Hlavní obsah

Downing Street. Tam, kde se pije alkohol a porušují pravidla

Foto: Profimedia.cz

V Downing Street se podle výsledků vyšetřování Sue Grayové hodně pilo a porušovala pravidla. Otázkou je, jakou roli v tom hrál sám Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Nejočekávanější zpráva posledních týdnů je venku. Dokument, který vznikl pod taktovkou britské vysoké úřednice Sue Grayové, mapuje zakázané večírky v Downing Street. Na veřejnost se nicméně dostala jen jeho osekaná verze.

Článek

Britská vláda selhala, jednání některých jejích členů je v souvislosti se striktními koronavirovými opatřeními těžko obhajitelné. Tak zní jeden ze závěrů ostře sledované zprávy, již dávala dohromady Sue Grayová, jedna z nejvýše postavených britských úřednic.

Přinejmenším některá z oněch setkání představují závažné selhání při dodržování nejen vysokých standardů, jež se očekávají od těch, kteří působí v srdci vlády, ale také standardů v té době očekávaných od celé britské populace.
Sue Grayová v závěrečné zprávě

Jde o jedno z vyvrcholení aféry Partygate, jež sleduje sérii nepovolených večírků a setkání na půdě Downing Street a v budově britské vlády. Konaly se v době přísných lockdownů v prvních vlnách pandemie covid-19 a již několik týdnů hýbou britským politickým děním.

O jakých večírcích je v závěrečné zprávě řeč?

15. května 2020: Údajně pracovní schůzka více než deseti lidí se konala na zahradě Downing Street 10. Zúčastnění popíjeli víno – v době, kdy se lidé venku nesměli setkávat s více než jedním člověkem mimo vlastní domácnost.

20. května 2020: Tentokrát grilovací party, opět na zahradě premiérova sídla. Pořádal ji jeden z nejvýše postavených úředníků v Downing Street – v e-mailové pozvánce vyzýval, aby si lidé přinesli „vlastní chlast“.

18. června 2020: Setkání v prostorách Whitehall kvůli odchodu zaměstnance z Downing Street 10.

19. června 2020: Narozeninová oslava Borise Johnsona. Navzdory opatřením, jež zakazovala setkávání více lidí ve vnitřních prostorách, se na pozvání premiérovy (nyní již) manželky Carrie sešlo několik desítek lidí – i s dortem.

13. listopadu 2020: Z osobního bytu premiéra se ozývaly hlasité zvuky a hudba, údajně se tam konala party.

27. listopadu 2020: V Downing Street 10 se konal (i za účasti premiéra) rozlučkový večírek pro poradkyni Cleo Watsonovou.

před Vánoci 2020: Další rozlučkový večírek, tentokrát pro odcházejícího bezpečnostního poradce Stevea Highama. Objevil se tam i Johnson.

10. prosince 2020: Bývalý ministr školství Gavin Williamson uspořádal vánoční party pro asi 20 lidí.

15. prosince 2020: Johnson pořádal kvízový večer, kterého se pracovníci Downing Street zúčastnili virtuálně i osobně.

17. prosince 2020: Vánoce tentokrát údajně oslavila kancelář tajemníka kabinetu Simona Case. Mluví se nicméně o tom, že šlo o on-line akci.

18. prosince 2020: Na vánočním večírku Downing Street se sešly desítky lidí – popíjely víno, jedly dobré sýry a hrály společenské hry.

14. ledna 2021: V Downing Street 10 se konal večírek kvůli odchodu dvou zaměstnanců.

Události vyšetřuje i Metropolitní policie, tedy vyjma čtyř setkání a údajných večírků, jež se konaly 15. května, 27. listopadu, 10. prosince a 15. prosince roku 2020. V jejich případě policie prý nezískala dostatek důkazů pro zahájení vyšetřování.

Právě kvůli policejnímu vyšetřování se ve zveřejněném dokumentu neobjevují prakticky žádné třaskavé detaily. Grayová se tak ve zprávě nemohla vyjádřit k jednotlivým událostem a objasnit podrobnosti.

