Hlavní obsah

Dědictví Andrewa Tatea: Influencer vymyl mozky celé generaci, bojí se učitelé

Foto: Profimedia.cz

Andrew Tate je nyní ve vazební věznici v Rumunsku, kde mu hrozí až 15 let vězení za zločinné spolčení, obchodování s lidmi a znásilnění. Snímek zachycuje influencera při odchodu od soudu 1. února 2023.

Reklama

Příspěvky Andrewa Tatea viděly miliardy lidí a navzdory tomu, že mu za zločinné chování hrozí až patnáctiletý žalář, zůstává influencer mezi mladými lidmi populární. Školy ve Velké Británii se rozhodly zakročit.

Článek

Mizogynní influencer Andrew Tate obhajuje postoj, že ženy patří do domácnosti nebo že si za znásilnění mohou samy. Jeho příspěvky, které jsou z většiny zaměřené na to, jak ženy zmanipulovat nebo je využívat, měly ještě minulý srpen jen na sociální síti TikTok miliardy zhlédnutí.

Ačkoliv je nyní Tate ve vazbě v Rumunsku, obsah, který vytvářel, se na sociálních sítích dál volně šíří. Velká Británie, kde je influencer známý i díky své účasti v tamní reality show, se nyní snaží u mladé generace sdílení jeho myšlenek zabránit. Ve školách začali studenty vzdělávat, aby pochopili, co vlastně znamená toxická maskulinita a mizogynie – tedy chorobná nenávist a předsudky vůči ženám.

Školy k tomu využívají například hodiny, v nichž se o tvorbě influencera diskutuje. Jak popsal ve svém pondělním vydání list The New York Times (NYT), jedno z takových setkání proběhlo v sedmé třídě základní školy v Londýně. Někteří chlapci se tam při zmínce o Tateovi smáli. Jeden z nich řekl, že se mu Tate líbí, protože „má silnou maskulinitu“, rychlá auta a vypracované tělo. Následně učitelka citovala třídě některá tvrzení influencera. Mimo jiné to, že znásilněné ženy by měly nést určitou odpovědnost. Několik chlapců s tvrzeními souhlasilo, uvádí NYT.

„Vymývá mozky mladé generaci kluků, je to opravdu děsivé,“ podotkla Chloe Stantonová, učitelka angličtiny ve východním Londýně. V posledních měsících podle ní začali studenti sami o Tateovi při hodinách mluvit. Obdivují jeho bohatství a rychlá auta, podotkla. Poprvé během její kariéry se jí nyní také stalo, že se žáci zeptali, zda jí manžel povolil pracovat.

Přečtěte si profil Andrewa Tatea

Zatímco samozvaný guru Andrew Tate setrvává v rumunské vazbě, jeho myšlenkám se dál dostává prostoru na webu. „Ženy a dívky to vystavuje hrozbě násilí nebo třeba kuplířství,“ varuje v rozhovoru pro SZ právnička z organizace Konsent.

Podobně se projevovali také někteří studenti na škole ležící ve střední Anglii. Asistent výuky Nathan Robertson podle NYT uvedl, že v uplynulém roce pravidelně slyšel, jak si žáci přehrávají Tateovy příspěvky.

Mnozí ze třídy čtrnáctiletých a patnáctiletých, s nimiž pracoval, pak uváděli influencera jako svůj vzor. Když ve třídě přišla řeč na potraty, chlapci se podle něj začali smát a označovali feminismus za otravu lidstva. Někteří pak říkali, že ženy nemají žádná práva a že by za ně měli rozhodovat muži.

Akce zaměřené na mladou generaci probíhají podle The New York Times napříč celou zemí. Od minulého podzimu posílají ředitelé britských škol rodičům dopisy, ve kterých varují před dosahem Tateových myšlenek na sociálních sítích. Podle britského ministra školství by lidé jako on mohli zvrátit pokrok dosažený v boji proti sexismu.

Nejdříve školy zápasily s dilematem, zda by vůbec měly kontroverznímu influencerovi dávat ve svých třídách prostor, popsal NYT. Postupně ale došly k závěru, že jeho popularitu mezi studenty nelze ignorovat.

Nyní se pedagogové nečekaně ocitli v situaci, kdy místo výuky tráví čas ve třídě diskuzemi o Tateovi.„Jsem smutná, že jsem důležitý čas, který měl patřit výuce, ztratila mluvením o Tateovi. Ale ženy bohužel musí ve společnosti bojovat dost i bez toho, aby se ještě potýkaly s takovýmto přístupem,“ vysvětlila Chloe Stantonová.

Tateova popularita podpořila diskuzi o mizogynii a maskulinitě

Na britských školách je sice vztahová i sexuální výuka povinná, situace ohledně Tatea se nicméně stala podnětem pro to, věnovat se podrobněji mizogynii a maskulinitě, popsal situaci list. Mimoto se do výuky také více zapojují různé skupiny vzdělávající o sexuálním obtěžování a prevenci.

Navzdory snahám přetrvává názor, že vliv influencera jde jen těžko porazit. Podle pedagogů mladé chlapce přitahuje hlavně Tateův okázalý životní styl a deklarovaný úspěch. Řada jeho příspěvků je postavena na užívání si luxusu, ať už pózuje u drahých aut, nebo s doutníkem v puse.

„V této společnosti materiální úspěch vyjadřuje jakousi správnost,“ poznamenal Michael Conroy, zakladatel skupiny Men At Work, která školí učitele v oblasti podpory mladých mužů. „A on to kombinuje s velmi nebezpečným poselstvím.“

Drahá auta, hodinky za miliony

Rumunská policie zabavila několik luxusních automobilů a další majetek v odhadované hodnotě 3,9 milionu dolarů (86,6 milionu korun) v souvislosti s vyšetřováním případu kontroverzního influencera Andrewa Tatea, uvedla agentura AP.

Nejrozšířenější sociální sítě jako Instagram, Facebook nebo TikTok sice Tateovy účty zablokovaly, jeho příspěvky se skrze ně stále dostávají k milionům uživatelů.

Názory influencera jsou podle pedagogů nejúspěšnější mezi mladými chlapci, kteří se potýkají s otázkou, jak být mužem v době, kdy jsou stereotypně zakořeněné genderové role zpochybňovány. „Předává chlapcům scénář, jak reagovat na jejich nespokojenost,“ popsala pro NYT Charlotte Carsonová, učitelka dějepisu v Belfastu.

Učitelé se domnívají, že je částečně jejich úkolem pomoci studentům pochopit, že navzdory Tateově popularitě se jeho názory vymykají hlavnímu proudu. „Tyto myšlenky a ideje existovaly i před Andrewem Tatem,“ vysvětlil Robertson. „Ale některé vzorce mizogynie se zvýšily v důsledku toho, že se stal populárnějším.“

Reklama

Doporučované