Hlavní obsah

Dobrodruh zemřel při plavbě přes Atlantik. Dřív ho překonal v sudu

Foto: Profimedia.cz

Jean-Jacques Savin při testovací plavbě své lodi loni v květnu.

Reklama

Pětasedmdesátiletý Francouz Jean-Jacques Savin se plavil přes Atlantik, aby se mohl „vysmívat stáří“. Portugalští záchranáři ho ale v sobotu v jeho lodi našli mrtvého.

Článek

Už v roce 2019 překonal zanícený francouzský triatlonista Jean-Jacques Savin Atlantský oceán ve speciálním sudu vyrobeném na zakázku. Cesta mu tehdy trvala 127 dní, na facebooku ji sledovaly tisíce lidí a dobrodruh o ní napsal i knihu.

Znovu na plavbu přes Atlantik vyrazil letos na Nový rok, vyplul z jižního cípu Portugalska. Tentokrát chtěl bývalý vojenský výsadkář přistát v Karibiku s 8 metrů dlouhou a 1,7 metru širokou veslicí.

V noci ze čtvrtka na pátek ale dvakrát vyslal nouzový signál a od té doby nenavázal kontakt se svým týmem. Byl tou dobou severně od Madeiry. Portugalská pobřežní stráž v pátek našla jeho loď převrácenou poblíž Azorských ostrovů. Potápěč potom v sobotu objevil Savinovo tělo. Informovala o tom agentura AFP.

„Bohužel tentokrát byl oceán silnější než náš přítel, který tak moc miloval mořeplavbu,“ píše se v prohlášení na Francouzově facebookové stránce. Přesná příčina jeho smrti zatím není známá.

Už krátce po startu nepříznivý vítr přinutil dobrodruha změnit plán cesty, trasa se mu prodloužila o 900 kilometrů. Ještě ve středu Savin hlásil silné dmutí a vítr a poznamenal, že musel místo elektrického odsolovače vody začít používat ruční. „Připravuje mě to o energii, ale věřte, nejsem v nebezpečí,“ psal na facebooku.

Savin plavbu přes Atlantský oceán označoval za způsob, jak se vysmát stáří. Minulý týden v pátek na palubě oslavil 75. narozeniny. Proto si s sebou také vzal mandolínu, foie gras a šampaňské.

Před cestou se cítil bezpečněji než naposledy. Na palubě měl sledovací zařízení, díky němuž byl celou dobu vidět na radarech nákladních lodí plujících v blízkosti, které předtím v sudu neměl.

První cestu přes Atlantik si Savin užíval. „Psal jsem si deník, hodně jsem četl, cvičil,“ vyprávěl. Díky okénku v podlaze mohl během 4500 kilometrů dlouhé plavby sledovat ryby a párkrát prý zahlédl i delfíny. Při cestě spoléhal jen na mořské proudy.

Oranžový sud, v němž Savin tenkrát plul, měl 3 metry na délku a průměr něco přes 2 metry. Postavili ho tak, aby odolával nárazům vln i útokům mořských živočichů, například kosatek. Přístroje na palubě poháněla elektřina ze solárních panelů.

V původní verzi článku bylo uvedeno, že Savin vnímal plavbu jako způsob jak se ve stáří smát, ve skutečnosti to považoval za možnost jak se stáří vysmívat. Za nepřesnost se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované