Hlavní obsah

Čínská špionáž v USA eskaluje. Podle FBI Huawei naslouchá tajné komunikaci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

FBI podle informací CNN zaznamenala eskalaci čínské špionáže. Zařízení společnosti Huawei má například umožňovat narušení přísně tajné komunikace ministerstva obrany.

Článek

Na papíře to vypadalo jako fantastická nabídka. V roce 2017 nabízela čínská vláda 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč) na vybudování okrasné čínské zahrady ve Washingtonu. Projekt doplněný chrámy, pavilony a sedmdesátimetrovou bílou pagodou nadchl místní úředníky, kteří doufali, že přiláká tisíce turistů ročně.

Když se však pracovníci americké kontrarozvědky začali zabývat podrobnostmi, objevili řadu problematických okolností. Nejprve si všimli, že pagoda měla být strategicky umístěna na jednom z nejvyšších míst ve Washingtonu, pouhé tři kilometry od amerického Kapitolu. Bylo by to tedy ideální místo pro sběr signálů zpravodajských služeb, uvedlo pro CNN několik zdrojů.

Znepokojující bylo také to, že čínští představitelé chtěli pagodu postavit z materiálů, které do USA směřovaly v rámci diplomatických zásilek. Ty američtí celníci nesmějí zkoumat.   Projekt se nakonec nerealizoval, federální úředníci jej v tichosti zhatili ještě před zahájením stavby.      

Zrušená pagoda je součástí kontrašpionážní činnosti FBI a dalších federálních agentur zaměřené na to, co podle CNN představuje dramatickou eskalaci čínské špionáže na území USA, která se rozvinula zejména v posledním desetiletí.        

Přinejmenším od roku 2017 americké federální úřady vyšetřovaly nákupy čínských pozemků v blízkosti kritické infrastruktury, uzavřely významný regionální konzulát, který vláda USA považovala za líheň čínských špionů.

Narušení komunikace ministerstva obrany?

Mezi nejznepokojivější věci, které FBI odhalila, patří zařízení čínské výroby od společnosti Huawei na vrcholcích mobilních věží v blízkosti amerických vojenských základen na venkově na americkém Středozápadě.

Podle několika zdrojů obeznámených s touto záležitostí FBI zjistila, že zařízení je schopné zachytit a narušit přísně omezené komunikace ministerstva obrany, včetně těch, které používá Strategické velení USA, jež dohlíží na jaderné zbraně země.

Pro CNN situaci popsalo více než deset zdrojů, včetně současných i bývalých představitelů národní bezpečnosti, z nichž všichni hovořili pod podmínkou anonymity. Není jasné, zda byla z těchto věží skutečně zachycena a odeslána zpět do Pekingu nějaká data. Podle CNN je to z technického hlediska nesmírně obtížné prokázat.

Nové vyšetřování FBI zahajuje každých 12 hodin

Ředitel FBI Christopher Wray právě odcestoval do Londýna na společné setkání s vrcholnými představiteli britských orgánů činných v trestním řízení, aby na čínské hrozby upozornil.

V rozhovoru pro CNN Wray uvedl, že FBI zahajuje nové kontrarozvědné vyšetřování ohledně Číny každých 12 hodin „A to ani nemluvíme o jejich kybernetických krádežích, kdy mají větší hackerský program a ukradli více osobních a firemních dat Američanů než všechny ostatní země dohromady,“ řekl.

Wray poznamenal, že v roce 2020 ministerstvo spravedlnosti obvinilo společnost Huawei ze spiknutí za účelem vydírání a spiknutí za účelem krádeže obchodního tajemství.

Americké Národní kontrarozvědné a bezpečnostní centrum také v červnu vydalo varování americkým podnikům a místním a státním vládám před tím, co podle něj jsou skryté snahy Číny o „manipulaci s cílem ovlivnit politiku USA“.

Čína obvinění odmítá

Čínská vláda důrazně popírá, že by se snažila USA špehovat. Společnost Huawei ve svém prohlášení pro CNN rovněž popřela, že by její zařízení bylo schopno pracovat v jakémkoli komunikačním spektru, které je přidělené ministerstvu obrany. 

Několik zdrojů obeznámených s vyšetřováním však CNN sdělilo, že není pochyb o tom, že zařízení Huawei je schopno zachytit nejen komerční mobilní provoz, ale také vysoce omezené vlny používané armádou a narušit kritickou komunikaci strategického velení USA, čímž by čínská vláda získala potenciální okno do amerického jaderného arzenálu.  

„Tohle se týká těch nejcitlivějších věcí, které děláme,“ řekl pro CNN jeden z bývalých úředníků FBI pod podmínkou anonymity. Vyšetřování bylo natolik tajné, že někteří vysoce postavení politici v Bílém domě a jinde ve vládě nebyli o jeho existenci informováni až do roku 2019, tvrdí CNN.

Huawei: Naše produkty byly certifikovány americkými úřady

Společnost Huawei obvinění nicméně odmítá. „Všechny naše výrobky dovážené do USA byly před jejich nasazením v USA testovány a certifikovány Federálním úřadem pro komunikaci (FCC). Naše zařízení pracují pouze ve spektru, které FCC přidělila pro komerční využití. To znamená, že nemají přístup k žádnému spektru přidělenému ministerstvu obrany,“ uvedl Huawei ve svém prohlášení pro CNN.

„Již více než 30 let má společnost Huawei prokazatelné výsledky v oblasti kybernetické bezpečnosti a nikdy jsme se nepodíleli na žádných incidentech souvisejících se škodlivou kybernetickou bezpečností,“ uvádí se v prohlášení.  

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním, vyšetřovatelé FBI zkoumáním samotného zařízení Huawei zjistili, že by mohlo rozpoznat a narušit komunikaci ve spektru ministerstva obrany, a to i přesto, že bylo certifikováno FCC.  

„Technicky není těžké vyrobit zařízení, které vyhovuje FCC a které poslouchá veřejná pásma, ale pak tiše čeká na nějaký spouštěč, aby mohlo poslouchat i neveřejná pásma,“ řekl Eduardo Rojas, který vede laboratoř rádiového spektra na Embry-Riddle Aeronautical University na Floridě. „Technicky je to proveditelné.“ 

Rojas řekl, že k prokázání tajných schopností zařízení by bylo zapotřebí, aby techničtí odborníci rozebrali zařízení „až na úroveň polovodičů“ a „zpětně analyzovali jeho konstrukci“.

Reklama

Doporučované