Hlavní obsah

Zelenskyj s Dudou odhalili v Kyjevě „Chodník statečných“

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj u slavnostního odhalení Chodníku statečných.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho polský protějšek Andrzej Duda v Kyjevě odhalili „Chodník statečných“, kde budou oceněni skuteční přátelé ukrajinského státu.

Článek

„Chodník statečných“ byl položen z iniciativy hlavy státu u příležitosti 31. výročí nezávislosti Ukrajiny. To připadá na zítřek, den před oslavou nezávislosti se na Ukrajině od roku 2004 slaví Den vlajky. Místo nebylo vybráno náhodně, neboť moderní nezávislá Ukrajina se zrodila na náměstí Ústavy před Nejvyšší radou.

Ukrajinský prezident Zelenskyj zdůraznil, že na tomto chodníku budou jména politických představitelů a dalších zástupců partnerských zemí, které poskytovaly Ukrajině od počátku plnohodnotné invaze Ruské federace důležitou podporu.

Prvním zahraničním představitelem, který na Chodníku statečných má své ocenění, se stal polský prezident Andrzej Duda. „Chodník statečných jsem chtěl odhalit za přítomnosti polského prezidenta Andrzeje Dudy. Jeho jméno bude na tomto chodníku navždy. Je to symbol statečnosti, symbol přátelství, symbol podpory Ukrajiny, když je jí opravdu zapotřebí,“ zdůraznil Volodymyr Zelenskyj.

Duda: Polská podpora až do „posledního dne bojů“

Během své úterní návštěvy Kyjeva, která připadla na předvečer Dne nezávislosti Ukrajiny, Duda vyjádřil pevné přesvědčení, že „Ukrajina se nejen ubrání, ale také zvítězí“. Dodal, že podle něj Ukrajina „získá zpět celé své území, které dnes okupuje Rusko, že se Ukrajina obnoví i díky podpoře Polska… a dalších demokratických států“.

„Ukrajina, Ukrajinci a ukrajinské úřady se mohou spolehnout na Polsko a polský lid,“ řekl prezident Duda a dodal, že po vítězství ve válce bude Ukrajina „mocnější a silnější a také modernější.“

Mohlo by vás zajímat

V některých částech fronty se po měsících bojů není kde skrýt před děly a raketomety. Nejen to rozebírá Matouš Lázňovský v novém díle Zpráv z bojiště:

Přečíst si můžete i jeho analýzu o tom, jak se válka na Ukrajině změnila v boj vytrvalosti a odolnosti.

Prezident Duda uvedl, že polská delegace přijela do Kyjeva, aby dala Ukrajincům najevo, že Poláci stojí na jejich straně a podporují je. „Proto jsem tu dnes s Volodymyrem Zelenským, svými ukrajinskými bratry a přáteli, spolu s celou polskou delegací,“ řekl a dodal, že člověk, který reprezentuje svůj národ a stát, musí počítat s „riziky, která taková reprezentace přináší“.

„Poláci dokonale chápou, co se děje dnes a bude dít zítra,“ řekl Duda s odkazem na Den vlajky připadající na úterý a následující Den nezávislosti ve středu. „Dnes Ukrajina bojuje, dnes Ukrajina brání svou nezávislost… celistvost a celek svého státu proti ruské agresi, která nezačala 24. února, ale ve skutečnosti v roce 2014, kdy Rusko poprvé zaútočilo na Ukrajinu a zahájilo faktickou okupaci Luhanské a Doněcké oblasti a ruskou okupaci Krymu,“ řekl.

Dále uvedl, že Ukrajina brání nejen svou vlastní svobodu a nezávislost, ale také svobodu a nezávislost ostatních evropských států, ne-li celé Evropy.

Zelenskyj: Jednání s prezidentem Dudou bylo velmi plodné

Ukrajinská prezidentská kancelář zareagovala prohlášením, že „Andrzej Duda sehrál mimořádně důležitou roli při posilování obranyschopnosti naší země v prvních dnech plnohodnotné agrese Ruské federace. Přijel na válkou zmítanou Ukrajinu, označil ruské kroky za bezprecedentní porušení mezinárodního práva a zdůraznil, že Ruská federace se tímto vylučuje z mezinárodního společenství.“

„Právě Polsko bylo jednou z prvních zemí EU, která se stala novým domovem pro miliony migrantů z Ukrajiny. Průmysl, podnikatelé, obyčejní Poláci – všichni přispěli k co nejrychlejší adaptaci a podpoře našich občanů. Polská vláda a Sejm maximálně zjednodušily postupy při překračování hranic a následné začlenění Ukrajinců do přátelského evropského společenství,“ uvedla také prezidentská kancelář.

