Hlavní obsah

Co píší v Rusku: I Putin chystá soupisku, co zakáže vyvážet

Foto: Felix Lipov, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Nehledejte hlubokou analýzu ruských stanic, zpravodajských webů, novin či agentur. Nabízíme jen drobný vhled do toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Článek

O následujícím textu potřebujete vědět, že si nedělá ambice být komplexním monitoringem ruských médií. Předkládáme výseč toho, jak ruský aparát prostřednictvím zpráv informuje veřejnost o válce na Ukrajině, kterou Kreml rozpoutal. Přiložené otisky deníků, webů či agentur jsou vždy opatřeny pouze strojovým překladem, který není zcela přesný. Výběr médií je čistě nahodilý; některé významné zdroje chybí, protože jsou aktuálně zablokované.

Válka, která začala 24. února, je i válkou informační. Mnohdy je situace špatně čitelná, zprávy, které přicházejí z Kyjeva, jsou zcela odlišné od těch, které hlásí Moskva. A ruské vidění konfliktu je na míle daleko tomu, jak situaci „čte“ Západ. Takže tady to máte: Tohle je ruský pohled.

Úterý 8. března večer

Za týden, po který už pro vás monitorujeme zprávy v ruských médiích, dosud taková shoda tamní agendy s tím, co se píše v Česku a ve světě, asi nenastala. Oznámení prezidenta USA Joea Bidena, že Spojené státy zakazují dovoz ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí z Ruska (více zde), se stalo hlavní zprávou ruských agentur i webů.

Státem provozovaná agentura TASS referuje věcným jazykem jak o zprávě z Washingtonu, tak třeba o rozhodnutí britsko-nizozemské společnosti Shell už dál nenakupovat ruskou ropu a zemní plyn a uzavřít v Rusku své čerpací stanice (popsali jsme zde) nebo o konci řetězce McDonald's (zde).

Foto: Seznam Zprávy

Otisk státem provozované agentury TASS v úterý 8. března kolem 20:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Foto: Seznam Zprávy

Detail zprávy agentury TASS o oznámení USA, že končí s ruským plynem a ropou. (Strojový překlad.)

Čeho si ruská média všímají hojně, je i na našem webu rozebírané lavírování Německa (více zde) ohledně odstřihnutí se od ruského plynu.

Populární online deník Gazeta.ru, který patří do portfolia státem vlastněné Sberbank, ve své zprávě připomíná prohlášení německého kancléře Olafa Scholze, že Německo bude s Ruskem dál obchodovat, protože k ruským energetickým zdrojům nelze najít „alternativu přes noc“. Jak píše Gazeta, Evropa podle něj záměrně stáhla dodávky energie ze sankčního listu, protože v současnosti neexistují jiné způsoby, jak zajistit energetické zásobování evropského regionu „pro výrobu tepla, dopravu, zásobování elektřinou a průmysl“.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk článku na Gazeta.ru kolem 20:00 SEČ, 8. března. (Strojový překlad.)

Co nás zaujalo, je informace, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil sestavit seznam produktů, jejichž dovoz a vývoz z Ruska bude letos zakázán. Zpráva je to bohužel stručná, protože soupisku zboží a komodit teprve bude sestavovat vláda.

Ve zprávě se dále píše o protikrizovém balíčku pro občany a firmy. Půjde o sociálně-ekonomická opatření, která mají „chránit ruské občany tváří v tvář nepřátelským akcím cizích států a mezinárodních organizací“. Důvod těchto „nepřátelských akcí“ zpráva cudně zamlčuje.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku Gazety, 8. března. (Strojový překlad.)

Pondělí 7. března večer

Pokud zpravodajství v Česku i ve světě v pondělí vévodily zprávy o útocích ruských jednotek na ukrajinské civilisty, další marný pokus dostat obyčejné lidi z obklíčeného Mariupolu i dalších měst a ruský plán vést bezpečné koridory pro útěk jen do Ruska a Běloruska (online přenos zde), na ruských serverech se nic z toho nedočtete.

