Hlavní obsah

Dcery Vladimira Putina: Ví se o nich jen málo, ale na černé listiny to stačilo

Foto: Profimedia.cz

Putinovy dcery Jekatěrina a Marija na snímku někdy z počátku tisíciletí.

Reklama

aktualizováno •

Tajemství a nejasnosti dlouhá léta obklopují rodinu ruského prezidenta Vladimira Putina. Spojené státy ve středu vyhlásily sankce vůči jeho (oficiálním) dcerám. V pátek se ke stejném kroku odhodlala také EU.

Článek

Evropská unie v pátek přijala pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Mimo jiné v rámci něj na sankční seznam přibylo 217 ruských činitelů a oligarchů. Jsou mezi nimi dvě Putinovy dcery, šéf největší ruské banky Sberbank German Gref, či miliardáři Boris Rotenberg a Oleg Děripaska. Toho přitom EU ještě v březnu na svůj sankční seznam odmítla zahrnout.

Spojené státy americké rozšířily seznam sankcionovaných ruských občanů už ve středu. A stejně jako na tom evropském se na něm nově ocitly dvě dospělé dcery ruského prezidenta Vladimira Putina, které americká média uvádějí jako Jekatěrinu Tichonovovou a Mariji Putinovou alias Voroncovovou. Po USA mají obě od pátku zablokovaný také majetek v Evropské unii a zakázaný vstup na její území.

O svých dcerách Putin na veřejnosti téměř nemluví. Nejasnosti proto panují dokonce i kolem jejich identity. Putin ani Kreml nikdy oficiálně nepotvrdili, že Jekatěrina a Marija jsou Putinovými dcerami. Nikdy ani oficiálně nezveřejnili fotografie, které by jeho dcery ukazovaly jako dospělé. Informuje deník The Guardian.

Nejasné dokonce zůstává i to, kolik má Putin dohromady dětí. „Mám soukromý život a nedovolím, aby do něj bylo zasahováno. Je třeba to respektovat,“ odpověděl Putin kdysi na spekulace o tom, že má ještě jednu mimomanželskou dceru se svou dlouholetou milenkou Světlanou Krivonogichovou.

Podle oficiálních informací má Putin děti dvě – šestatřicetiletou Mariji a o rok mladší Jekatěrinu. Obě pocházejí z manželství s bývalou letuškou společnosti Aeroflot Ljudmilou Očeretnou, se kterou se Putin v roce 2013 po třiceti letech rozvedl.

„Nikdy nebyly ‚hvězdnými‘ dětmi, nikdy neměly potěšení z toho, že se na ně upírá pozornost. Žijí si prostě svůj vlastní život,“ uvedl Putin v roce 2015 ve snaze rozptýlit spekulace o tom, že jeho dcery opustily zemi.

„Žijí v Rusku. Vždycky se vzdělávaly pouze v Rusku. Jsem na ně pyšný; pokračují ve studiu a pracují. Mluví plynně třemi evropskými jazyky. Svou rodinu nikdy s nikým neprobírám,“ dodal tehdy.

Zatímco od samotného Putina se příliš informací o jeho dcerách dozvědět nelze, dokumenty, zprávy z médií a příležitostná veřejná prohlášení toho odkrývají dostatečně na to, aby si o nich svět mohl udělat obrázek sám, píše BBC.

Jekatěrina

Putinova mladší dcera Jekatěrina Tichonovová se narodila v roce 1986 v Drážďanech, kde tou dobou Putin pracoval jako agent KGB. Studovala na Petrohradské i Moskevské státní univerzitě a získala magisterský titul z fyziky a matematiky. Používá příjmení své babičky z matčiny strany.

Svět ji ale může znát také jako talentovanou tanečnici akrobatického rock and rollu. V roce 2013 se svým partnerem vybojovala na Mistrovství světa ve Švýcarsku páté místo.

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrina Tichonovová na Mistrovství světa v akrobatickém rock and rollu v roce 2013.

Právě záběry z jejích tanečních soutěží porovnané s fotografiemi z webových stránek Moskevské státní univerzity, kde Tichonovová pracuje, přitom v roce 2015 vedly ke zjištění, že je Putinovou dcerou.

