Hlavní obsah

Další otřesná svědectví z Ukrajiny: Znásilnili ji. A pak podřízli hrdlo

Foto: Profimedia.cz

Zprávy o znásilněných ženách na Ukrajině přicházejí skrze telefonní linky nebo kanál Telegram, uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Snímek je ilustrační a pochází z ostřelované vesnice v oblasti Černihivu.

Reklama

Ruští okupanti po sobě v Kyjevské oblasti nechali spálenou zemi, mrtvé. A také mnoho sexuálně napadených žen, které si prošly peklem. Jejich svědectví postupně zveřejňují novináři, kteří se v oblasti pohybují.

Článek

Svědectví o znásilnění a dalších sexuálních zločinech vůči ukrajinským ženám přibývá. V pondělí to potvrdila šéfka Subjektu OSN pro rovnost pohlaví a zmocnění žen (UN Women) Sima Sami Bahousová na Radě bezpečnosti: „Kombinace masivního vysídlování s velkou přítomností branců a žoldnéřů a veřejně prokázaná brutalita vůči ukrajinským civilistům rozeznívá všechny varovné signály,“ řekla.

Není zdaleka jediná, kdo začal hlasitě mluvit o sexuálních útocích, které se ve jménu války na Ukrajině odehrávají.

Příběhy žen, dívek, chlapců i dětí, které během okupace podle jejich výpovědí či jiných důkazů sexuálně napadli ruští vojáci, průběžně zveřejňuje i ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová.

„Na 25 dívek a žen mezi 14 a 24 lety bylo systematicky znásilňováno v době okupace v suterénu jednoho domu v Buči. Devět z nich je těhotných,“ popsala jeden z mnoha příběhů z válečné Ukrajiny. „Ruští vojáci jim řekli, že je budou znásilňovat tak, aby už nechtěly sexuální kontakt s jakýmkoliv jiným mužem, a nerodily tak další ukrajinské děti,“ cituje její slova britská BBC.

Pro list RBK-Ukrajina již dříve zmínila případ znásilnění jedenáctiletého chlapce – také v Buči – před zraky jeho matky, kterou Rusové přivázali ke stolu, aby vše viděla.

Podobných hrůz s postupem času, kdy zemi svírá válka, dál přibývá.

Svůj konkrétní příběh britské BBC popsala Ukrajinka Anna. 50letá žena, která žije na venkově zhruba 70 km od Kyjeva, uvedla, že k nim do domu 7. března násilně pronikl voják ruské armády. Tehdy byla doma se svým manželem.

„Se zbraní v ruce mě odvedl do nedalekého domu. Nařídil mi ‚Sundej si oblečení, nebo tě zastřelím.‘ Vyhrožoval mi, že mě zabije, když to neudělám. Pak mě začal znásilňovat,“ říká. Pachatele popsala jako mladého hubeného bojovníka z Čečny. „Když mě znásilňoval, přišli další čtyři vojáci. Myslela jsem, že je to můj konec. Ale vzali ho pryč. Nikdy už jsem ho neviděla,“ popisuje Anna.

Ruští vojáci ji podle jejích slov zachránili. Když se ale vrátila zpátky domů, zjistila, že je její manžel postřelený. „Snažil se za mnou běžet, aby mě zachránil, ale zasáhlo ho několik kulek,“ vysvětluje. Do nemocnice se její manžel s prostřeleným břichem kvůli ostřelování nedostal. O dva dny později zemřel.

Vojáci, kteří ji zachránili, zůstali v jejím domě několik dalších dnů. Tvrdí, že na ni mířili pistolí a nutili ji, aby jim dala manželovy věci. „Když odešli, našla jsem drogy a Viagru. Fetovali a byli často opilí. Většina z nich jsou zabijáci, sexuální násilníci a zloději. Jen pár jich je v pořádku,“ řekla BBC.

Tragický konec mělo setkání pravděpodobně stejného vojáka se ženou z Annina sousedství. Stejný muž, co ji „pouze“ znásilnil, jinou ženu pravděpodobně zabil.

Podle jejích sousedů ji pachatel odvedl do opuštěné domu, jehož majitelé před válkou prchli. Tam ji znásilnil a následně i zabil. Sousedka Oksana popsala BBC, že ruští vojáci umučenou ženu následně pohřbili a nechali na zrcadle vzkaz napsaný rtěnkou: „Umučena neznámými lidmi, pohřbena ruskými vojáky.“

„(Vojáci) Řekli mi, že byla znásilněna a měla podříznuté nebo probodnuté hrdlo, a proto vykrvácela. Říkali, že tam bylo hodně krve,“ tvrdí Oksana.

Den po odjezdu britských novinářů přijela policie a tělo exhumovala. Při té příležitosti zjistila, že zavražděná byla nahá, s hlubokou a dlouhou řeznou ranou kolem krku.

Příběh z okolí Kyjeva, kde se po odchodu ruských vojáků odkrývají další zvěrstva, popisuje i šéf policie v Kyjevské oblasti Andrij Něbytov. Tentokrát z nejmenované vesnice 50 km západně od Kyjeva.

Do domu tříčlenné rodiny přišlo 9. března několik členů ruské armády. „Manžel se snažil chránit svou manželku a dítě. Tak ho zastřelili na dvorku,“ popisuje Něbytov.

„Následně dva vojáci ženu opakovaně znásilňovali. Odešli a pak se vrátili. Vrátili se třikrát, aby ji znásilnili. Vyhrožovali jí, že když bude odporovat, ublíží jejímu synovi. Aby ho ochránila, nebránila se,“ popisuje dál. Následně vojáci dům zapálili a zastřelili i jejich psa. Ženě s malých dítětem se podařilo utéct.

Podle ombudsmanky Ljudmyly Denisovové přichází zprávy o zvěrstvech ruských vojáků skrze speciální telefonní linky i přes aplikaci Telegram. „Volala 25letá žena, že její 16letá sestra byla znásilněná na ulici přímo před ní. Uvedla, že (vojáci) křičeli ‚Tohle se stane každé nacistické prostitutce‘, když ji znásilňovali,“ popsala jeden z příběhů Denisovová.

Jaký je skutečný rozsah počtu znásilněných, není podle ombudsmanky možné říct. Ne každá oběť je totiž ochotná o tom, co se jí stalo, mluvit.

Reklama

Doporučované