Hlavní obsah

Davy dojímá k slzám, příbuzné popravuje. „Rakeťák“ Kim vede KLDR už 10 let

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un na svém na bílém koni v roce 2019 docválal vstříc posvátné hoře Pektu.

Reklama

Prosinec 2011. Zasněžené ulice Pchjongjangu zaplnily hysterické davy truchlící po svém mrtvém vůdci. Ve smutečním průvodu tiše roní slzy i Kim Čong-un. Budoucí lídr země, který se navzdory všem předpokladům drží u moci dodnes.

Článek

Kim na bílém koni, Kim Rocketman, Kim a plačící dámy, Kim na horské dráze, Kim na své oblíbené demarkační čáře. Jsou to právě ony oficiální snímky, skrze které Severní Korea dovoluje aspoň nahlédnout do dění za hranicemi jedné z nejizolovanějších zemí světa. A jsou to právě tyto pečlivě vyráběné ikonické obrázky, které Kimovým slouží jako prostředek k upevňování moci.

Tři generace rodiny Kimů vládnou Severní Koreji od roku 1948. Po smrti Kim Čong-ila otěže pevně převzal jeho syn a nástupce, Kim Čong-un. Je tomu deset let, co zasněžené ulice Pchjongjangu zaplnily davy hystericky truchlící nad ztrátou svého vůdce. Slzy tehdy utíral i 27letý Kim Čong-un. Oděn v dlouhém černém kabátě kráčel vedle pohřebního vozu, jednu ruku položenou na kapotě Lincolnu Continental ze 70. let, druhou neohrabaně zdravící davy. Srdcervoucí záběry neopomněla odvysílat státní televize.

Prohlédněte si galerii Kimových nejslavnějších momentů:

Přestože se Kim Čong-un v porovnání s minulým rokem objevoval na veřejnosti mnohem častěji (konkrétně byl viděn 70krát), Severní Korea již dlouho platí za jednu z nejizolovanějších zemí světa, kde nad tokem informací nepřetržitě bdí úřady.

Náhlý nástup Kim Čong-una do čela nepředvídatelného, ​​jaderně vyzbrojeného národa 17. prosince 2011 příliš nevypovídal o tom, jakým způsobem a jak dlouho bude zemi vládnout. Někteří analytici mladému muži předpovídali brzký politický konec – Kim si před nástupem nestihl získat náklonnost vnitřního kruhu vládnoucí Korejské strany práce a generálů milionové armády. Jiní věřili, že státní mašinérie Kima kvůli nezkušenosti pozře a země se propadne do bezprecedentní nejistoty.

Pouhé dva dny po Kimově jmenování Victor Cha, bývalý ředitel pro asijské záležitosti Bílého domu, napsal: „Ať se režim rozpadne v příštích několika týdnech nebo v průběhu několika měsíců, nebude schopen po předčasné smrti svého vůdce Kim Čong-ila držet pohromadě.“

Fanoušek NBA s výkyvy váhy

Na druhou stranu existovaly náznaky, že by nováček mohl dát na „kosmopolitnější“ styl vládnutí. Kim Čong-un studoval na exkluzivní internátní škole ve Švýcarsku a netajil se láskou k basketbalové NBA.

V roce 2012 státní televize odvysílala záběry, kdy na koncertu dívčí kapely v minisukních dává palec nahoru při ústřední melodii z amerického filmu Rocky. Na jevišti se kromě kapely proháněly také postavičky z Disneyho filmů. Kim přivřel oči i před rozšířeným černým trhem zvaný jangmadang.

V roce 2018 Kim dokonce pozval do Pchjongjangu skupinu K-popových umělců. Ty nejnaivnější fantazie zobrazovaly Kima jako nového, svobodomyslného vůdce s jadernými ambicemi a neuspokojivými výsledky v oblasti lidských práv.

Tržní síly v ekonomice, i když jsou oficiálně stále odsuzovány, podle Bank of Korea zaznamenaly v roce 2016 v KLDR nejrychlejší expanzi za 17 let. Klíčová odvětví hospodářství ale záhy poznamenaly severokorejské raketové testy schopné zasáhnout pevninu USA, a dosud nejsilnější jaderný test. Rada bezpečnosti OSN tak zasáhla a uvalila na KLDR sankce. Kim ztratil důvěru zejména poté, co v roce 2019 fiaskem skončila „senzační“ diplomacie s Donaldem Trumpem.

V tomto období se také začalo aktivně spekulovat o Kimově zdraví. Typicky obtloustlý vůdce se na oficiálních snímcích začal objevovat znatelně hubenější. Zda byl na vině hladomor, nemoc, zdravý životní styl či nahrazení pravého Kima dvojníkem, na konci října letošního roku vyvrátily jihokorejské zpravodajské služby.

Národní zpravodajská služba Jižní Koreje provedla hodnocení „na základě různých vědeckých metod včetně umělé inteligence“, pomocí videoanalýzy s vysokým rozlišením a modelu stereometrické analýzy, který měří tuk v obličeji a váhu, řekl novinářům poslanec Kim Byung-Kee. Kim Čong-un dle odhadů za poslední dva roky shodil téměř 20 kilo.

Nyní Kim, který zahajuje druhé desetiletí u moci, stojí v čele země poškozené mezinárodními sankcemi, přírodními katastrofami a pandemií covidu-19. Zejména s příchodem koronaviru na sebe Severní Korea ušila bič v podobě dobrovolného neprodyšného lockdownu, kterým si přihoršila víc než kteroukoli mezinárodní sankcí.

Podle Bank of Korea zažila KLDR v roce 2020 největší ekonomický pokles za více než dvě desetiletí. V říjnu téhož roku nabídl Kim Severokorejcům mimořádnou veřejnou omluvu a v slzách uznal, že zemi nedokázal provést těžkými časy. Tváří v tvář nedostatku potravin a další ekonomické bolesti způsobené uzavřením hranic s Čínou vyzval své lidi, aby se vydali na další „namáhavý pochod“, čímž odkázal k hladomoru v 90. letech. Tehdy zemřely statisíce lidí.

Přesto všechno jsou předpovědi o kolapsu země stejně mimo, jak byly před deseti lety. Kim se vrátil k centralizované ekonomice, přičemž režim oficiálně znovu získal kontrolu nad veškerým zahraničním obchodem a domácími trhy.

„Rakovina“ ideologie

Pchjongjang přijal zákon trestající všechny šířící jakýkoli jihokorejský obsah 15 lety vězení. Státní média citující Kima píší o nutnosti odstranit „zákeřnou rakovinu, která ohrožuje ideologii a sociální systém a brání jednomyslné jednotě“.

Severní Korea již dlouho usilovně pracuje na potlačování „ideologické a kulturní invaze“.

Všechna rádia a televize jsou přednastaveny tak, aby přijímaly pouze státní média, vláda Severokorejcům blokuje přístup k internetu. Analytici však tvrdí, že takto přísnou cenzuru čekají problémy. Zahraniční materiály se v Severní Koreji šíří zejména mezi mladší generací skrze USB disky.

Naposledy jeden takový disk s jihokorejským seriálem Squid Game odhalily úřady u studenta, který se vrátil z Číny. Kopie seriálu prodával spolužákům. Dle měsíc staré zprávy serveru Daily Mail mají být učitelé a studenti posláni do uhelných dolů. Student sám má být popravčí četou zastřelen podobně, jako byly zabíjeny postavy v seriálu.

V rámci studie Soulské národní univerzity téměř polovina ze 116 dotázaných lidí, kteří uprchli ze Severní Koreje v roce 2018 a 2019, uvedla, že jihokorejské pořady sledovali „často“.

Čo Han-bum, vedoucí pracovník Korejského institutu pro národní sjednocení, pro SCMP uvedl, že takzvaná „generace Jangmadang“, tedy ti narození během nebo po hladomoru v 90. letech, pravděpodobně rázným zákrokům odolají. Tato generace vzhledem k tomu, že se o ně stát v dětství nepostaral, a oni tak museli spoléhat jen sami na sebe, vůči režimu cítí mnohem menší loajalitu, dodal Cho. „Střet mezi Kimovým konzervativním přístupem a severokorejskými mileniály a generací Z – kteří mají rádi jihokorejská dramata a hudbu BTS – je nevyhnutelný,“ dodal.

Reklama

Doporučované