Zelenskyj po schůzce Polákům poděkoval a prohlásil, že úterní rozhovory s prezidentem Dudou byly velmi plodné. „Probrali jsme celou řadu témat… Je zcela jasné, že jsme hovořili o obraně Ukrajiny a o podpoře našich Ukrajinců v Polsku,“ řekl. „Jsem velmi vděčný vám i polské vládě, první dámě a celému Polsku, které tak vřele vnímá Ukrajince,“ dodal k Dudovi.

Zelenskyj se obává, že Rusko zintenzivní útoky

Na tiskové konferenci zároveň pohrozil Moskvě „mocnou odpovědí“, pokud své útoky proti Ukrajině zintenzivní. Objevují se totiž varování, že za dnešního Dne vlajky a středečního Dne nezávislosti Ukrajiny hrozí masivnější údery. Například americká ambasáda v Kyjevě varovala, že v následujících dnech se ruské síly budou snažit zintenzivnit útoky na civilní infrastrukturu i vládní objekty.

Válka na Ukrajině v mapách

Seznam Zprávy týden co týden sledují, jak ruská armáda postupuje Ukrajinou a jak se daří ukrajinské protiofenzivě.

„Rusko to dělá neustále. Mohou zvýšit počet úderů? Ano, to mohou 23. a 24. (srpna) udělat,“ odpověděl Zelenskyj podle agentury Reuters na otázku, jak by Ukrajina reagovala, pokud by Rusko obnovilo raketové údery na Kyjev.

„Co udělá Ukrajina, když zasáhnou Kyjev? Totéž co nyní. Protože pro mě jako pro prezidenta a pro každého Ukrajince je Kyjev, Černihiv, Donbas totéž,“ prohlásil Zelenskyj. Reakce podle něj bude stejná za každé ukrajinské město, které se stane terčem Ruska. „Pokud nás zasáhnou, dostanou odpověď, mocnou odpověď,“ uvedl ukrajinský prezident, podle něhož bude den ze dne odpověď „silnější a silnější“.

Duda se zúčastní summitu takzvané Krymské platformy

Duda, jenž je v Kyjevě potřetí od začátku ruské invaze, se dnes podle své kanceláře rovněž účastní summitu takzvané Krymské platformy. To je fórum za účasti vrcholných zahraničních představitelů a mezinárodních organizací, které usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a ukončení okupace poloostrova, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Na konferenci Krymské platformy dnes prostřednictvím videospojení vystoupil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který zopakoval, že Severoatlantická aliance plně stojí při Ukrajině a bude dlouhodobě podporovat její svrchovanost, územní integritu a právo na sebeobranu. Stát při Kyjevu bude NATO i při nadcházející nelehké zimě, slíbil Stoltenberg.

Přečtěte si více

V době, kdy se školy připravují na zářijové otevření, se mnozí pedagogové potýkají se skutečností, že nemají možnost zajistit bezpečnost žákům ani klid rodičům.

Vzdělávací zařízení po celé Ukrajině se nyní předhánějí ve stavbě bunkrů a protiatomových krytů pro do školy se vracející žáky.

Ukrajina podle něj utrpěla šesti příšernými měsíci války, ale také ukázala schopnost odolávat agresi – opětovat úder, znovu dobýt území a Rusku způsobit značné ztráty. „Je to válka vůlí a logistiky. Proto musíme udržet naši podporu Ukrajině dlouhodobým způsobem,“ dodal Stoltenberg.

Zelenskyj konferenci podle Reuters zahájil prohlášením, že Kyjev obnoví ukrajinskou vládu nad anektovaným poloostrovem. „K překonání teroru je nezbytné zvítězit v boji proti ruské agresi. Je nezbytné osvobodit Krym. Bude to resuscitace světového práva a pořádku,“ pronesl Zelenskyj.

Hranice do Polska překročily miliony uprchlíků

Varšava je jedním z největších podporovatelů Kyjeva a od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, překročily hranice do Polska miliony ukrajinských uprchlíků, mnoho z nich našlo v sousední zemi azyl.

O víkendu se Varšava ohradila proti nedávné zprávě serveru Politico, podle něhož šest největších evropských zemí – včetně Polska – po celý červenec nenabídlo Ukrajině žádné dvoustranné závazky ohledně vojenské pomoci. Náměstek polského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz podle agentury PAP uvedl, že Polsko poskytuje pomoc Ukrajině neustále.

Reklama

Doporučované