Hlavní obsah

Čtvrtá vlna epidemie v JAR ustupuje. Vláda zmírňuje opatření

Foto: Profimedia.cz

Od začátku pandemie se v JAR nakazilo 3,5 milionu lidí a 91 tisíc zemřelo.

Reklama

Nově detekovaná varianta omikron nezapříčinila vyšší zátěž na jihoafrické nemocnice, informovala ve čtvrtek tamní vláda.

Článek

Jihoafrická republika, kde se v listopadu poprvé ve větší míře začala šířit nová koronavirová varianta omikron, už je za vrcholem čtvrté vlny pandemie covidu-19, ve čtvrtek o tom po svém jednání informovala vláda.

Země tak s okamžitou platností ukončila noční zákaz vycházení, který byl v různých formách platný od března 2020. Ruší se také omezení ohledně otvírací doby obchodů prodávajících alkohol. Dosud tyto obchody musely zavírat ve 23:00, informuje britská BBC.

„Všechny ukazatele napovídají, že země už je na celostátní úrovni nejspíš za vrcholem čtvrté vlny,“ uvedla vláda v prohlášení. „Varianta omikron je vysoce nakažlivá, ale míra hospitalizací je nižší než v předchozích vlnách,“ dodal kabinet.

Data ministerstva zdravotnictví ukazují, že v týdnu do 25. prosince se počet odhalených případů nákazy oproti předchozímu týdnu snížil o 30 procent. Zmenšil se i tlak na nemocnice. Počet covidových pacientů se v nich napříč všemi provinciemi kromě jedné (Západní Kapsko) snížil, informuje německý server Deutsche Welle

V platnosti nicméně zůstává povinné nošení roušek na veřejných místech a na hromadných akcích uvnitř smí být najednou nanejvýš tisíc lidí, venku pak maximálně dva tisíce. Tamní zdravotnické úřady uvedly, že situaci dále monitorují a v případě potřeby opět zpřísní.

Jihoafrická republika patří mezi covidem-19 nejvíce zasažené země na africkém kontinentu. Od začátku pandemie se zde nakazilo kolem 3,5 milionu lidí a 91 tisíc zemřelo. Z 59milionové populace je kompletně naočkovaných 26 procent populace.

Reklama

Doporučované