„Speciální operace“ probíhá podle plánu, a pokud někdo může za mrtvé Ukrajince, jsou to Ukrajinci sami. Mnoho článků je věnováno sankcím a nepřátelským krokům vůči Rusku. Viz otisk podvečerní podoby titulní strany moskevského online deníku Lenta, který vydává Rambler Media Group, dceřiná společnost státem vlastněné Sberbank.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk homepage online deníku Lenta.ru 7. března 2022 po 18:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Zastavme se znovu u ukrajinského Mariupolu, který krvácí. „Ruské ozbrojené síly pokračovaly s bombardováním a raketovými útoky na Kyjev, Mariupol, Volnovachu, Sumy, Mykolajiv, Charkov a další města a vesnice. Brání to v bezpečném odjezdu humanitárních konvojů s Ukrajinci a cizími občany, stejně jako v dodávkách léků a potravin,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí. A zprávy na místě potvrdili humanitární pracovníci.

Jenže Rusové dostávají v médiích zcela jinou interpretaci událostí. Podle té si ukrajinští fašisté dělají z občanů živé štíty.

Teorii šíří – už xtý den v řadě – mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov. Na stránkách Lenty aktuálně prohlásil, že na všechny civilisty, kteří se snaží opustit Mariupol, ukrajinští nacionalisté střílí. Rodiny s dětmi nutí psát barvou na stěny či dveře svých domovů upozornění „Nestřílejte – jsou tady děti“, což má odvrátit pozornost ruských vojáků. Jenže: „Nacionalisté zároveň podle taktiky teroristů zaujímají v takových domech střelecké pozice.“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Lenta.ru, 7. března 2022. (Strojový překlad)

Ukrajinci se podle toho, co je předkládáno čtenářům v Rusku, celkově neštítí vůbec ničeho.

Aktuálně se „militanti“ – příslušníci Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) a praporu Azov (dobrovolnický prapor spadající pod Ukrajinskou národní gardu) – chystají vyhodit do povětří reaktor v experimentálním jaderném zařízení v Charkovském institutu fyziky a technologie.

Ruské ministerstvo obrany má podle Lenty poznatky o tom, že militanti už vytěžili reaktor a hodlají tím zamořit okolí, aby z radioaktivní kontaminace mohli obvinit Rusko.

Zpráva je to o to více znepokojivá, pokud si ji člověk spojí s informacemi, že se Rusové snaží ovládnout ukrajinské jaderné elektrárny včetně Černobylu (více zde). A nezdráhají se na jaderné zařízení střílet (video zde).

Foto: Seznam Zprávy

Otisk článku na stránkách Lenta.ru, 7. března 2022. (Strojový překlad.)

Nadto se teď Ukrajina za pomoci USA snaží podle ruských médií narychlo skrýt také výrobu biologických zbraní.

Státem ovládaná agentura RIA Novosti píše, že ruská armáda už na Ukrajině objevila 30 biologických laboratoří, které pracovaly v rámci programů Pentagonu a zřejmě vyráběly biologické zbraně.

Igor Kirillov, šéf radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil, agentuře řekl, že Ukrajina v rozporu s mezinárodním právem pracuje na zlepšení patogenních vlastností mikrobů. Teď za sebou pracovníci laboratoří rychle zametají stopy, jenže z toho, co ruské jednotky našly, je zřejmé, že pracovali „s patogeny moru, antraxu a brucelózy ve lvovské biologické laboratoři, patogeny záškrtu, salmonelózy a úplavice v laboratořích v Charkově a Poltavě,“ řekl Kirillov.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk článku na RIA Novosti, 7. března 2022. (Strojový překlad.)

A ještě jeden text vám dnes předložíme. Lenta.ru si povídala s ruskými studenty zahraničních univerzit a zjišťovala, jak se v souvislosti s děním na Ukrajině změnil postoj k nim. S jakými potížemi se setkali a co chystají dál. Navzdory tomu, že studenti jistě vědí, že Rusko rozpoutalo válku, ani v tomto textu slovo válka nenajdete, je to zkrátka „speciální operace“.

