Hlavní obsah

Další urgentní telefonát. Macron přes četná fiaska pořád umravňuje Putina

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin a Emmanuel Macron v roce 2017. V té době Macron ještě věřil v restart vztahů.

Reklama

O okamžitý klid zbraní žádali ve čtvrtek společně ruského prezidenta Putina jeho francouzský kolega Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz. Pro Macrona není telefonát Putinovi ničím novým, dosavadní snahy ale přišly vniveč.

Článek

„Morální a politický cynismus, který nelze podporovat.“ Tak dnes mluví o režimu Vladimira Putina francouzský prezident Emmanuel Macron. Hlava Elysejského paláce těmito slovy v pondělí reagovala na návrh Kremlu, aby byli obyvatelé bombardovaných měst dopraveni pomocí humanitárních koridorů do Ruska.

Vztah obou lídrů prošel během Macronova pětiletého mandátu pozoruhodným vývojem – od opakované snahy o restart až po nynější stav, kdy francouzský prezident patří mezi západními státníky k těm, kteří prosazují vůči Kremlu nejtvrdší přístup. V úterý například prohlásil, že se Francie i on sám budou angažovat v tom, aby válečné zločiny spáchané Ruskem „byly známy, souzeny a potrestány“.

„Když nastupoval Macron do Elysejského paláce, snažil se navázat s Putinem bilaterální vztah… Ta myšlenka byla ale hluboce iluzorní, řekl bych až trochu hloupá. Macron tak udělal stejnou chybu, jaké se už v minulosti dopustili Nicolas Sarkozy nebo Jacques Chirac. Dnes už chápe, že vztah s Ruskem nefunguje,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy francouzský europoslanec Raphaël Glucksmann.

Přivítání na červeném koberci ve Versailles

Od snahy vylepšit vztahy s Ruskem neodradily Macrona ani události v roce 2014 (anexe Krymu a ruské napadení Donbasu), ani fakt, že Putin podpořil v prezidentských volbách v roce 2017 jeho soupeřku Marine Le Penovou.

Oba muži se poprvé sešli 29. května 2017 na zámku ve Versailles, pouhých 15 dní po Macronově vítězství ve druhém kole voleb. Putin tehdy přijel do Francie s velkou pompou – právě v době, kdy probíhala výstava Petr Veliký, car ve Francii, připomínající Putinova oblíbence, jenž navštívil Francii v květnu 1717 a navázal s ní diplomatické vztahy.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Putin se ve Versailles prošel po červeném koberci, nechyběla ani přehlídka republikánské gardy a vzletná slova o Petru Velikém. Po srdečném stisku rukou, který zachytily kamery, se oba politici bavili o válce v Sýrii nebo situaci na Ukrajině a údajně došlo i na téma LGBT.

Výstupy z jednání nijak zásadní nebyly, Macron jen oznámil, že se shodli na pravidelných schůzkách v budoucnu. Rádio RTL označuje setkání za poměrně uvolněné, o čemž měla svědčit i společná jízda obou lídrů na golfovém vozíku.

Na tiskové konferenci po jednání se Macron nicméně tvrdě opřel do ruských propagandistických kanálů Sputnik a Russia Today (TR): „Řekněme si pravdu: Russia Today a Sputnik se nechovaly jako tiskové orgány a novináři, ale jako orgány vlivu a falešné propagandy,“ řekl o období prezidentské kampaně, během níž tato média šířila fámy o Macronových tajných kontech na Bahamských ostrovech. Sociální sítě tehdy oblétlo video, na němž je Macron tvrdě kritizuje a Putin se rozpačitě dívá do země.

Velmi podobný program mělo i další jednání, které se uskutečnilo v květnu 2018, kdy Macron přijal Putinovo pozvání a navštívil Petrohrad. I tam byla na programu Sýrie, Ukrajina a také íránský jaderný program. „Je silný a inteligentní, ale není naivní. Respektuji a znám ho,“ řekl pár týdnů před jednáním Macron televizi Fox News.

V únoru 2019 pak další schůzku obou hlav státu hostil Macron ve Fort de Brégançon, letní rezidenci francouzských prezidentů. Putin po schůzce na jihu Francie vyjádřil „opatrný optimismus“, Macron tehdy plánoval summit o Ukrajině za účasti Německa a samotné Ukrajiny. I tentokrát se jednalo o Sýrii, kde se zájmy obou zemí prudce liší.

Putin sliboval územní integritu Ukrajiny

O necelý rok později měl být Macron pozván do Moskvy na oslavy vítězství nad nacistickým Německem, kvůli pandemii koronaviru se ale nakonec oslavy uskutečnily bez účasti zahraničních státníků. Putin se nicméně s Macronem o dva dny později spojil prostřednictvím videokonference a i tentokrát měli na programu známá témata, jako je Sýrie, Ukrajina či Írán. A opět bez konkrétních výsledků.

Poslední schůzka proběhla sedmého února, kdy už bezprostředně hrozil ruský vpád na Ukrajinu. Macron se proto vydal vyjednávat do Kremlu a na poslední chvíli se snažil Putina od plánované agrese odradit. „Prezident Putin mě ujistil, že chce zachovat stabilitu a územní integritu Ukrajiny,“ řekl po schůzce u dnes už proslaveného dlouhého stolu Macron.

O tom, jak Putinovo ujišťování dopadlo, se svět přesvědčil 24. února, kdy Rusko zahájilo útok na svého vojensky slabšího a menšího souseda.

Přesto ještě komunikace mezi oběma muži pravděpodobně neskončila: „Macron je dnes jedinou hlavou státu, která pokračuje v komunikaci s Putinem. Na Putinovu žádost, je nutno dodat,“ řekl serveru FranceInfo Stanislas Guerini z Macronova vládního hnutí Republika vpřed! (REM).

Guerini ale značně přehání – kromě vůdců autoritářských a s Ruskem spřízněných států, jako je Bělorusko, Čína nebo Írán, se v posledních dnech sešel s Putinem i izraelský premiér Naftali Bennett. I pro něj ale platí to samé, co pro Macrona: schůzka skončila bez výsledku.

Reklama

Doporučované