Hlavní obsah

Dudu napálili ruští komici. „Macronovi“ vyzradil detaily z hovorů se státníky

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Elysejském paláci, Paříž, 27. října 2021.

Reklama

Polský prezident Andrzej Duda v noci, kdy dopadla na polské území raketa z Ukrajiny, mluvil s ruskými komiky, kteří se vydávali za francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Duda se nechal duem bavičů napálit již podruhé.

Článek

Po dopadu rakety v polské vesnice Przewodów nedaleko hranic s Ukrajinou se světová pozornost stočila k Polsku. Prezident Andrzej Duda telefonicky mluvil s řadou lídrů zemí i organizací. A také s ruskými komiky, kteří se vydávali za francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Proslulé duo bavičů přezdívaných Vovan a Lexus zveřejnilo 7,5minutovou nahrávku, na níž Duda hovoří anglicky s volajícím, který se snaží nasadit francouzský přízvuk.

„Emmanueli, věřte mi, že jsem mimořádně opatrný. Nechci válku s Ruskem a věřte mi, že jsem mimořádně opatrný, mimořádně opatrný,“ ujišťoval opakovaně Duda druhou stranu s tím, že neuvažuje o aktivací článku 5 Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně.

Duda s komiky dále probíral detaily výbuchu i spekulace o původu rakety. Zmínil rovněž detaily z konverzace s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem nebo americkým prezidentem Joem Bidenem.

„Obviňuje (Biden) Rusko?“ zeptali se komici a Duda je ujistil, že ne. Řekl jim také, že se Stoltenbergem mluvil jen o možnosti aktivace článku 4 o konzultacích v případě ohrožení bezpečnosti členského státu.

Více o výbuchu v polské obci Przewodów

Svět upřel pozornost na Polsko, kde v úterý raketa připravila o život dva lidi. Co o události zatím víme? Jak reagovalo NATO? A co vlastně znamenají diskutované články Severoatlantické smlouvy?

Vyděšení lidé, výjimečně prázdný kostel a dva mrtví Poláci. Raketa v úterý dopadla do zemědělské vesnice na polské periferii. Místní popisují zasvištění a pak velkou ránu, která byla slyšet na kilometry daleko.

Duo se ptalo také na postoj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a zajímalo ho, zda obviňuje z incidentu Rusko. „Ano, Volodymyr obviňuje Rusko. Říká, že jsou si naprosto jisti, že šlo o ruskou raketu, kterou vypálilo Rusko, a není možné, aby šlo o ukrajinskou raketu. To mi řekl,“ odpovídal prezident Duda.

„Vždyť znáte jeho postoj. Stále žádá o dodávky zbraní,“ namítli komici.

V pozdější části rozhovoru se ptali také na Dudův názor ohledně špinavé bomby a hovor zakončili konstatováním toho, že „mají plné zuby ruského prezidenta Vladimira Putina i Zelenského“, na což Duda nijak nereagoval.

Dudova kancelář v úterý podle agentury Reuters přiznala, že k incidentu došlo, a oznámila, že nyní vyšetřuje, jak se volajícím podařilo prezidentovi dovolat. „Po výbuchu rakety v Przewódowě, během probíhajících hovorů s hlavami států a vlád, zavolala i osoba, která se vydávala za francouzského prezidenta Emmanuela Macrona,“ napsala na twitteru.

„Během hovoru si prezident Andrzej Duda kvůli neobvyklému způsobu vedení hovoru uvědomil, že by mohlo jít o pokus o podvod, a hovor ukončil,“ dodala kancelář.

Není to poprvé, kdy se podařilo ruské dvojici Dudu napálit. Před dvěma lety se Vovan a Lexus vydávali za generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Již tenkrát vyvolal vtip diskuzi o zabezpečení a kontrole hovorů v Dudově kanceláři.

K telefonátu došlo jen pár hodin poté, co na polské území minulé úterý dopadla raketa, jež připravila o život dva lidi. Ruské síly ten den vedly rozsáhlý raketový útok proti celé Ukrajině.

Vyšetřování původu rakety nadále pokračuje. Duda spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckim ve středu uvedli, že všechny dosavadní důkazy nasvědčují tomu, že raketa byla součástí ukrajinské protivzdušné obrany a že šlo o nešťastnou náhodu. Ukrajinský původ rakety už připouští i Kyjev.

Večer po výbuchu Duda mluvil mimo jiné právě s Bidenem, Stoltenbergem a Zelenským. Situaci konzultoval i s premiérem Spojeného království Rishim Sunakem nebo německým kancléřem Olafem Scholzem. Dokonce pak ve středu ráno hovořil i s Macronem.

Prezident Andrzej Duda přiznal, že když se o explozi v Przewódowě dozvěděl, měl nutkání rychle oznámit, že šlo o ruskou raketu. Nicméně podle polského deníku Gazeta Wyborcza vyslyšel vojenské představitele, kteří ho nabádali k opatrnosti, a stejný postoj pak držel i při hovoru s ruskými komiky.

Vovan a Lexus jsou v Rusku známí tím, že se zaměřují na žertovné telefonáty s celebritami a politiky. Podařilo se jim obelstít například právě Macrona nebo bývalého britského premiéra Borise Johnsona.

Reklama

Doporučované