Hned první je v článku citován pětadvacetiletý student České agrární univerzity vystupující pod pseudonymem Dmitrij. Svěřil se s tím, že se už dřív setkal s nadávkami, když mluvil rusky („ruská prasata“ jednou dvakrát do roka); teď se situace zhoršila. Obává se problémů při studiu. A například prohlásil, že ví o útocích na Rusy v Česku. Ruští studenti podle něj byli zbiti, zřejmě spíš místními Ukrajinci než Čechy. Ale: „Mám mezi známými lidi, kteří teď plánují mluvit na veřejnosti méně rusky nebo chodit častěji ve skupinách. Někdo přemýšlí o koupi vybavení pro sebeobranu.“

Lenta.ru k tomu dodává, že růst rusofobie v Česku, které Dmitrij popsal, potvrzují oficiální prohlášení. A cituje ministra vnitra Víta Rakušana: „Ze strany zaměstnanců škol jsou zaznamenány skutečnosti agresivního chování vůči ruským dětem. Nešikanujme Rusy, kteří žijí v ČR.“

Foto: Seznam Zprávy

Článek Lenty o zkušenostech ruských studentů v zahraničí, 7. března 2022. (Strojový překlad.)

Neděle 6. března večer

Černá je bílá, bílá je černá a rozhodně nevěřte ničemu, co by se k vám snad mohlo dostat z jiných než ruských zdrojů. To je hlavní poselství médií ovládaných Kremlem. V zemi už v podstatě jiná nezbyla, jak jsme popsali v tomto textu.

Pokud se ohlédneme za nedělí, byla krvavá. Ruské jednotky se soustředily na obklíčení Kyjeva, Charkova a Mykolajiva, pod těžkou palbou byl Charkov i přístavní Mariupol. Z měst jako Irpiň ležící 25 kilometrů od Kyjeva se snažili lidé dostat do bezpečí, ale na útěku po nich Rusové rovněž stříleli (více zde). Podle zpravodajských informací, které uvolnil Washington, útočí ruské jednotky na civilisty úmyslně (psali jsme zde).

Kreml znovu slíbil zastavit palbu a umožnit evakuaci Mariupolu, který je bez vody, elektřiny i léků. A znovu lhal. Zástupci Červeného kříže, jehož pracovníci měli evakuaci organizovat, potvrdili, že kvůli pokračujícímu ruskému ostřelování i druhý pokus odvézt bezbranné selhal.

Ruský čtenář se však dozvěděl, že na vině jsou sami Ukrajinci. Třeba na stránkách kdysi nezávislého deníku Vědomosti, který je od roku 2020 v rukou sibiřského mediálního mogula Ivana Jeremina.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk homepage deníku Vědomosti 6. března 2022, kolem 20:00 SEČ. (Strojový překlad)

V článku o obnovení bojů v okolí Mariupolu a Volnovachu se píše s odkazem na mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova, že nacionalisté v oblasti nedovolili odejít jedinému civilistovi. „Obyvatelstvo těchto měst je drženo nacionalistickými formacemi jako lidské štíty,“ řekl.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku deníku Vědomosti. (Strojový překlad.)

Desítky zpráv jsou věnované tomu, jak sankce zavedené západními mocnostmi nebudou bolet, výpadky služeb se podaří kompenzovat a například s platebním stykem poté, co se stáhly Visa i Mastercard, pomůže Čína. Viz web ruské státní televize RT (dříve Russia Today).

Foto: Seznam Zprávy

Otisk homepage RT v neděli 6. března 2022 kolem 20:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Co nás mimořádně zaujalo, je na webu RT nepodepsaná analýza toho, kdo může za „informační útoky proti ruským občanům“.

V textu se dopodrobna rozebírá, že viníkem je ukrajinské Středisko pro informační a psychologické operace ozbrojených sil, které se nechalo proškolit britskými specialisty. Pak spustilo nejprve operaci „Voloďa“, jejímž cílem bylo podkopat důvěru ve vojensko-politické vedení Ruska v oblastech sousedících s Ukrajinou. Následovala operace „Trouble“ rozdělená do dvou fází. Fáze 1: „Zhoršení nestability, nárůst počtu protestů a neposlušnosti na pozadí nespokojenosti s jednáním úřadů.“ A fáze 2: „Ztráta kontroly, ekonomické šoky, změna pozic Ruska na světové scéně.“ „Další možností morálního nátlaku na ruské občany jsou falešné zprávy o ztrátách ruské armády na Ukrajině. Jak již dříve napsala RT, na sociálních sítích jsou zadávány příkazy k šíření nepravdivých informací. (…) Nejtypičtějšími úkoly jsou výroba falešných bannerů, zpráv, foto a videomateriálů.“

Foto: Seznam Zprávy

Analýza na webu RT, 1. část. (Strojový překlad.)

