Hlavní obsah

Dítě do sněmovny nepatří, dostala upozornění britská poslankyně

Foto: Profimedia.cz

Labouristická poslankyně Stella Creasyová s tříměsíčním synem na zasedání parlamentu.

Reklama

Britským parlamentem od úterý rezonuje debata ohledně vhodnosti přítomnosti dětí na zasedání.

Článek

Pozdvižení vzbudila přítomnost opoziční labouristické poslankyně Stelly Creasyové, která na úterní zasedání přišla s tříměsíčním synem. Od vedení následně dostala upozornění, že přítomnost dítěte v sále je proti pravidlům.

„Neměli byste sedět v jednacím sále v doprovodu svého dítěte ani stát na žádném jeho konci,“ informují v září upravená pravidla pro jednání členů britského parlamentu. Creasyová by tak podle nich do prostor jednacího sálu svého syna neměla dále nosit.

Ta ale s rozhodnutím nesouhlasí a volá po revizi nového nařízení. „Není to moje první dítě a již předtím jsem sem vodila velmi malé děti. Mému synovi je třináct týdnů, takže ho nemůžu někde nechat. Nemám žádnou mateřskou dovolenou,“ uvedla pro britskou BBC. Podle ní je prostředí britského parlamentu vstřícné jen vůči „mužům určitého věku a zázemí“. „Porodila jsem dítě, nevzdala jsem se svého mozku ani schopnosti dělat naši politiku. Politika bude lepší, pokud bude u stolu více žen,“ uvedla dále.

Podporu Creasyové vyjádřil například britský vicepremiér Dominic Raab, který uvedl, že má pro ni pochopení. Dodal nicméně, že rozhodnutí o možné změně pravidel je především na vedení výboru instituce. Vstřícnější postoj k rodině by uvítal i britský premiér Boris Johnson, uvedl jeho mluvčí. Dodal ale, že celá záležitost je především věcí Dolní sněmovny. Poslankyně za Zelené Caroline Lucasová zákaz miminek v parlamentu označila za absurdní. Poznamenala přitom, že nemluvňata vyrušují mnohem méně než někteří hýkající poslanci.

Nepochopení naopak vyjádřil konzervativní poslanec Scott Benton. „Rodiče, kteří dostávají zaplaceno zlomek toho, co vy, platí za péči o děti, aby mohli chodit do práce. V čem jste tak výjimečná?“ napsal na svůj Twitter.

Předseda Dolní sněmovny Lindsay Hoyle nicméně uvedl, že je „extrémně důležité“, aby se rodiče mohli podílet na práci v komoře, která disponuje jeslemi. „Pravidla je třeba vidět v souvislostech a mění se s dobou,“ řekl. Dodal, že nové nařízení týkající se přítomnosti dětí bude přezkoumáno výborem poslanců. Creasyová následně uvedla, že je s rozhodnutím předsedy Hoyla spokojená.

Zatímco poslankyně mají nárok na placenou mateřskou dovolenou po dobu šesti měsíců a hlasování v zastoupení, některé uvedly, že je obtížné získat finanční prostředky na adekvátní záskok. Poslankyně i poslanci musejí být ve Westminsteru, tedy v budově parlamentu, fyzicky přítomni, aby mohli zastupovat názory svých voličů například během rozprav v Dolní sněmovně.

Na rozpravu do Dolní sněmovny jako první přinesla dítě bývalá poslankyně za liberální demokraty Jo Swinsonová v roce 2018. Téhož roku se novozélandská premiérka Jacinda Ardernová stala podle médií první světovou lídryní, která si vzala své dítě na Valné shromáždění OSN v New Yorku.

Reklama

Doporučované