V roce 2013 se Jekatěrina provdala za Kirila Šamalova, syna Putinova dlouholetého přítele, který je spoluvlastníkem společnosti Rossiya Bank. Jejich svatba se konala v luxusním lyžařském středisku poblíž Petrohradu. Zaměstnanci resortu uvedli, že pár k oltáři dovezl kočár tažený třemi bílými koňmi.

Podle amerického ministerstva financí se Šamalovy „majetkové poměry po sňatku výrazně zlepšily“. Necelé dva roky po svatbě s Jekatěrinou byl Šamalov časopisem Forbes označen za jednoho z nejmladších ruských miliardářů poté, co od Putinova spojence získal 17% podíl v petrochemické společnosti Sibur. V roce 2018 uvalily Spojené státy na Šamalova sankce. Ve stejném roce se pár rozvedl.

Tichonovová mezitím působila na různých pozicích na Moskevské státní univerzitě. V roce 2020 se pak stala vedoucí nového institutu „umělé inteligence a intelektuálních systémů“, který od univerzity získal 1,7 miliardy dolarů, píše deník The Guardian.

V této funkci přitom úzce spolupracuje s Kremlem. Mezi její oficiální poradce patří pět členů Putinova nejbližšího okolí, včetně dvou bývalých důstojníků KGB, které zná Tichonovová už z doby, kdy vyrůstala v Drážďanech.

Marija

Putinova starší dcera Marija Voroncovová se narodila v roce 1985. Studovala biologii na univerzitě v Petrohradu a medicínu na Moskevské státní univerzitě.

Oproti její sestře Jekatěrině toho o ní veřejně tolik známo není. Voroncovová je dětskou endokrinoložkou a účinky hormonů na organismus se zabývá také jako vědkyně.

Foto: Profimedia.cz

Marija Voroncovová na vědecké konferenci v Petrohradu v roce 2021.

Voroncovová si vzala v roce 2013 nizozemského podnikatele Jorrita Faasena. Se svým manželem dříve žila v luxusním apartmánu ve Voorschotenu. V roce 2014, kdy Rusko vystupňovalo agresi proti Ukrajině, volali její sousedé po tom, aby byla ze země vyhoštěna.

Obyvatelé Amsterdamu se na ni obrátili i teď, když Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu: „Necelé dva tisíce kilometrů od vašeho mírumilovného kousku svobodné země váš otec decimuje celou svobodnou zemi a její obyvatele. Zdá se, že váš otec je těžko dosažitelný a zjevně ho nedokážou zastavit ani jeho kati. Ale jak všichni víme, otcové a dcery, to je něco jiného.“

V současné době žije Voroncovová v luxusním bytě naproti ambasádě Spojených států v Moskvě. Podle ruské redakce BBC se dala nedávno také na podnikatelskou dráhu. Je spolumajitelkou společnosti, která v Rusku plánuje vybudovat obrovské zdravotnické centrum.

Elizaveta?

Dlouhodobě se spekuluje o tom, že Putin má kromě Jekatěriny a Mariji ještě jednu tajnou dceru – Elizavetu Krivonogichovou, známou také jako Luiza Rozovová. Zplodit ji měl údajně se svou dlouholetou milenkou Světlanou Krivonogichovou z Petrohradu, která se živila jako uklízečka.

Tomu, že by se mohlo jednat o Putinovu dceru, napovídá nejen znatelná podoba, ale také podezřelé finanční transakce. Investigativní projekt Pandora Papers odhalil, že Světlana Krivonogichová se stala majitelkou bytu v Monaku prostřednictvím offshorové společnosti, která byla údajně založena jen několik týdnů poté, co se jí narodila holčička Luiza.

Foto: Profimedia.cz

Elizaveta Krivonogichová, která je údajně Putinovou třetí dcerou.

Aktualizace: Opravili jsme místo narození podnikatele Jorrita Faasena, který se narodil v Nizozemsku, nikoli v Rusku, a místo pobytu páru. Majitelkou bytu v Monaku byla Světlana Krivonogichová, nikoli její dcera Elizaveta. Za chyby se omlouváme.

Reklama

Doporučované