Hlavní obsah

Austrálie zatím nebude Djokoviče deportovat, i když mu znovu zrušila víza

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista Novak Djokovič.

Reklama

aktualizováno •

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke rozhodl o zrušení víz tenisové světové jedničky Novaka Djokoviče. Právní zástupce vlády pak u soudu řekl, že země sportovce zatím nebude deportovat. Rozhodnuto by mohlo být v neděli.

Článek

Možnost získat desátý titul na australském grandslamu se srbské světové jedničce Novaku Djokovičovi po pátku znovu vzdálila. Ministr pro imigraci Alex Hawke totiž využil své pravomoci a zrušil tenistovi víza.

„Dnes jsem využil své pravomoci podle paragrafu 133C(3) migračního zákona a zrušil jsem vízum pana Novaka Djokoviče ze zdravotních důvodů a na základě toho, že to bylo ve veřejném zájmu,“ cituje vyjádření ministra australský deník.

„Při tomto rozhodnutí jsem pečlivě zvážil informace, které mi poskytlo ministerstvo vnitra, australská pohraniční služba a pan Djokovič. Vláda Scotta Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií covidu-19,“ uvedl dále ministr.

„Děkuji pracovníkům ministerstva vnitra a australských pohraničních sil, kteří každý den pracují, aby sloužili zájmům Austrálie ve stále náročnějších podmínkách, dodal Hawke.

Djokovičovi právníci podle deníku The Sydney Morning Herald byli připravení okamžitě ministrovo rozhodnutí napadnout u soudu. Mimořádné jednání pak svolal soudce Anthony Kelly, tedy ten stejný, který už předtím jednou rozhodl v tenistův prospěch.

Jak informuje australská televize ABC, Djokovičův právní zástupce potvrdil, že jeho klient momentálně není zadržený a neočekává, že by se to v pátek změnilo.

Právní tým dvacetinásobného grandslamového vítěze doufá, že by celá věc mohla být projednána během víkendu a dokončena do neděle, což by Djokovičovi umožnilo nastoupit do turnaje. S plnohodnotným soudním slyšením v neděli nemá podle BBC problém ani australská vláda.

Její právník Stephen Lloyd u soudu řekl, že úřady zatím nezahájí kroky vedoucí k deportaci. Djokovič ale musí v sobotu na pohovor s imigračním úředníkem v Melbourne a při té příležitosti by se mohl vrátit do vazby.

Podle BBC zůstane světová jednička v případu věrná právní firmě Hall & Wilcox v Melbourne, která Djokovičovi zajistila úspěch v předchozím soudním procesu.

Kroky ministra pro imigraci mezitím podpořil premiér Scott Morrison. „Beru na vědomí rozhodnutí ministra pro imigraci ve vztahu k vízu pana Novaka Djokoviče. Chápu, že po pečlivém zvážení ministr podnikl kroky ke zrušení víza pana Djokoviče, které bylo uděleno ze zdravotních důvodů, a to na základě toho, že to bylo ve veřejném zájmu,“ cituje premiéra deník The Guardian.

„Tato pandemie byla neuvěřitelně obtížná pro každého Australana, ale my jsme drželi spolu a zachránili jsme životy a živnosti. Společně jsme dosáhli jedné z nejnižších úmrtností, nejvyšší proočkovanosti na světě a patříme mezi nejsilnější ekonomiky. Australané během této pandemie přinesli mnoho obětí a právem očekávají, že výsledek tohoto obětování bude chráněn,“ dodal premiér.

Reklama

Doporučované