Hlavní obsah

Drábová: Normální svět se zhroutil, Rusové musí nechat střídat směny

Foto: Profimedia.cz

Šéfka SÚJB Dana Drábová.

Reklama

Ruské jednotky po nočním útoku ovládly největší ukrajinskou jadernou elektrárnu, předtím ji v noci ostřelovaly. O situaci mluvila na Radiožurnálu šéfka SÚJB Dana Drábová.

Článek

Ukrajinská strana informovala, že nejdřív kolem půlnoci přišel ruský útok a následoval požár, a teď přišly zprávy o tom, že ruské vojsko jadernou elektrárnu obsadilo.

Zaměstnanci elektrárny zůstávají na místě a kontrolují stav bloků. Podle ředitele elektrárny je radiační bezpečnost zajištěna.

„Pokud Rusové umožní střídání posádek, tak by se nemuselo bůhvíco hrozného dít,“ uvedla v pátek ráno ve vysílání Radiožurnálu Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

„V mém normálním světě, který se mi dnes ve čtyři ráno zhroutil, se na jaderné elektrárny neútočilo, protože je to v rozporu se ženevskými konvencemi na ochranu civilního obyvatelstva v případě válečného konfliktu,“ dodává Drábová.

Z informací, kterými od kolegů z Ukrajiny disponuje, je radiační situace záporožské elektrárny dobrá a po nočním útoku jsou poškozené jen některé pomocné systémy, které nemají vliv na bezpečnost. „Požár je uhašen, v provozu je jen 4. blok a ostatní jsou odstaveny,“ řekla ředitelka SÚJB.

Drábová upozorňuje, že Záporožská jaderná elektrárna je největší na Ukrajině a v Evropě. Jejích šest bloků, každý o výkonu 1 000 MW, by zvládlo pokrýt značnou část spotřeby České republiky. Ukrajina má celkem 15 jaderných bloků ve čtyřech lokalitách. Odstavení záporožské elektrárny by znamenalo pro Ukrajince citelný výpadek dodávek proudu.

Podle Drábové Česko chrání před případným radiačním únikem ze Záporožské jaderné elektrárny hlavně vzdálenost 1 500 kilometrů. „Se vzdáleností se míra radiace snižuje velmi intenzivně,“ uvedla expertka.

Drábová doporučuje lidem sledovat zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta v pátek ráno zveřejnila zprávu vycházející ze situačního přehledu záporožské elektrárny. Hrubý překlad zprávy zveřejnila i Drábová.

V pátek dopoledne proběhne tisková konference šéfa MAAE Rafaela Mariana Grossiho.

Reklama

Doporučované