Hlavní obsah

Průkopnické Česko. Svět s pracovní karanténou moc zkušeností nemá

Foto: Profimedia.cz

V Izraeli má kvůli pozitivnímu testu či kontaktu s nakaženou osobou být v izolaci dva tisíce zdravotníků.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN v pondělí předloží Ústřednímu krizovému štábu seznam profesí, na které by měla dopadat tzv. pracovní karanténa. Ve světě toto opatření zatím běžné není, některé země však už zkušenosti mají.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Lidé z vybraných profesí, kterým by v práci vyšel pozitivní antigenní test, by v Česku mohli i nadále chodit do práce. Seznam potenciálních adeptů bude v pondělí mít k dispozici Ústřední krizový štáb, jehož jednání se plánuje na odpoledne.

Smyslem tzv. pracovní karantény má být zajistit fungování státu i za situace, kdy v ní skončí velký počet lidí. Ministerstvo vnitra tak kvůli počínající vlně varianty koronaviru omikron mělo vybrat oblasti kritické infrastruktury nezbytné pro chod státu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zmínil v této souvislosti pracovníky v sociálních službách, školství či zdravotnictví. Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že by se pracovní karanténa mohla týkat i klíčových dodavatelů – například prádelen, které perou pro nemocnice, nebo řidičů, kteří rozvážejí potraviny od výrobců.

Ve světě zatím pracovní karanténa není na denním pořádku. Podle nedělních zpráv ji ale začala zvažovat izraelská vláda. V zemi totiž musí být kvůli pozitivnímu testu či kontaktu s nakaženou osobou v izolaci dva tisíce zdravotníků, což se podepisuje na tamním zdravotnickém systému.

Plány, podle kterých by asymptomatický zdravotní personál měl navzdory pozitivnímu testu pokračovat v práci, se však nesetkaly se souhlasem odborníků. „Ani omylem nebudeme souhlasit s tím, aby lékaři s pozitivním testem pokračovali v normální práci,“ cituje list The Times of Israel profesora Ziona Hagaye, předsedu Izraelské lékařské asociace. Ten návrh označil za nebezpečný pro veřejné zdraví.

Do praxe už podobný přístup přenesla některá místa ve Spojených státech. Nemocnice Eleanor Slater ve státě Rhode Island se potýkala s nedostatkem zdravotnického personálu, a požádala proto asymptomatické pracovníky s pozitivním testem, aby se do práce dostavili.

„Rozhodnutí využít covid-pozitivní personál, který je asymptomatický, je v souladu s pokyny Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, které umožňuje nemocnicím, které čelí významným personálním problémům, využívat asymptomatické nebo mírně symptomatické pracovníky,“ stojí ve vyjádření, které nemocnice zveřejnila.

Důvodem k obhajobě byla vlna pozitivních případů, která se následně v nemocnici objevila. Bezpříznakoví pracovníci však podle nemocnice pracovali převážně s pozitivně testovanými lidmi. Se zdravými osobami pracoval pouze jeden nakažený zaměstnanec a k tomu se prý žádné nové případy nevážou.

V sobotu zdravotnickým zařízením stejné kroky umožnil také americký stát Kalifornie, který s účinností od 8. ledna až do 1. února upravil kritéria pro návrat zdravotnického personálu do práce. Jako příčina je opět uváděn kritický nedostatek zaměstnanců.

Podle rozhodnutí se do práce budou moci vrátit jak pozitivně testovaní pracovníci bez příznaků, tak lidé s rizikovým kontaktem, u kterých se nemoc dosud neprojevila. Tito zaměstnanci budou muset používat respirátor třídy N95 a přednostně by měli pracovat na covid odděleních.

Britský list The Guardian již minulý týden napsal, že zpět do práce jsou povolávány i zdravotní sestřičky v australském státě Nový Jižní Wales. Dané kroky jsou však v rozporu se státními nařízeními a několik neinfikovaných sestřiček se na novináře obrátilo kvůli znepokojení, že musí pracovat s pozitivními kolegy.

Všechny tyto sestřičky také uvedly, že v posledních dnech dostaly od svých nemocnic neoficiální ústní doporučení, podle kterého nemusí dbát na nařízenou izolaci a mohou pokračovat v práci. Podmínkou pro to má být asymptomatický průběh nemoci a nošení ochranných prostředků.

V pondělí pak australský web ABC informoval zase o tom, že na jihovýchodě státu Jižní Austrálie se pozitivně testovaní pracovníci i nadále účastní práce na jatkách. Tamní zdravotnické orgány nejdříve uvedly, že návrat k práci platí pouze pro personál s negativním testem, později však potvrdily, že se rozhodnutí týká i některých pozitivních zaměstnanců.

„Aby byla zajištěna dostupnost potravin, bylo malé skupině kritických zaměstnanců, kteří byli pozitivně testováni a jsou asymptomatičtí, dovoleno, aby pokračovali v práci v izolované oblasti daleko od ostatních,“ uvedl pro ABC mluvčí SA Health. Nedostatek čerstvých potravin se projevil již v nejednom australském obchodě.

Reklama

Doporučované