Hlavní obsah

Je to definitivní, hráči NHL se olympiády v Pekingu nezúčastní

Foto: Profimedia.cz

Zápas Vancouveru Canucks proti Calgary Flames byl odložen kvůli pozitivnímu testu na covid-19. Na snímku brankář Canucks Thatcher Demko.

Reklama

aktualizováno •

Hokejový turnaj pod pěti kruhy bude ochuzen o největší hvězdy, a to již podruhé za sebou. „Účast na olympijských hrách již není realizovatelná,“ vyjádřil se komisionář NHL Gary Bettman.

Článek

Kanadsko-americká Národní hokejová liga (NHL) oficiálně potvrdila, že nevyšle své hráče na olympijské hry do Pekingu. Hlavním důvodem je narušení obvyklého průběhu sezony kvůli nárůstu počtu případů covidu-19. Přes padesát zápasů již bylo odloženo.

Hráči ze zámoří se naposledy účastnili olympiády v roce 2014 v ruském Soči. Ta nadcházející tak bude již druhou v pořadí, jež se bude konat bez účasti největších hokejových hvězd. Přestože NHL původně odsouhlasila účast hráčů na OH v Pekingu, zhoršující se epidemická situace nakonec nedovolila vedení závazek realizovat.

„Národní hokejová liga respektuje a oceňuje touhu hráčů NHL reprezentovat jejich země a účastnit se turnaje ‚nejlepších z nejlepších‘. I proto jsme s rozhodnutím čekali tak dlouho, jak jen to bylo možné. Bohužel s ohledem na vážné narušení programu sezony, způsobené událostmi souvisejícími s covidem-19 – na 50 zápasů již bylo odloženo – není již olympijská účast realizovatelná,“ stojí v oficiálním vyjádření na webu NHL.

Několik hráčů vyjádřilo rozčarování z tohoto rozhodnutí. Zároveň také někteří z nich vyslovili již předem obavy z možné až pětitýdenní karantény v případě pozitivního nálezu. „Je to zklamání,“ řekl kapitán Tampy Bay Steven Stamkos, reprezentant Kanady, dle agentury Reuters. „Z nějakého důvodu mi účast na olympiádě nevychází. Je to velká škoda, jelikož zřejmě nebudu mít tu šanci ani tentokrát.“

„Je to událost, na kterou se těšíte opravdu dlouho,“ řekl Victor Hedman, reprezentant Švédska. „Nějakou chvíli nás bude trápit, že nemůžeme jet.“ Zklamání vyjádřil také Kanaďan Sidney Crosby, jenž má na kontě již dvě olympijská zlata z let 2010 a 2014 a zřejmě by rád svou sbírku rozšířil.

„Samozřejmě z vlastní zkušenosti vím, jak výjimečné a jedinečné jsou olympijské hry. Při myšlenkách na kluky, kteří neměli šanci být toho součástí, a při vědomí, o co přijdou… Myslím, že slovo ‚zklamání‘ je ten nejlepší způsob, jak takové pocity popsat,“ řekl Crosby pro web The Athletic.

Na rozhodnutí NHL reagoval i generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd. „Olympijský turnaj je svátek pro všechny a hráči, se kterými jsem v zámoří mluvil, se na něj těšili,“ prohlásil Nedvěd, který se předčasně vrátil z inspekční cesty v NHL. „V každém případě věřím, že i z hráčů evropských klubů sestavíme výborné mužstvo a v Pekingu se s ním popereme o co nejlepší výsledek,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované