Hlavní obsah

Další omezení nelegální migrace. Británie dohodla s Francií spolupráci

Foto: Profimedia.cz

Dnešní summit britského premiéra Rishiho Sunaka a jeho francouzského protějšku Emmanuela Macrona byl prvním po pěti letech.

Reklama

Za britské peníze ve Francii vznikne nové detenční centrum pro migranty, dojde k modernizaci sledovacích technologií či posílení policejních jednotek, které v oblasti působí.

Článek

Británie poskytne Francii téměř půl miliardy liber na zřízení záchytného centra pro migranty a specializované policejní jednotky, které se budou zabývat zachycováním malých lodí v kanálu La Manche.

Britský premiér Rishi Sunak uvedl, že peníze jsou potřeba k „rozbití“ gangů pašeráků lidí. V Paříži v pátek uzavřel novou dohodu s prezidentem Emmanuelem Macronem, která bude stát mnohem více, než se očekávalo.

Podle dohody pošle Británie v příštích třech letech do Paříže 480 milionů liber (asi 12,8 miliardy korun), aby francouzští úředníci mohli zvýšit své úsilí o zastavení malých člunů převážejících migranty přes kanál La Manche.

Výměnou za tyto peníze byly přislíbeny stovky dalších francouzských pohraničníků a specializovaná policejní jednotka zaměřená na malé čluny. Vznikne také nové detenční centrum pro migranty. Podle webu The Times i Francie přispěje svými prostředky.

Britské stráže budou ve Francii trvale

Britští policisté začali na francouzských březích působit už loni, ale jen dočasně. Podle nové dohody je nyní jejich rozmístěni trvalé. Řídit úsilí o zastavení člunů bude nově zřízené „Zónové koordinační centrum“.

Kontext

Proti plánu britské vlády se postavily neziskové organizace. Podle nich porušuje mezinárodní závazky Londýna, a navíc migranty od nebezpečné cesty přes La Manche stejně neodradí. Podrobnosti ale kabinet teprve představí.

Je rovněž přislíbena užší spolupráce mezi Národní agenturou pro boj proti trestné činnosti (NCA) a jejím francouzským protějškem, v jejímž rámci se boj zaměří na vůdce pašeráckých gangů.

V rámci širšího sdílení zpravodajských informací bude podle BBC rovněž s cílem zastavit vyplouvající čluny posílen provoz dronů, letadel a dalších sledovacích technologií. Obě země chtějí také kromě modernizace sledovacích technologií zintenzivnit hlídkování v moři.

Klíčové téma Sunakovy vlády

Nelegální migrace je v současné době klíčovým tématem pro konzervativní Sunakovu vládu, která v Británii usiluje o prosazení zákona, který by ministerstvu umožnil vyhošťovat lidi bez nároku na azyl, pokud se do Británie dostanou nelegální cestou.

Rovněž by dostali zákaz se do země vrátit. Na základě dohody, která však ještě v praxi nevstoupila v platnost, mohou být posláni do zemí, jako je Rwanda.

„Zastavení člunů jsem si stanovil jako jednu ze svých pěti priorit. Tuto prioritu plníme, abychom zastavili lidi přicházející do Spojeného království, kteří tak činí nelegálně,“ řekl Sunak.

„Nepotřebujeme tento problém zvládat, musíme ho zlomit. A dnes jsme postoupili dál než kdykoli předtím, abychom ukončili tento nechutný obchod s lidskými životy. Společnou prací Spojené království a Francie zajistí, že nikdo nebude moci beztrestně zneužívat naše systémy.“

Z Británie

Evropská krajní pravice chválí návrh britského zákona o nelegálním přistěhovalectví. Ten zpochybnila vysoce postavená úřednice EU a zopakovala své pochybnosti o legálnosti těchto plánů.

V současné době je podle webu The Times před vyplutím zastavena méně než polovina lodí, přičemž úředníci se domnívají, že pašerácké gangy zastaví míra zadržení alespoň kolem 75 procent.

Nová kapitola

Rishi Sunak pátečním setkáním „přivítal novou kapitolu“ ve vztazích Británie s Francií. Anglo-francouzský summit s prezidentem Macronem byl totiž prvním po pěti letech. Před jednáním s francouzským prezidentem Sunak uvedl, že oba sdílejí přání posílit bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi a prohloubit spolupráci.

Tvrdil také, že k lepším vztahům s Francií po letech otevřela dveře dohoda o severoirském protokolu, kterou se nedávno podařilo dojednat. „Jedná se o novou kapitolu ve vzájemných vztazích. Opravdu věřím, že rozsah věcí, které můžeme společně dělat, je docela významný.“

Jako témata, o nichž se jednalo, Sunak uvedl nelegální migraci, energetickou bezpečnost a spolupráci mezi britskými a francouzskými ozbrojenými silami a dodal: „Doufám, že to může být začátek pevnějších vztahů mezi námi, a je mi ctí, že se na tom mohu podílet.“

Rishi Sunak a Emmanuel Macron v pátek jednali více než hodinu mezi čtyřma očima. Oba lídři se dohodli, že se rozhovorů v Elysejském paláci nezúčastní nikdo z jejich týmů, což je krajně neobvyklé.

Downing Street po schůzce uvedla, že to oběma mužům umožnilo vést upřímný rozhovor a budovat vztahy, které obě strany po letech diplomatického napětí považují za klíčové.

Reklama

Doporučované