jedná o rekvalifikační tábory.

Reklama

Doporučované