Hlavní obsah

Drama v Kazachstánu: Desítky protestujících byly „zlikvidovány“

Ve středu úřady v Almaty oznámily, že bezpečnostní složky zahájily „protiteroristickou operaci“.Video: twitter/tass_agency

 

Reklama

aktualizováno •

Kazachstán zažívá nejhorší nepokoje za uplynulou dekádu. Ty propukly v neděli ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn, jehož ceny se pak zdvojnásobily.

Článek

Podle agentury AP byly při demonstracích zabity „desítky“ demonstrantů. Stalo se tak především z noci ze středy na čtvrtek, kdy se někteří protestující snažili zaútočit na vládní budovy v metropoli Almaty, cituje agentura slova tamní policie. „Extremisté se snažili zaútočit na administrativní budovy…desítky z nich byly zneškodněny,“ uvedla policejní mluvčí, která dále zdůraznila, že se totožnost zemřelých zjišťuje. Jedná se tak o první zprávy o ztrátách na lidských životech na straně protestujících občanů.

Na hlavní náměstí v kazašském největším městě Almaty, kde třetím dnem stovky lidí protestují proti vládě, mezitím vjelo několik obrněných transportérů, informují zpravodajové agentury Reuters. Na místě jsou desítky vojáků. Když se přiblížili k davu, bylo slyšet střelbu, podle ruskojazyčné verze BBC byla intenzivní.

Kazašské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že při nepokojích v zemi bylo zraněno přes 1000 lidí, z nichž téměř 400 musely být hospitalizovány.

V celé zemi včetně metropole také opět nefunguje internet a mobilní sítě, uvedla ve čtvrtek agentura TASS. Telefonní síť i internet nebyly v tomto městě dostupné po většinu dne ve středu, k večeru zase fungovat začaly, což se ovšem v noci na dnešek změnilo. Mluvčí centrální banky Olžas Ramazanov podle TASS řekl, že „vzhledem k protiteroristickým operacím …, k dočasnému přerušení internetu a v zájmu ochrany zdraví a života zaměstnanců a klientů (bank) příslušné orgány informují o dočasném zastavení činnosti všech finančních organizací“. Bankovní instituce podle Ramazanova přerušují provoz zatím pouze pro čtvrtek.

Kazachstán, největší a nebohatší ze středoasijských zemí, zažívá nejhorší protesty za posledních nejméně deset let. Prezident Kasym-Žomart Tokajev z chaosu v zemi obvinil „provokatéry z domova i ze zahraničí“. Úřady v Almaty proto ve středu oznámily, že bezpečnostní složky zahájily „protiteroristickou operaci“.

Ve stejný den také Tokajev kromě jiného požádal o pomoc s potlačením nepokojů šéfy vlád a států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Tato vojenská aliance několika postsovětských republik v čele s Ruskem jeho žádosti vyhověla a pozdě ve středu večer SEČ odsouhlasila, že do Kazachstánu pošle na omezenou dobu mírové jednotky.

Nepokoje propukly v neděli ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), jehož ceny se pak zdvojnásobily. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst. Nepokoje vedly ve středu k odvolání vlády prezidentem Tokajevem, který novému přechodnému kabinetu nařídil, aby usměrnil ceny paliv, stejně jako ostatního „společensky významného“ zboží.

Podle zveřejněných dat kazašského ministerstva vnitra od propuknutí nepokojů zemřelo osm policistů a příslušníků národní gardy, informuje server Al-Džazíra.

Reklama

Doporučované