Hlavní obsah

Další sankce by byly kolosální chyba, řekl Putin Bidenovi po telefonu

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden při telefonátu s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Hovor trval necelou hodinu.

Reklama

Ani druhý prosincový rozhovor prezidentů USA a Ruska zřejmě nepřinesl řešení rostoucího napětí. První prohlášení obou stran po telefonickém jednání jsou chladná.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin podle prohlášení Kremlu varoval hlavu státu USA Joea Bidena před vyhlášením dalších sankcí proti Moskvě, píše AFP. Takový krok by byl podle šéfa Kremlu „kolosální chybou“.

Biden podle Bílého domu Putinovi zopakoval, že na případné napadení Ukrajiny Ruskem jsou Spojené státy připraveny „s rozhodností reagovat“.

Z prvních informací, které obě strany o průběhu telefonátu zatím poskytly, to tak vypadá, že jednání nedospělo ke zmírnění napětí. Hovor trval asi 50 minut a podle prohlášení americké strany se uskutečnil na poptávku Moskvy.

Strany si ještě před ním vyměnily opatrně vlídné vzkazy. Putin Bidenovi několik hodin před hovorem vzkázal, že je „přesvědčený“, že dvojice může společně pracovat na základě „vzájemného respektu a ohleduplnosti k národním zájmům obou stran“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Moskva „je v dobré náladě pro rozhovor“.

Z americké strany podle AFP před jednáním zaznělo, že Biden nabídne svému ruskému protějšku „diplomatickou cestu“. Americký úředník k tomu nicméně dodal, že prezident USA zůstává velmi znepokojený přítomností ruských vojenských sil v blízkosti hranic s Ukrajinou.

Ruská strana opakovaně uvádí, že útok na Ukrajinu neplánuje, vojáci jsou u hranic na cvičení a na jejich volný pohyb po vlastní půdě má Moskva plné právo. USA už dříve vzkázaly, že v případě vojenského útoku by Rusko čelilo dosud nevídaným důsledkům.

Hlavní body minulého jednání

  • Minule spolu prezidenti Ruska a USA mluvili 7. prosince, jednání se odehrálo skrze videohovor a trvalo asi dvě hodiny.
  • Hlavním tématem byla stejně jako ve čtvrtek večer Ukrajina.
  • Putin na jednání podle prohlášení Kremlu přednesl požadavek na spolehlivé záruky, že se NATO nebude rozšiřovat na východ (Ukrajina není jeho členem) a nebude přesouvat útočné zbrojní systémy blíž k Rusku.
  • Biden podle Bílého domu vyjádřil znepokojení Washingtonu a jeho spojenců nad vojenskými manévry na hranicích s Ukrajinou a ujistil Moskvu, že v případě eskalace budou USA i spojenci reagovat „ekonomickými a dalšími opatřeními“.

Tuto středu, tedy pouhý den před nejčerstvějším hovorem s Ruskem, jednaly USA i s Ukrajinou. Ministr zahraničí Antony Blinken podle oficiálního prohlášení ministerstva ujistil prezidenta Volodymyra Zelenského, že USA setrvají v podpoře suverenity, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny.

Další jednání na obzoru

Ještě před čtvrtečním jednáním byla domluvena schůzka ruské a americké delegace na 10. ledna v Ženevě. Na otázku, zda tam dojde k osobnímu setkání prezidentů obou státu, Biden podle BBC tento týden odpověděl „uvidíme“.

Reklama

Doporučované