Hlavní obsah

Desítky lidí si v Německu nechaly píchnout záhadnou vakcínu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Co přesně do lidí na letišti v Lübecku vpravili, zůstává nejasné (ilustrační obrázek).

Reklama

Německo zaznamenalo případ hromadného očkování neschválenou vakcínou. V sobotu tam do sebe nechaly záhadnou nelegální očkovací látku proti covidu-19 vpravit desítky lidí.

Článek

V německém městě Lübeck se shromáždily desítky lidí, aby se nechaly naočkovat neznámou a neautorizovanou vakcínou proti covidu-19. Než stihla zasáhnout policie, vakcína už kolovala v žilách přibližně 50 Němcům. Co přesně zde bylo do lidí vpraveno, přitom zůstává nejasné, píše německý server Deutsche Welle.

Německá policie musela v sobotu rozehnat nepovolenou akci, která se vydávala za běžné očkovací centrum, informovala německá média s tím, že se očkovalo neschválenou látkou vyvinutou lékařem a podnikatelem Winfriedem Stöckerem, který je majitelem letiště ve městě Lübeck, kde vakcinace probíhala.

Záhadnou látkou bez jakéhokoliv oficiálního uznání se stihlo v sobotu naočkovat okolo 50 jedinců, více než 200 dalších lidí pak na vakcínu čekalo v době, kdy přijela policie, ve frontě.

Policie na místě zabavila tekutiny, očkovací stříkačky a seznamy s informacemi o tom, kdo byl toho dne už očkován, a osobními údaji přítomných lidí. Proč se chtěli očkovat neregulovanou a neschválenou vakcínou, přitom zůstává nejasné.

Server Deutsche Welle upozornil na to, že nelicencovaná očkovací kampaň je podle německého zákona o léčivech považována za trestný čin.

Německo řešilo vakcínu lékaře a podnikatele Stöckera už dřív. Do povědomí společnosti se dostal, když s ním v březnu časopis Der Spiegel udělal rozhovor o vakcíně, kterou sám vyrobil ve své laboratoři.

Stöcker vyvinul vlastní vakcínu bez jakékoliv spolupráce s regulátory. Následně ji vyzkoušel na sobě a dalších 100 dobrovolnících, aniž by ji předtím nechal schválit. Na základě toho prohlašoval, že jeho vakcína dosahuje účinnosti 97 %, nemá žádné vedlejší účinky a lze ji tak v Německu začít podávat ve velkém.

Úřady na něj kvůli tomu podaly formální trestní oznámení. Lékařští experti ho kritizovali zejména za to, že nedodržel všechny kroky nutné k ochraně bezpečnosti pacientů a regulačním orgánům neposkytl dostatečné informace.

Německo dosud naočkovalo 68,4 % své populace a patří tak mezi země s nejnižší proočkovaností v západní Evropě. Ne však proto, že by trpělo nedostatkem dávek schválených vakcín. Co vedlo ty, kteří se v sobotu shromáždili na letišti v Lübecku, k vyzkoušení nelegální očkovací látky, proto zůstává nejasné.

Reklama

Doporučované