Hlavní obsah

Čínský stranický tisk dal Zemana za příklad. Kvůli olympiádě

Foto: ČTK

Zeman při podepisování přihlášky Českého olympijského výboru na olympiádu. Ilustrační foto.

Reklama

Evropa se staví proti politizaci olympiády, píše čínský stranický bulvární tisk. Jako důkaz dává postoj českého prezidenta Miloše Zemana, vedle něhož zmiňuje i další evropské státníky. A hovoří o „protičínských hlasech“ v Česku.

Článek

Čínský bulvární deník Global Times, který spadá pod oficiální deník ústředního výboru Komunistické strany Číny, uveřejnil článek, v němž poukazuje na kladný přístup českého prezidenta Miloše Zemana k zimní olympiádě v Pekingu. Podle deníku je to důkazem toho, že v Evropě „roste shoda“ na tom, odmítnout politický bojkot her.

Článek hovoří o rozpolcenosti v otázce ZOH napříč českým politickým spektrem, když kromě Zemanova postoje zmiňuje i nedávná tvrzení českého velvyslance v Pekingu Vladimíra Tomšíka.

Ten koncem loňského roku v rozhovoru pro deník Beijing Daily mluvil o pověření od prezidenta Miloše Zemana, aby za něj - pokud nebude moci na olympiádu sám jet - hry maximálně podpořil.

Členové vlády Petra Fialy však kritizují porušování lidských práv v Číně a na olympiádu, která v Pekingu začne 4. února, nikdo z nich nejede. Ministr zahraničí Jan Lipavský potvrdil, že Vladimír Tomšík svůj mediální výstup s ministerstvem nekonzultoval. V rozhovoru pro Beijing Daily navíc velvyslanec nepravdivě uvedl, že olympiádu v Číně v tuzemsku podporují „všichni“.

„Jeho mediální výstup byl následně náležitě využit čínskými médii, která samozřejmě slouží ve prospěch čínské státní propagandy,“ řekl Jan Lipavský v sobotním rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Bulvární Global Times citují čínského analytika Sun Kche-čchina, podle něhož neshody v zahraniční politice mezi novou vládou a prezidentem způsobují především „vnitřní konflikty“ a že Zemanův hlas byl vládou nedávno upozaděn kvůli prezidentovu zdravotnímu stavu.

Vnitřní protičínské hlasy nejsou dostatečně silné, aby zcela změnily vztah mezi Čínou a Českem.
Sun Kche-čchin pro bulvární deník Global Times

„Vnitřní protičínské hlasy nejsou dostatečně silné, aby zcela změnily vztah mezi Čínou a Českem,“ cituje bulvární deník analytika.

Zemanův postoj deník přirovnává k dalším evropským politikům, kteří hovořili o údajné politizaci her. Zmiňuje francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo německou ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou. Nicméně Baerbocková na olympiádu nepojede „z osobních důvodů“ a například podpořila snahu Evropského parlamentu zakázat dovoz zboží vytvořeného na nucených pracích, což by pravděpodobně mohlo dopadnout i na některé čínské zboží, psal koncem minulého roku server Politico.

Miloš Zeman svůj postoj k ZOH v Pekingu vyjádřil mimo jiné ve stručné zdravici u příležitosti nominace českých olympioniků, která byla v sobotu uveřejněna na webu Hradu.

„Jsem zásadně proti zneužívání olympijské myšlenky pro politické cíle. Zažili jsme to kdysi dávno jak v Moskvě, tak v Los Angeles. Nyní je jemnější forma tohoto zneužití, kdy bojkot se vyhlašuje jenom u politiků a nikoli u sportovců. Upřímně řečeno, když někteří političtí bafuňáři na olympijských hrách nebudou, nic hrozného se nestane,“ píše se ve zmíněné zdravici.

Čínský bulvární deník zmiňuje také Zemanův kladný postoj k čínskému režimu a jeho slova interpretuje jako pokárání ministra zahraničí Jana Lipavského, který před nedávnem vyvrátil slova velvyslance Tomšíka a potvrdil negativní vládní postoj k ZOH v Pekingu.

OSN a lidskoprávní organizace tvrdí, že v Číně prošlo tábory v autonomní provincii Sin-ťiang přes milion příslušníků etnických menšin, zejména Ujgurů. V táborech zadržovaným vnucují čínskou většinovou kulturu a je na ně vytvářen nátlak, aby se odklonili od islámu. USA již dříve prohlásily, že se podle nich Peking v oblasti dopouští genocidy. Čína však tato tvrzení popírá a tvrdí, že se jedná o rekvalifikační tábory.

Dalším z důvodů, proč někteří politici chtějí bojkotovat zimní olympijské hry v Pekingu, je nedávná kauza okolo čínské tenistky Pcheng Šuaj. Čínská tenistka a bývalá světová jednička ve čtyřhře Pcheng Šuaj veřejně obvinila někdejšího čínského vicepremiéra Čanga Kao-liho ze sexuálního obtěžování. Podle příspěvku na sociální síti Weibo ji přiměl k sexuálnímu styku. Čínská tenistka pak na nějakou dobu zmizela z veřejného prostoru. Koncem prosince svá obvinění popřela.

Diplomatický bojkot olympiády už v minulém roce ohlásily Spojené státy, Británie, Kanada a Austrálie. Například zmíněná Francie nebo Rusko se k tomu nechystají.

Reklama

Doporučované