Hlavní obsah

Zvažme povinné očkování, doporučuje von der Leyenová

Foto: Profimedia.cz

Státy EU musí podle předsedkyně Evropské komise očkovat rychleji.

Reklama

Světem se šíří koronavirová mutace omikron a státy vymýšlejí, jak s ní bojovat. Podle předsedkyně Evropské komise by Evropská unie měla v reakci na novou variantu zvážit zavedení povinného očkování.

Článek

„Pokud se ptáte, jaký je můj osobní postoj, tak před dvěma nebo třemi lety by mě nikdy nenapadlo, že budu svědkem toho, co právě teď vidíme – toho, že tu máme tuhle hroznou pandemii,“ sdělila novinářům v Bruselu Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise. „Máme vakcíny, život zachraňující vakcíny, ale ne všude se používají adekvátně.“

V Evropské unii je podle předsedkyně momentálně 77 % očkovaných dospělých. V rámci celé její populace však hranice proočkovanosti dosahuje 66 %, což znamená, že třetina evropského obyvatelstva očkovaná není. Von der Leyenová se v souvislosti s tím nechala slyšet, že jde o příliš velké číslo, a na místě je proto momentálně i diskuze o povinném očkování.

„To, jak můžeme očkování podpořit a potenciálně i uvažovat o tom, že bude v rámci Evropské unie povinné, vyžaduje diskusi. Vyžaduje to společný přístup, ale myslím si, že jde o debatu, ke které musí dojít,“ cituje britský list The Guardian političku, která zdůraznila, že rozhodnutí o povinném očkování je v rukou členských států.

Podle von der Leyenové by 27 členských států EU mělo nyní urychleně aplikovat posilovací dávky vakcín. Předsedkyně EK podpořila země, které dočasně prosadily „předcestovní“ testy PCR v rámci hranic bloku.

„Během posledních několika týdnů to mnozí z nás viděli z první řady: covid-19 znovu nakazil některé z našich přátel, spolupracovníků, rodinných příslušníků nebo blízkých. Rychle rostoucí počet případů představuje pro naše nemocnice a zdravotnické pracovníky stále větší zátěž. Příchod nejspíše vysoce nakažlivé varianty omikron navíc vyžaduje naši maximální pozornost,“ apelovala předsedkyně.

Povinné očkování chce zavést například Rakousko, mluví o něm i budoucí německý kancléř Olaf Scholz a diskutuje se o něm také v Česku. Od poloviny ledna pak povinné očkování pro lidi starší 60 let plánuje zavést Řecko.

Reklama

Doporučované