I přesto, že jde o spíš nekonkrétní kritiku celkové kultury, jež panuje v Downing Street, půjde podle politických reportérů BBC o další náboje pro ty, kteří usilují o rezignaci Borise Johnsona. Před ně – tedy především před členy opozice – předstoupí premiér v Dolní sněmovně s vyjádřením k závěrům vyšetřování Grayové.

„Je tu větší otázka. A to, nakolik selhal ve svém vedení sám premiér. Předpokládám, že večer uslyšíme opoziční politiky říkat právě něco takového. Že onu kulturu stvořil tento muž na samotném vrcholu,“ napsal novinář Nick Eardley.

Podobné reakce se však daly očekávat. Na čem skutečně záleží, je reakce Johnsonových kolegů z Konzervativní strany. Někteří z nich se vůči Johnsonově roli v aféře Partygate hlasitě vymezovali. Stejně důležitá bude i nálada v britské společnosti – ať už zpráva Sue Grayové přišla s čímkoliv, lze předpokládat, že si Britové už názor na bujarý společenský život ve vrcholných patrech britské politiky udělali za poslední týdny sami.

„Zbabělec, který porušuje pravidla“

Kromě porušování koronavirových opatření, která představila sama vláda, report kritizuje i nadměrné užívání alkoholu v pracovním prostředí. Grayová jej ve zprávě označuje za nevhodné a je podle ní zapotřebí přijít s jasnými pravidly, která by takové chování upravila v každém z vládních rezortů.

„Struktura vedení Downing Street 10 je roztříštěná a komplikovaná, což vede k tomu, že se hranice toho, kdo za co nese odpovědnost, rozostřily,“ píše se ve zveřejněné verzi zprávy.

Ačkoliv pro osobní konfrontaci s Johnsonem dostanou opozičníci prostor, začali se – dle očekávání – k závěrům vyšetřování vyjadřovat i na svých sociálních sítích. Podle šéfa liberálních demokratů premiér porušil (koronavirová) pravidla a Británii lhal: „Musí odejít, než naší zemi ublíží ještě víc.“

„Premiér je zbabělec, porušuje pravidla a je potřeba, aby rezignoval,“ napsal prostě stínový ministr zahraničí, labouristický poslanec David Lammy.

„Dělá si z nás blázny“

K textu reportu Sue Grayové se v pondělí vyjádřil i premiér Johnson. Promluvil v zaplněné síni k členům dolní komory britského parlamentu. „Musíme se podívat sami sobě do očí a poučit se,“ řekl ministerský předseda. „Chtěl bych se omluvit. Za to, co jsme udělali špatně, i za to, jak jsme s tím naložili. (…) Chápu vztek, který lidé pociťují,“ uvedl na úvod zasedání Dolní sněmovny.

Lídr labouristů Keir Starmer měl nabito. Do Johnsona se pustil s tím, že „je to muž beze studu, což je i důvod, proč nerezignuje“. Závěry zprávy opozičník označil za průkazné a zmínil se o lidech, kteří během pandemie vládou nastavená pravidla dodržovali. Zachránili tím podle něj životy. „Předseda vlády si z nás ale dělá blázny,“ dodal.

Po Starmerově výstupu se Johnson vrátil zpět ke svému obvyklému tónu. Labouristův projev, prokládaný hlasitými projevy podpory z řad opozice, smetl ze stolu s tím, že jde o nepodložená tvrzení. A několikrát ve svých reakcích vyzdvihl domnělé úspěchy jeho vlády – od odchodu z Evropské unie po vysoké procento proočkovanosti.

Mezi řečníky nespokojenými s vývojem situace byla i expremiérka Theresa Mayová – zeptala se svého nástupce, zda znal pravidla, která tehdy platila. Nebo zda je ignoroval. Johnson se vyhnul přímé odpovědi s tím, že „o tom zpráva Sue Grayové není“. I přes několik výtek plynoucích z řad konzervativců se ovšem za Johnsona několik konzervativních poslanců veřejně postavilo.

Reklama

Doporučované