Hlavní obsah

Co píší v Rusku: Záměrná provokace kvůli G20 v „rusofobním“ Polsku

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Rakety v polské vsi zabily dva muže.

Reklama

Sociální sítě se přes noc staly živnou půdou pro samozvané experty s názorem na dopad raket na polskou ves u ukrajinských hranic. V plné polní jsou i ruská propagandistická média.

Článek

Úterní incident, při kterém v polské obci Przewodów u hranic s Ukrajinou dopadla raketa a zabila dva muže, připravil půdu pro šíření nepodložených informací a nevyžádaných diskuzí mezi samozvanými experty.

A to i přesto, že samotní představitelé Polska vzhledem k extrémní citlivosti situace volili umírněnou rétoriku a bez znaleckých posudků si nedovolili obvinit žádnou ze stran válečného konfliktu.

Rakety na území členského státu NATO, které ke všemu způsobily smrt civilistů, mají potenciál vyeskalovat průběh války na Ukrajině. Přesto ani mnozí čeští představitelé s odsuzováním konkrétního viníka na Twitteru nečekali na potvrzené informace. Je důležité to zmínit kvůli způsobu, jakým následně s výroky pracovala ruská propaganda.

Co prozatím víme, sledujeme v tomto online přenosu. Polská strana mimo jiné uvedla, že šlo o raketu ruské výroby. Polský prezident Andrzej Duda však prohlásil, že úřady zatím s jistotou nevědí, kdo ji odpálil.

Přesto na sítích kolují jednoznačné pravdy bez ohledu na to, že pro ně neexistují důkazy, nebo už dokonce byly vyvráceny jako lži.

Co píše Rusko

Ruské státní agentury se prozatím drží stručných zpráv postavených na tom, co který státník k situaci prohlásil.

Největší službu však prokázal americký prezident Joe Biden svým výrokem určeným pro partnery z G7 a NATO, že výbuch v Polsku způsobila raketa ukrajinské protivzdušné obrany.

Vyděšená vesnice

„Vracela jsem se z práce s kolegyní, jejíž manžel zemřel. Vracely jsme se, došla jsem domů, ona asi taky zrovna dorazila, protože bydlíme ve stejném paneláku, a slyším ránu. Založila jsem ruce a říkám si: ‚Bože, co se to stalo!‘“ líčila v polské televizi TVN24 obyvatelka vesnice Przewodów.

Biden to řekl po zprávě agentury AP, podle které raketu vypálily ukrajinské síly na přilétající ruskou raketu. Agentura se odvolala na americké představitele.

Že pravděpodobně šlo o raketu ruského původu, už ruská státní média nezmiňují. Z oficiálních míst Ruské federace se vyjádřilo ještě ministerstvo obrany, které podezření z účasti země na polském incidentu označilo za záměrnou provokaci za účelem eskalace konfliktu.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že raketový útok na polské území ukazuje, že se Západ blíží k další světové válce.

„Incident s údajným ukrajinským ‚raketovým úderem‘ na polskou farmu dokazuje jen jednu věc: vedením hybridní války proti Rusku se Západ přibližuje ke světové válce,“ napsal Medveděv na Twitteru.

Ruský diplomat Dmitrij Poljansky pak na svém Telegramu neváhal Ukrajinu označit za hysterickou zemi, která jen požaduje potrestání Ruska. Poljansky navíc poznamenal, že toto téma podporuje Varšava, která dlouhodobě „prosazuje rusofobní politiku“, píše rg.ru.

Zpropadená G20 a ukrajinští provokatéři

Čím hlouběji mezi ruská média čtenář zabrousí, tím fantastičtější scénáře na něj čekají. Studnicí je v tomto smyslu server mk.ru, který neváhal napsat, že prezident „Zelenskyj vyzval NATO, aby kvůli raketovému útoku na členský stát zahájilo válku s jadernou velmocí“.

Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu odvysílaném zástupcům G20 pouze řekl, že výbuch v Polsku není nic jiného než vzkaz, který Rusko adresuje právě summitu skupiny G20.

Rusko dle experta přizvaného serverem mk.ru rozhodně viníkem být nemůže, protože „protiletadlové střely nedosáhnou tak daleko, ani kdyby chtěly“.

Ze zákulisí summitu G20

Většina lídrů z dvacítky ekonomicky nejsilnějších zemí světa ostře odsoudila Rusko za agresi vůči Ukrajině. Moskvu nejspíš podržel jenom Peking.

Rozhovor s bývalým velitelem protiletadlových raketových vojsk Velitelství zvláštního určení Sergejem Chatylevem má pak nabídnout odpověď na otázku, jak je možné, že hned dvě údajně zbloudilé rakety dopadly na špatný cíl. Podle Chatyleva rozhodně nešlo o náhodu, ale spíš o „vyprovokovanou akci ze strany Ukrajiny.“

Ani načasování nebylo náhodné. „A Biden je okamžitě na Bali, kde pořádá nějaké schůzky, přijímá nějaká rozhodnutí… To ukazuje, že akce byla předem naplánovaná,“ řekl bez uvedení jakýkoli důkazů. Jediným důkazem může být, že Joe Biden je skutečně na Bali na dlouho plánovaném summitu G20. Vyskytuje se tam od pondělka.

Známá propagandistická televize Zvezda zase informuje o „zjištění ruských expertů“, kteří na základě fotografie trosek identifikovali ukrajinskou protiletadlovou řízenou střelu protivzdušné obrany S-300.

Oficiální zástupce ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov se při té příležitosti pochválil, jak se Rusku podařilo zdecimovat ukrajinské území dalšími nálety. Konkrétně řekl, že „ruské ozbrojené síly zahájily masivní úder přesnými zbraněmi dlouhého doletu na vojenský systém velení a řízení Ukrajiny, jakož i na související energetická zařízení. Účelu úderu bylo v tomto případě dosaženo – všechny rakety zasáhly přesně určené cíle, všechny objekty byly zasaženy.“

Fotky z místa po výbuchu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pak dle Zvezdy poznamenal, že by si „přál stejnou emotivní reakci na teroristické útoky na Nord Stream jako na ‚raketový incident‘ v Polsku“.

Poslanec Státní dumy Bijsultan Chamzajev v komentáři k informaci, že Pentagon zatím nemůže potvrdit zprávu o ruských raketách, vyjádřil překvapení nad tím, „jak Západoevropané vždy čekají na reakci Pentagonu“.

„Jak může Pentagon vědět víc, když je za oceánem?“ podivil se Chamzajev. I podle jeho názoru je „další raketová provokace v Polsku pochopitelně načasována na dobu konání G20 a geopolitických výkyvů“.

„Dobře víme, jak západní vojenští technici bombardují svá vlastní města, zabíjejí lidi, jen aby obvinili Rusko. Hlavně chtějí ukázat, že naše země je agresor, a tím konflikt vyostřit. Před usneseními na summitu G20 stupňují eskalaci,“ rozhorlil se Chamzajev.

Ukrajina by přitom z takových vyjádření nemusela být nešťastná, řekl pro Insider Simon Miles, odborný asistent na Sanford School of Public Policy na Duke University a historik Sovětského svazu a americko-sovětských vztahů.

Dle něj se jedná o první jen zdánlivé přelití ruské války mimo Ukrajinu, avšak těžit by z něj mohli jen Ukrajinci. „Tohle je pro Ukrajince propagandistický dárek,“ uvedl s tím, že by situace mohla prospět úsilí Volodymyra Zelenského získat další pomoc a podporu.

Záleží však na tom, co ukáže čas.

Kyjev v této souvislosti apeloval na západní novináře, aby neopakovali ruskou propagandu. Připomněl, že podobně se při bojích o Donbas v roce 2014 Rusko distancovalo od sestřelení civilního letu MH17, na palubě tehdy zahynulo 298 lidí (více zde).

Až po letech vyšetřovatelé dospěli k jednoznačným důkazům, že letoun byl sestřelen raketou odpálenou z protiletadlového systému Buk. Mezinárodní tým vyšetřovatelů pod vedením expertů z Nizozemska předloni dále uvedl, že zařízení patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany s posádkou v Kursku.

Reklama

Doporučované