Hlavní obsah

Čínská stíhačka spadla přímo mezi domy

Foto: Profimedia.cz

Snímek čínského pilota stíhačky z vojenského cvičení (ilustrační fotografie).

Reklama

Čínské vojenské letadlo spadlo přímo mezi domy v centrální části země. Náraz si podle státních médií vyžádal nejméně jednu oběť a dva zraněné, požár také zachvátil několik domů.

Článek

V centrální čínské provincii Chu-pej poblíž letiště ve městě Laohekou havarovala podle čínských státních médií během cvičného letu stíhačka J-7.

Na zemi stíhačka zabila jednoho člověka a další dva zranila. Pilot se podle vojenského kanálu čínské státní televize CCTV katapultoval a po seskoku padákem ho zdravotníci převezli do nemocnice na pozorování.

CNN upozornila, že se na sociálních sítích šíří videa údajného místa dopadu, na kterých je vidět, že letoun spadl přímo do rezidenční oblasti, kde způsobil požár.

Že se pilotovi nepodařilo letadlo ani nasměrovat mimo město, naznačuje, že nad strojem musel zcela ztratit kontrolu. Příčina je nicméně – stejně jako úplný výčet škod – neznámá.

K nehodě stíhačky při cvičném letu nedošlo v Číně poprvé. Piloti dvoumístné stíhačky se katapultovali například loni do řeky v provincii Che-nan. V roce 2015 se musel podle indického média Telegraph India čínský pilot katapultovat chvíli před tím, než jeho letoun narazil do kopce. O dva roky dříve jeden pilot zemřel při nočním letu.

Anglickojazyčný indický deník k tomu dodává, že čtvrteční havárie je už třetí leteckou nehodou v Číně za poslední měsíce. V půlce března se zřítil Boeing 737 s 132 lidmi na palubě, z nichž ani jeden nepřežil. Podle předběžné vyšetřovací zprávy šlo nejspíš o sebevraždu pilota.

Minulý měsíc se v letadle zranilo 40 lidí, když stroj sjel z ranveje ve městě Čchung-čching.

Reklama

Související témata:

Doporučované