Hlavní obsah

Djokovič se vrátil do Srbska. Po Austrálii by mohl přijít o Roland Garros

Foto: AP/Darko Bandic, ČTK

Novak Djokovič po mezipřistání v Dubaji krátce před odletem do Bělehradu. Snímek ze 17. ledna 2022.

Reklama

aktualizováno •

Novak Djokovič přišel o Australian Open a dorazil zpět do Srbska. Kvůli novému zákonu, který v neděli odhlasoval francouzský parlament, by se nemusel zúčastnit ani letošního Roland Garros.

Článek

Novak Djokovič u australského soudu prohrál a kvůli znovu odebranému vízu musel zemi opustit. Světová jednička tak přišla o šanci obhájit titul na Australian Open. Jeho první kroky vedly do Dubaje, odkud se dalším letem vydal zpět do Srbska. V Bělehradě, hlavním městě země, přistál po poledni.

Podle australských imigračních zákonů by čtyřiatřicetiletý Djokovič neměl mít nárok na další vízum po dobu tří let. Australský premiér Scott Morrison však již avizoval, že za „správných okolností“ by úřady tenistovi mohly vstup povolit i dříve. Djokovič by se tak teoreticky mohl turnaje zúčastnit alespoň příští rok.

Na letošním Australian Open měl tenista na kurt nastoupit v pondělí, příběh sledovaný celým světem ale nedopadl podle jeho představ. Rozhodnutí o deportaci již Djokovič označil za „velké zklamání“, které však respektuje. „Budu ohledně svého odjezdu ze země spolupracovat s relevantními úřady,“ uvedl v prohlášení.

V Austrálii v rámci boje s koronavirovou pandemií dlouhodobě platí přísné podmínky pro běžný život. Co se týče pravidel pro Australian Open, všichni hráči i členové personálu, kteří se turnaje chtějí zúčastnit, musí být očkovaní nebo musí dostat výjimku udělovanou nezávislou odbornou komisí.

Komplikace pro tenistu ovšem možná nekončí, podle nejnovějších informací může být ohrožena i jeho účast na turnaji French Open, přezdívaném Roland Garros. Francouzský parlament totiž v neděli schválil zákon, který znemožní neočkovaným lidem vstup do restaurací, kulturních a sportovních zařízení či dálkových dopravních spojů.

Úřady v souvislosti s ním neplánují udělovat neočkovaným žádné výjimky. Roland Garros se nicméně hraje až v květnu a podle vyjádření francouzského ministerstva sportu se situace ještě může změnit, informovala agentura Reuters.

Ještě před necelými dvěma týdny přitom francouzská ministryně sportu Roxana Maracineanuová uvedla, že se Djokovič turnaje bude moci zúčastnit i bez vakcinace. Země povoluje vstup na své území i neočkovaným a překážkou sportovci nejsou ani protokoly Mezinárodní tenisové federace. Nově přijatý zákon by však podmínky mohl změnit.

Aktuálně nejlepší tenisový hráč světa narazil na komplikace hned začátkem měsíce po příjezdu do Austrálie. Srbský tenista, který proti covidu-19 není očkovaný, si pro australské tenisové klání vyjednal výjimku.

Pohraniční stráž nicméně zjistila, že se Djokovič snažil dostat do země s typem víza, jež zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje. O čtyři dny později ale australský soud prohlásil, že pro zrušení víza nebyl důvod.

Místo příprav na turnaj však přišla další překážka. Australský ministr pro imigraci Alex Hawke se rozhodl využít svých pravomocí a Djokovičovo vízum zrušil. Zdůvodnil to ochranou zdraví a veřejným zájmem.

„Při tomto rozhodnutí jsem pečlivě zvážil informace, které mi poskytlo ministerstvo vnitra, australská pohraniční služba a pan Djokovič. Vláda Scotta Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií covidu-19,“ prohlásil Hawke.

Srbský hráč se prostřednictvím právníků rozhodl opětovné odebrání víza opět soudně napadnout, tentokrát však byl jeho pokus neúspěšný.

Návrat domů

Už reakce, které byly v průběhu celé kauzy ze srbské strany slyšet, napovídaly, že Djokoviče čeká doma vřelé přijetí. Na letišti v Bělehradu na něj čekalo několik fanoušků i novináři. Ti se však se sportovcem neměli možnost setkat. Srbský web Tanjug s odkazem na Djokovičovu matku informoval, že tenista během pobytu v Bělehradě neplánuje mluvit s médii.

„Je to ostuda, co Novakovi v Austrálii udělali. Je ostuda, kam to svět dopracoval,“ nechal se slyšet jeden z fanoušků na letišti. „Sám jsem očkovaný, ale myslím si, že nikdo by neměl být k něčemu nucen. Byl souzen a odsouzen za svobodu volby.“

Podporu tenistovi již dříve vyjádřil i srbský prezident Aleksandar Vučić, který australské úřady obvinil z „obtěžování“ Djokoviče a rozhodnutí soudu označil za „frašku“. Tenisovou hvězdu vyzval, ať se vrátí do rodné země a v neděli se s ní dokonce osobně spojil.

„Nemůžeme se dočkat, až ho uvidíme v Srbsku, až se vrátí do své země, kde je vždy vítán,“ cituje agentura AP Vučiće. „Myslí si, že tímto desetidenním obtěžováním Djokoviče, nejlepšího hráče na světě, ponížili. Ponížili ale sami sebe a Djokovič se může vrátit do své země s hlavou vztyčenou a může se všem podívat do očí.“

Reklama

Doporučované