Hlavní obsah

Důkaz, že sankce fungují. Rusko používá zbraně pašované z Iráku

Foto: Profimedia.cz

Zbraně z Iráku pomáhají Rusku pašovat členové proíránských milicí Lidových mobilizačních sil.

Reklama

aktualizováno •

Rusům docházejí rakety a další zbraně. Problémy řeší pašováním granátometů, protitankových střel a další těžké techniky z Iráku. Pomáhají jim v tom proíránské šíitské milice.

Článek

Íránské pašerácké skupiny pomáhají dostávat z Iráku zbraně na ukrajinské bojiště, kde je využívají Rusové. S odvoláním na výpovědi členů proíránských iráckých milicí i na irácké tajné služby o tom informoval britský deník The Guardian.

Mezi pašovanými zbraněmi jsou granátomety ruské výroby, stejně jako protitankové střely nebo brazilské raketové systémy Astros-2.

Samotní Íránci pak ruské armádě dodali svůj protivzdušný systém Bavar-373, jenž se podobá ruskému systému S-300. Íránský režim pak vrátil spřátelenému Rusku systém S-300, který si od něj v minulosti koupil.

Na dodávkách zbraní z Iráku a Íránu je vidět, že na ruský zbrojní průmysl dopadají Západem uvalené sankce. Některé továrny mají problémy i kvůli tomu, že odebíraly součástky ze sousední Ukrajiny.

Proíránské milice byly vyzbrojené i dříve, v roce 2016 se ale staly oficiální součásti irácké armády a velkou měrou se podílely na poražení teroristického chalífátu Islámský stát. Od té doby se v Iráku staly v oblasti bezpečnosti významným hráčem.

Granátomety a protitankové střely, které až dosud vlastnily Lidové mobilizační síly (Hašd aš-Šábí), organizace zastřešující šíitské milice v zemi, putovaly do Íránu 26. března přes hraniční přechod Salamdža. Tam si je převzali íránští vojáci a po moři odvezli do Ruska, řekl velitel milice kontrolující hraniční přechod.

„Nestaráme se o to, kam ty těžké zbraně jdou. Cokoliv je proti Američanům, je pro nás dobré,“ řekl The Guardian zdroj z Hašd aš-Šábí.

Kaspické moře tak přepluly tři ruské nákladní lodě se zbraněmi, které putovaly z íránského přístavu Bandar Anzali do ruské Astrachaně. „Rusové teď na Ukrajině potřebují rakety. Ty je potřeba umět přepravovat, protože jsou křehké a výbušné. Pokud jste k tomu ale odhodlaní, jde to,“ myslí si Yörük Isik, expert na námořnictví z Istanbulu. Transporty zbraní podle něj nezachytí satelitní snímky, protože zbraně se převážejí v běžných dopravních kontejnerech.

Podle analytika Mohanada Hage Aliho z think-tanku Carnegie Middle East Center mohou zbraně dovezené z Iráku a Íránu Rusku výrazně pomoci. „Ostatní země, jako je Čína, musejí být s dodáváním zbraní Rusku vzhledem k sankcím velice opatrné. A Írán se chce ujistit, že Rusko v tomto konfliktu nezačne prohrávat. Pokud by se Putinův režim destabilizoval, mělo by to dalekosáhlé důsledky pro Írán, zvláště v Sýrii. Tam je Írán závislý na ruské letecké podpoře a Rusko koordinuje kroky tak, aby nedošlo k přímému střetu s Izraelem,“ dodává analytik.

Rusko nyní dodávky zbraní nutně potřebuje – podle západních odhadů je hned 29 z celkových 125 praporů účastnících se invaze v boji neefektivních. I proto muselo Rusko přehodnotit strategii a místo marného dobývání Kyjeva a dalších měst se soustředit už jen na Donbas a jihovýchod Ukrajiny.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované