Hlavní obsah

Covidové vakcíny projdou stejným vývojem jako iPhony, tvrdí ředitel Moderny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Moderna slíbila vakcínu, která bude účinná proti novým variantám covidu i „pohodlnější“ pro spotřebitele. Nová posilovací dávka by měla chránit před covidem, chřipkou a dalšími respiračními onemocněními najednou.

Článek

Dvě až tři dávky vakcíny proti covidu ročně, tak jak jsme na ně teď zvyklí, by za pár let mohly být minulostí, tvrdí generální ředitel společnosti Moderna Stéphane Bancel.

Slíbil, že jeho firma na trh do tří až pěti let uvede posilovací dávku, která by se aplikovala jednou ročně a působila nejen proti covidu, ale také proti chřipce a dalším respiračním onemocněním.

Moderna musí své vakcíny neustále aktualizovat, aby odpovídaly novým variantám covidu-19, vysvětluje Bancel. Vývoj vakcíny přirovnává k vývoji chytrého telefonu.

„Když si poprvé pořídíte iPhone, nedostanete úžasný fotoaparát, úžasné všechno, ale získáte spoustu věcí,“ uvedl v rozhovoru pro server CNN Bancel.

„Spousta z nás si každé září kupuje nový iPhone a získává nové aplikace a obnovené aplikace. A to je úplně stejná myšlenka, která spočívá v tom, že v jedné dávce dostanete ochranu před covidem, chřipkou a RSV (respirační syncytiální virus),“ dodal.

Více o situaci ohledně covidu-19 v České republice:

Česko se postupně dostává za vrchol letní koronavirové vlny. Potvrzují to také data z odpadních vod. Část pražské kanalizace ale naopak naměřila rekord. Může však jít jen o výkyv.

Bancel se domnívá, že pandemie covidu-19 by mohla skončit už tento rok. Upozorňuje ovšem na to, že to neznamená, že virus z našich životů zmizí.

„Myslím, že pomalu směřujeme - pokud tam už některé země nejsou - ke světu, kde jsou k dispozici všechny nástroje a každý se může rozhodnout sám na základě své tolerance k riziku,“ uvedl Bancel.

Společnost podle něj spěje do stádia, kdy se čím dál více lidí rozhodne „žít s virem“ podobně jako s chřipkou. Upozornil přitom na to, že i nadále bude existovat velké množství odchylek. Odkázal například na lidi s oslabenou imunitou nebo na Japonsko, kde bylo nošení roušek běžné ještě před celosvětovou pandemií.

„Stále existuje 20% pravděpodobnost, že se objeví velmi ošklivá varianta, která způsobuje velmi závažná onemocnění s velkým množstvím mutací,“ varoval Bancel.

Moderna vyvíjí další vakcíny

Společnost Moderna vystřelila nahoru společně s pandemií covidu-19. Během několika měsíců od vypuknutí pandemie vyvinula vakcínu proti covidu a stala se jedním z nejvýznamnějších výrobců této látky. V roce 2020 její akcie vzrostly o 434 %, v roce 2021 o 143 %.

U proticovidových vakcín ovšem společnost zastavit nehodlá. V současné době vyvíjí přes 40 dalších produktů. Mezi nimi například personalizovaná vakcína proti rakovině, která by podle Bancela mohla dostat povolení už za dva roky.

Společnost také pracuje na vakcíně proti opičím neštovicím. Světová zdravotnická organizace vyhlásila kvůli opičím neštovicím nejvyšší stupeň varování, vysoké riziko je podle ní v Evropě.

Reklama

Související témata:

Doporučované