Hlavní obsah

Promiňte, Veličenstvo. Královna truchlila, v Johnsonově sídle se slavilo

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II. během pohřbu svého chotě prince Philipa v dubnu 2021.

Reklama

aktualizováno •

Zatímco Spojené království truchlilo nad smrtí královnina manžela, prince Philipa, v sídle premiéra mezitím proběhly další oslavy, a to navzdory protiepidemickým opatřením. Volání po odchodu premiéra Borise Johnsona tak dále sílí.

Článek

Zaměstnanci sídla britského premiéra v Downing Street uspořádali večer před pohřbem prince Philipa v dubnu loňského roku podle nových zjištění dvě akce. V době stále platných poměrně přísných opatření, kdy byl takový společenský kontakt zakázán, měly proběhnout v sídle premiéra rozlučky s některými ze zaměstnanců, a to s alkoholem i hlasitou hudbou.

Svědci akcí řekli deníku The Daily Telegraph, že dvou původně samostatných oslav v různých částech premiérského sídla se zúčastnilo asi třicet lidí. Nakonec se obě shromáždění podle svědků spojila v zahradě Downing Street. Podle jednoho ze svědků dokonce jeden ze zaměstnanců premiérova úřadu byl během večera poslán do nedalekého obchodu pro víno, které zpět donesl ve svém kufříku.

Vše přitom proběhlo v předvečer pohřbu prince Philipa na hradě Windsor, což vyvolalo v Británii silnou vlnu kritiky. Symbolem soboty 17. dubna, tedy dne pohřbu, se stal mimo jiné snímek osamocené truchlící královny, která při pohřbu svého muže dodržovala stanovená opatření.

Boris Johnson ten večer v Downing Street nebyl, den předtím totiž odcestoval na premiérské sídlo Chequers, kde zůstal na víkend, uvádí deník The Guardian. Jeho mluvčí se ale v pátek za konání oslav omluvil, je prý „politováníhodné, že se to stalo v době národního smutku.“

V době akcí a královského pohřbu se Anglie nacházela ve druhé fázi postupného rozvolňování opatření. Venku se mohlo scházet až šest lidí nebo členové dvou rodin, zatímco uvnitř se lidé mohli stýkat pouze se členy své domácnosti nebo za splnění určitých podmínek členové dvou domácností.

Nová odhalení vytváří ještě větší tlak na premiéra, který už tak čelí výzvám k rezignaci, a to i od některých vlastních poslanců. Důvodem jsou právě odhalení týkající se porušování protiepidemických opatření ze strany zaměstnanců premiérova úřadu i samotného předsedy vlády, který přiznal, že se zúčastnil akce v zahradě sídla v květnu 2020, tedy během zákazu podobných setkání.

Svědectví o dalším porušení vládních pravidel přímo v sídle premiéra vyvolalo rozhořčení napříč politickým spektrem. Podle Keira Starmera, lídra opozice a šéfa labouristů, omluva nestačí. „Pouze to ukazuje, jak silně Boris Johnson degradoval úřad premiéra. Konzervativci Británii zklamali. Omluva není to jediné, co by dnes měl premiér (Buckinghamskému) paláci nabídnout. Boris Johnson by se měl zachovat čestně a rezignovat,“ prohlásil Starmer.

„Královna seděla osamocená a truchlila nad ztrátou svého manžela, což byl určující obraz lockdownu. Ne proto, že je královna, ale proto, že byla jen další osobou, která truchlí sama jako příliš mnoho jiných. Zatímco ona truchlila, v čísle 10 se slavilo. Johnson musí odejít,“ uvedl na svém twitterovém účtu předseda liberálních demokratů sir Ed Davey.

„Kdyby se vaši sousedé chovali takhle, byli byste znechuceni. Pokud to ale dělají lidé spravující tuto zemi a pak o tom lžou, je to pro širokou veřejnost symbol naprostého pohrdání,“ řekla deníku The Guardian Fran Hallová z organizace Covid-19 Bereaved Families for Justice, jež sdružuje pozůstalé po obětech pandemie. „Konzervativní poslanci, kteří ho drží u moci, dělají ostudu své zemi,“ dodala Hallová.

Proti současnému premiérovi se pak po posledním odhalení staví i další členové jeho strany. Konzervativní poslanec Andrew Bridgen, podporovatel Johnsona během jeho úspěšné kandidatury na předsedu strany, oznámil, že předal premiérovi dopis o nedůvěře a vyzval ho, aby do tří měsíců rezignoval. Bridgen deníku The Daily Telegraph řekl, že „v srdci vlády je morální vakuum“.

Bridgen se tak připojil k dalším čtyřem konzervativním poslancům, a to včetně předsedy skotských konzervativců Douglase Rosse, kteří otevřeně vyzvali Johnsona k rezignaci, informuje The Guardian.

Jedna ze zmíněných akcí z loňského dubna byla rozlučka s mluvčím vlády Jamesem Slackem, současným zástupcem šéfredaktora deníku The Sun. Druhá rozlučka ze stejného večera pak byla pro jednoho z Johnsonových osobních fotografů, uvedl The Daily Telegraph. Zdroje deníku uvedly, že druhá akce se odehrávala hlavně v suterénu premiérova sídla, kde hrála hlasitá hudba.

Obě skupiny se měly na zahradu Downing Street přesunout kolem půlnoci, přičemž pití pokračovalo až do časných ranních hodin. Na zahradě měl jeden z návštěvníků party rozbít houpačku, která patřila Johnsonovu malému synovi Wilfredovi, řekl deníku jeden ze svědků.

Reklama

Doporučované