Foto: Seznam Zprávy

Analýza na webu RT, 2. část. (Strojový překlad.)

Sobota 5. března večer

Pohled na ruské servery nabízí v sobotu kolem osmé hodiny večer SEČ opravdu silnou dávku propagandy. Kreml sice chtěl pomoci obyčejným Ukrajincům dostat se z míst, kde probíhá speciální operace, ale tamní fašisté si z lidí dělají živé štíty a neumožnili jim to. A tak se dál válčí. Ruskou rétorikou jde pochopitelně o obnovení útočné operace. Mluvit v Rusku o válce je od pátku ještě obtížnější: Parlament včera schválil zavedení trestní odpovědnosti v podobě až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě.

Evropa na současné dění reaguje tak ostře proto, že se zkrátka bojí denacifikace, o niž Rusko nyní na Ukrajině usiluje. Jak píše v komentáři zveřejněném na serveru státem ovládané tiskové agentury RIA Novosti Elena Karajevová, Evropa se za 2. světové války nacistům vzdala a během pár týdnů přejala nacistický pohled na věc. Po válce sice byly desítky či stovky lidí usvědčeni z kolaborace, ale „miliony a desítky milionů pracovaly pro nacisty a kolaborovaly s nacisty. Společnost ani její instituce nebyly podrobeny denacifikaci.“ Jak dále píše komentátorka: Je jasné, že když se nyní s nádechem zmatku a podráždění vůči Rusku mluví o „denacifikaci“, evropští politici nemohou připustit, že v zemích, kterým vládnou, zkrátka „nebyla provedena žádná denacifikace – skutečná, hluboká, komplexní“.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk homepage agentury RIA Novosti 5. března 2022, kolem 19:30 SEČ. (Strojový překlad)

Detailnější pohled na zprávu o obnovení bojů ukazuje asi největší propast mezi informacemi, které přicházejí z Ukrajiny a těmi z Ruska.

Rusko v sobotu oznámilo, že zastaví palbu u měst Mariupol a Volnovacha na jihovýchodě země a vytvoří humanitární koridor, jímž umožní odejít místnímu civilnímu obyvatelstvu. Jenže místní úřady po celý den hlásily, že odchod lidí možný není. Že ruské jednotky nedodržují příměří. „V Mariupolu žádné příměří není a klid zbraní není ani podél humanitárního koridoru,“ řekl britské BBC místostarosta Mariupolu Serhij Orlov. Civilisté jsou podle něho připraveni z města odejít, ale kvůli ostřelování nemohou. „Rusové nás i nadále bombardují a používají dělostřelectvo,“ popsal. „Je to šílené,“ dodal.

Ruský pohled? „Mariupol a Volnovachu nemohl oznámenými humanitárními koridory opustit jediný civilista. Obyvatele těchto měst nacionalistické formace používají jako lidský štít,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. A na RIA Novosti také citují náčelníka Centra řízení národní obrany Ruska Michaila Mizinceva, podle kterého „radikálové vyhrožovali civilistům fyzickým násilím, zavedli zákaz vycházení a zaminovali východy z obcí“.

A znovu: Podobné výroky mají u publika zvýšit přesvědčení, že ruský zásah na Ukrajině je víc než oprávněný.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na RIA Novosti, 5. března večer. (Strojový překlad)

Od agentury k webovému zpravodajství. Co ukazuje v sobotu večer svým čtenářům jeden z populárních online deníků News.ru?

Foto: Seznam Zprávy

Otisk homepage serveru News.ru 5. března 2022, před 20:00 SEČ. (Strojový překlad)

Silná je zpráva o výhrůžce Kremlu směrem k Pobaltí, kterou vyslovila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Litvu, Lotyšsko a Estonsko varovala před důsledky „protiruské psychózy“, kterou prý rozpoutaly.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na webu News.ru. (Strojový překlad.)

A druhá zpráva ze stejného serveru, zdrojem je opět mluvčí diplomacie Zacharovová. Ta varovala před tím, jakou hrozbu pro civilní letectví představuje „pumpování Ukrajiny zbraněmi“.

Jde o obzvlášť cynické varování, vezmeme-li v potaz, že Rusko je podle nezávislé vyšetřovací komise zodpovědné za sestřelení civilního letu MH17 v létě 2014 nad východní Ukrajinou. Soudní proces dál probíhá, prokurátoři požadují doživotní tresty.

Letadlo malajsijských aerolinek na lince MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru podle obžaloby sestřelila raketa odpálená z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu. Všech 298 cestujících a členů posádky přišlo o život. Mezinárodní tým vyšetřovatelů pod vedením expertů z Nizozemska před třemi roky dospěl k závěru, že letadlo zasáhla ruská raketa Buk vystřelená z mobilního odpalovacího zařízení, které patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany s posádkou v Kursku. Raketa byla odpálena z prostoru kontrolovaného proruskými separatisty. Moskva a separatisté odpovědnost odmítají.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na webu News.ru. (Strojový překlad.)

Pátek 4. března večer

Zprávy v Česku a ve světě kolem osmé hodiny večer informují o nekončící ofenzivě ruských sil v ukrajinském přístavním městě Mariupol. Je bez vody, tepla a elektřiny a po pěti dnech útoků mu docházejí potraviny, uvedl starosta města Vadym Bojčenko. Světoví státníci řeší v reakci na útok na Záporožskou jadernou elektrárnu další možné sankce vůči Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s německým kancléřem Olafem Scholzem. Podle Berlína šéf Kremlu řekl, že by o víkendu mohlo být další jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Podívejme se, jak o stejných událostech referuje na svém webu nejpopulárnější televizní stanice Rossija 24 (do roku 2010 se jmenovala Vesti). Rossija 24 je plně vlastněná a ovládaná státem.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk webu Rossija 24 kolem 19. hodiny SEČ. (Strojový překlad)

O telefonátu mezi prezidenty Ruska a Německa se píše zcela v opačném gardu. Tedy – možné třetí kolo mírových jednání je zmíněno jen okrajově. Hlavním sdělením je zopakování toho, jak Putin interpretuje válku (ne, to slovo je v Rusku zakázané, jak jsme popsali v předchozích dnech níže) svým občanům. Tedy: Postupuje se podle plánu, Rusko na civilisty neútočí a veškerá zvěrstva jdou na vrub ukrajinským nacionalistům. Ti se podle Putina neštítí ničeho, dokonce používají civilní obyvatelstvo jako lidské štíty.

Podobný motiv – že se Ukrajiny zmocnili nájezdníci, nacionalisté a neofašisté, se opakuje prakticky ve všech zprávách.

Foto: Seznam Zprávy

Rossija 24 a její text o telefonátu mezi prezidenty Německa a Ruska. (Strojový překlad)

Pokud jste si strojově přeložený text o jednání Putin-Scholz prošli, pak víte, že podle Putina přibývá na Ukrajině žoldáků z různých zemí včetně Sýrie.

V další zprávě, která se tomu věnuje, už je jasné, že je tam vyvážejí Spojené státy a Severoatlantická aliance. Podle kremelské propagandy jde o bojovníky radikální islamistické organizace Islámský stát, které vojáci USA dříve pochytali právě v Sýrii.

A znovu: Tento narativ pomáhá Putinovi před domácím publikem ospravedlňovat jeho „speciální vojenskou operaci“. S teroristy se přeci musí bojovat; zvlášť, pokud stojí za dveřmi…

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Rossija 24. (Strojový překlad)

Velké množství textů pak podrývá věrohodnost jakýchkoli videí či snímků z Ukrajiny. Pokud se něco takového k ruskému čtenáři dostane, měl by si být vědom, že jsou to všechno provokace, které mají na svědomí sami Ukrajinci.

A pokud jsme o pár odstavců výše popisovali zoufalou situaci obyčejných lidí v Mariupolu, pak vězte, že v tom mají prsty také tamní nacionalisté či fašisté, kteří „nahánějí civilisty do zaminovaných budov“.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Rossija 24, 4. března. (Strojový překlad)

Pátek 4. března ráno

Zprávou číslo jedna pátečního rána je bezprecedentní ostřelování jaderného zařízení na jihovýchodě Ukrajiny. Po ruském útoku začalo v Záporožské jaderné elektrárně hořet. Elektrárenský komplex napadly ruské síly kolem půlnoci a požár vypukl v pětipodlažním výcvikovém zařízení (více třeba zde, video z místa zde). Svět je v šoku, NATO v reakci na ruskou hrozbu posiluje přítomnost svých jednotek na východním křídle, Británie žádá svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Ale nic z toho se ve stejné době, kdy tyto zprávy dominují zpravodajství v Česku a ve světě, v ruských médiích nedočtete.

Takhle vypadala homepage jednoho z nejpopulárnějších webů Gazeta.ru. V roce 2020 se jediným vlastníkem společnosti, která portál provozuje, stala státem vlastněná Sberbank.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk online deníku Gazeta.ru v pátek 4. března ráno. Strojový překlad.

V souvislosti s útokem na ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu Gazeta.ru píše vlastně především o vojenském úspěchu. Tedy že Rusové mají zařízení ve svých rukou.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na webu Gazeta.ru, 4. března kolem 9:00 SEČ. Strojový překlad.

Dřívější text k Záporožské jaderné elektrárně pak vůbec nezmiňuje, proč v elektrárně hořelo. Požár prostě „vznikl“.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na webu Gazeta.ru, 4. března. Strojový překlad.

Článek se odkazuje na zprávy domácí státem provozované tiskové agentury RIA Novosti. A čtenáře odvádí na homepage agentury.

Kolem deváté hodiny nabízela RIA Novosti tento výběr článků:

Foto: Seznam Zprávy

RIA Novosti, pátek 4. března před 9:00 SEČ, první obrazovka. (Strojový překlad)

Foto: Seznam Zprávy

RIA Novosti, pátek 4. března před 9:00 SEČ, druhá obrazovka. (Strojový překlad)

Foto: Seznam Zprávy

RIA Novosti, pátek 4. března před 9:00 SEČ, třetí obrazovka. (Strojový překlad)

Pokud hledáte informace o požáru v jaderné elektrárně, hledáte je v nabídce hlavních témat marně.

Čtvrtek 3. března večer

Pohled na titulní stranu webu státem provozované agentury TASS se příliš neliší od toho, co můžete ve stejné době číst i v Česku. TASS se zabývá zejména posledním projevem Vladimira Putina, podle kterého „operace“ probíhá podle plánu (zaznamenali jsme v online přenosu zde), a první dohodou na mírových jednáních Rusko–Ukrajina (více zde).

Slovo operace stojí za delší komentář: Cenzorský úřad Roskomnadzor minulý týden médiím nařídil, aby ve zprávách z Ukrajiny používala výhradně ruské vládní nebo armádní zdroje, a zakázal jim používat slova „útok“, „invaze“ nebo „vyhlášení války“. Správně se má vpád ruských vojsk označovat pouze jako „speciální vojenská operace“. TASS se toho důsledně drží.

Foto: Seznam Zprávy

Pohled na titulní stranu webu státem vlastněné zpravodajské agentury TASS ve čtvrtek 3. března ve 21:00 SEČ. Strojový překlad.

Samotný text o projevu Vladimira Putina je prostým „překlopením“ jeho slov, která mají jednoznačně uklidnit národ a apelovat na národní hrdost. Chrabří vojáci, sebeobětování, jejich snaha chránit civilisty.

Oproti tomu zprávy, fotky a videa z Ukrajiny dokládají, že pod palbou jsou civilní cíle (detailně třeba zde) a podle zatím posledního odhadu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva ze čtvrtečního rána zahynulo od začátku invaze již 227 civilistů a dalších 525 jich bylo zraněno. OSN ke zprávě dodala, že skutečný počet obětí bude vyšší.

Otazník je i nad tvrzením prezidenta, že operace jde podle plánu. Zpravodajci západních zemí, které kvůli vojenské invazi uvalily na Rusko tvrdé sankce, upozorňují, že ruská armáda postupuje jen velmi pomalu a dosud neovládla žádné významné město.

A třetí poznámka k Putinovu výroku o „plnění stanovených úkolů“: Ukrajina zveřejňuje videa se zajatými ruskými vojáky. A mnozí z nich shodně vypovídají, že vůbec netušili, že je stát posílá do války. Mysleli si údajně, že jde o cvičení (popsali jsme zde a zde).

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku o projevu ruského prezidenta zveřejněný agenturou TASS.

Vedle pohledu na stránky agentury nabízíme také strojový otisk deníku Rossijskaja gazeta.

Rossijskaja gazeta má zvláštní postavení coby oficiální noviny ruské vlády, články jsou bez výjimky poplatné Kremlu. RG je dobře financovaná a ve srovnání s jinými listy podobného formátu levná a dostupná po celé zemi. Ve středu vychází s týdenním televizním programem v nákladu přes 3 miliony kusů, web novin má podle projektu EuroTopics 30 až 40 milionů návštěv.

Foto: Seznam Zprávy

Rossijskaja gazeta ve čtvrtek 3. března v noci; strojový překlad.

Jistě vás nemohl minout obdiv (více třeba zde), který za své statečné chování sklízí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho reakce na nabídku USA, že ho mohou evakuovat z Kyjeva do bezpečí – „Potřebuju munici, ne odvoz“ –, už zlidověla.

Kreml logicky nemá zájem adorovat muže, na kterého poslal podle zdrojů The Times komando, aby ho zabilo (psali jsme zde). V několika textech publikovaných během čtvrtka Rossijskaja gazeta zopakovala, že Zelenskyj je pod vlivem návykových látek.

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se na dnešní tiskové konferenci v Kyjevě choval zcela neobvykle. Jeho nepřiměřeného stavu si všimla řada pozorovatelů a naznačila, že je hlava Ukrajiny pod vlivem alkoholu nebo drog. Mimika, gesta a Zelenského nezřetelný projev jasně zpochybňují jeho střízlivost,“ stálo v podvečerním článku.

A v pozdějším textu si přisadila i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová (viz příloha). Podle ní je Zelenskyj obětí konspiračních teorií. Z toho totiž Zacharovová nedávno obvinila náměstkyni amerického ministra zahraničí Victorii Nulandovou, na kterou v článku naráží.

Foto: Seznam Zprávy

Detailní pohled článku listu Rossijskaja gazeta o ukrajinském prezidentovi. Večer 3. března 2022, strojový překlad.

Čtvrtek 3. března ráno

Osmý den války většina v Rusku vydávaných médií dál opakuje narativ o vojenské operaci. Jako to můžete vidět na přiloženém otisku webu nezávislého deníku Kommersant, jehož vlastníkem je jeden z nejbohatších Rusů Ališer Usmanov. Oligarcha s uzbeckými kořeny své jmění, které v roce 2022 činí podle Bloomberg Billionaires Index 19,5 miliardy dolarů, nashromáždil v těžkém průmyslu – v metalurgii, těžbě; Usmanov je majoritním vlastníkem koncernu Metalloinvest.

Foto: Seznam Zprávy

Strojový otisk webu deníku Kommersant ve čtvrtek 3. března ráno, strojový překlad.

Byť se státní i mnohé soukromé tituly dál drží oficiální linie, nemohou už ignorovat dopady západních sankcí, které se na Rusko přivalily už v několika vlnách a které se čím dál více dotýkají životů obyčejných Rusů.

Foto: Seznam Zprávy

Kommersant, druhá obrazovka ve čtvrtek 3. března 2022 ráno. Strojový překlad.

Pokud vás také zaujal článek o „válečných okurkách“, jde spíše o „kyselé hrozny“. Zkrátka vliv západních sankcí na to, co budou Rusové výhledově muset v obchodech oželet. V textu se píše o tom, jak potravinářské firmy přenastavují svou produkci tak, aby na pultech nechyběly důležité položky. A aby zdražení potravin bylo únosné.

Kommersant mimochodem píše i o tom, že ruští zákazníci asi přijdou o oblíbené slevy. Anebo budou slevy citelně nižší. „Odmítnutí promo akcí ze strany dodavatelů by mohlo radikálně změnit ruský maloobchod s potravinami, kde podíl zlevněného zboží v některých kategoriích přesáhl 50 procent. (…) Pokud tento trend zasáhne celý trh, budou se muset spotřebitelé přizpůsobit a změnit své obvyklé vzorce chování,“ uvedl list.

Foto: Seznam Zprávy

Detail „okurkového“ článku listu Kommersant, 3. 3. 2022, strojový překlad.

A po ránu ještě malé srovnání.

Takhle vypadal web nezávislého webu Meduza, který po ruské anexi Krymu v roce 2014 založila v lotyšské Rize skupina ruských novinářů původně píšících pro moskevský online deník Lenta.ru. Odešli poté, co jejich šéfku Galinu Timčenkovou vyhodili, když neposlechla pokyny, jak psát o tehdejší „ukrajinské krizi“. Neochota podílet se na propagandě tehdy stála místo celkem 39 z 84 pracovníků serveru.

„Nezávislé vydavatelství jsem založila v Lotyšsku, protože tady to možné je. V Rusku to možné není,“ řekla tehdy Timčenková Forbesu. Meduza nicméně podle informací ze sociálních sítí zřejmě v těchto dnech není v Rusku dostupná.

Foto: Seznam Zprávy

V Lotyšsku připravovaná ruskojazyčná meduza.io, ráno 3. března 2022; strojový překlad.

Středa 2. března 2022 ráno

Válka na Ukrajině začala právě před sedmi dny.

A jaká je pravda o dění na bojišti pohledem ruského webu Pravda.ru? Web je jedním ze dvou v podstatě stejnojmenných pokračovatelů někdejšího předního sovětského deníku Pravda, který vydával Ústřední výbor Komunistické strany Sovětského svazu. Noviny Pravda zůstávají dál napojeny na ruské komunisty, web je v soukromých rukou. Přináší levicové, nacionalistické zpravodajství.

Opět se nikde nemluví o invazi či válce, striktně se používají obraty jako „speciální operace na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny“. (Detailně jsme popsali zde.)

Foto: Seznam Zprávy

Otisk webu Pravda.ru ráno 2. března 2022. Strojový překlad.

Pravda v jedné ze zpráv informuje, že ruské úřady přiznaly zatím devět mrtvých ruských vojáků. Má jít přitom o součet informací z několika krajů.

Ukrajina udává zcela jiná čísla. 1. března oznámil ukrajinský generální štáb, že Rusko přišlo od začátku útoku na Ukrajinu o 5 710 vojáků, 29 letadel a 29 vrtulníků a 198 tanků a 846 bojových vozidel pěchoty, 77 děl, 24 raketometů, sedm prostředků protiletadlové obrany, 60 cisteren, tři bezpilotní letouny, dvě plavidla a 305 kusů automobilové techniky. S tím, že jde o odhad a uvedená čísla se budou dál zpřesňovat.

„Údaje ukrajinské armády není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Moskva žádná čísla o ruských ztrátách neuvádí,“ napsala k tomu agentura ČTK.

Foto: Seznam Zprávy

Výseč z textu na webu Pravdy, otisk strojového překladu pořízen 2. 3. 2022.

Server zdůrazňuje všechny informace, které naznačují, že západní země odmítají některou z ukrajinských žádostí. O opačných zprávách, zejména o těch o obřích zásilkách zbraní a jiné podpory, která proudí směr Kyjev, Pravda mlčí.

Foto: Seznam Zprávy

Výseč z textu na webu Pravdy, otisk strojového překladu pořízen 2. 3. 2022.

Ani Pravda už se však nemůže vyhýbat tomu, že na Rusko dopadají ekonomické sankce.

Ze zpráv serveru nicméně vyplývá, že Rusové dovoz ze Západu nepotřebují. Západní elektronika je líčena jako směšná a zbytečná, život bez ní je „normální“. Přiložený článek alespoň uznává, že někteří lidé jsou kvůli tomu naštvaní.

Foto: Seznam Zprávy

Výseč z textu na webu Pravdy, otisk strojového překladu pořízen 2. 3. 2022.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované