Hlavní obsah

„Dovolená uprostřed války“. Mexické letovisko se potýká s vlnou násilí

Foto: Profimedia.cz

Nová realita na plážích Mayské riviéry v Mexiku. Útoků na turisty v oblasti přibývá.

Reklama

Mexické pláže pod dohledem vojáků. Klenot Mayské riviéry město Tulum a jeho okolí v posledních měsících čelí útokům a únosům, které mají na svědomí stále mocnější drogové gangy. Oblast se obává osudu, který potkal slavné Acapulco.

Článek

Vojáci v maskáčích se samopaly. Nová realita na mexických plážích, na kterou si musí zahraniční turisté zvykat. Na titulní strany zahraničních deníků se naposledy dostala střelba v oblíbeném letovisku Tulum na Mayské riviéře, při které zemřely dvě turistky.

Na svědomí měla útok podle vyšetřování jedna z místních zločineckých skupin. Motivem byla nejspíše snaha ukázat svou sílu a odradit konkurenty v obchodu s drogami. Při střelbě v restauraci La Malquerida zemřela indická blogerka Anjaly Ryotová a německá turistka Jennifer Henzoldová, informuje deník The Guardian.

„Většina turistů, kteří míří na Mayskou riviéru, si neuvědomuje, že tráví dovolenou na bitevním poli,“ cituje Guardian jednoho z místních pracovníků v oblasti cestovního ruchu. „Odpočívají, přitom jsou uprostřed války,“ dodal muž.

Vlna násilí a ohrožení pro turisty se ale netýká jen Tulumu. Minulý měsíc museli hosté jednoho z letovisek severně od Cancúnu rychle zamířit do úkrytu, když na hotelovou pláž pomocí lodi vnikla skupina maskovaných ozbrojenců. Po přestřelce zůstali na pláži dva mrtví, podle policie pravděpodobně členové konkurenčního gangu.

Podnikatelé v cestovním ruchu na Mayském pobřeží se tak obávají, aby oblast nepotkal osud Acapulca. Kdysi oblíbené letovisko se aktuálně potýká s mnoha případy násilí, které mají na svědomí drogové kartely.

„Tulum se rychle stává velmi nebezpečným a mohlo by se stát dalším mexickým městem monster,“ řekl Guardianu předseda místního občanského spolku Rafael Barajas. „Všichni jsou extrémně rozrušení kvůli této vlně násilí. Vyděšeně se na to díváme a přemýšlíme, jestli to někdy skončí,“ dodal Barajas.

Mezi lednem a zářím tohoto roku došlo v Tulumu k 65 vraždám, tedy o 80 procent více než ve stejném období v loňském roce. V oblasti dochází k vraždám i únosům, letos už mají drogové kartely na svědomí životy turistů ze Spojených států, Španělska, Belize, Uruguaye i jiných částí Mexika.

V dubnu tohoto roku mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, který dlouhodobě kritizuje místní policii, označil místní strážníky za „prohnilé“ s odkazem na řadu skandálů spojených s tulumskými policisty.

Vše vyvrcholilo právě na jaře letošního roku, kdy čtyři policisté stanuli před soudem kvůli smrti ženy ze Salvadoru. Victoria Esperanza Salazarová zemřela 27. března poté, co jí jeden ze strážníků několik minut klečel na zádech a krku, čímž média přirovnala kauzu k případu smrti George Floyda ve Spojených státech, informuje server Vice News.

Mexická vláda následně oznámila rozpuštění místního policejního oddělení a nahrazení tulumských strážníků, které čeká pečlivé přeškolení, státními policisty. Podle vedení policie strážci zákona, kteří neprojdou přeškolovacím kurzem, budou muset řady policie opustit.

Stále silnější kritice tak čelí protizločinecká strategie prezidenta Lópeze Obradora, která zatím nemá výraznější účinky. Prezidenta kritizuje opozice i média za to, že se spoléhá spíše na práci armády, než aby se věnoval reformě policie, která tak často nemá šanci konkurovat zločineckým gangům.

Podle tulumských úřadů ve městě působí asi deset konkurenčních gangů, které navzájem bojují o nadvládu nad obchodem s drogami a monopolem na únosy turistů i místních. Poptávka i nabídka omamných látek ve městě podle úřadů nadále roste.

Místní hoteliéři z drogového boomu obviňují pořadatele festivalů, večírků a majitele nočních klubů, které podle nich fungovaly po celou dobu pandemie. Bary a podobné podniky ale často podle svědků nemají ve světe gangů příliš na výběr. Pokud ano, tak ze tří možností: platit výpalné, povolit ve svých prostorech prodej drog, nebo skončit.

Reklama

Související témata:

Doporučované