Hlavní obsah

Dvě zprávy o klimatu shodně popisují: planeta dostala další ránu

Foto: Profimedia.cz

Následky ničivého tornáda, které zhruba před měsícem zasáhlo Benton v Kentucky.

Reklama

Křivka průměrné globální teploty stále stoupá. Podle satelitní služby Evropské unie Copernicus patří rok 2021 mezi sedm historicky nejteplejších let. Nová zjištění jen navazují na to, co vědci říkají už celé roky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Posledních sedm let bylo vůbec nejteplejších v historii. Rok 2021 se mezi nimi umístil na páté příčce – s rekordně horkými letními měsíci v Evropě, vlnami extrémního vedra ve Středomoří a rozsáhlými, smrtícími lesními požáry i povodněmi napříč starým kontinentem.

Ačkoliv jsou extrémní projevy počasí i klimatické změny čím dál častějším jevem, nadále narůstá i míra znečištění ovzduší skleníkovými plyny. Což podle klimatologa Rowana Suttona z Univerzity v Readingu, jenž mluvil se serverem Sky News, hlasitě připomíná, že základní příčiny celého problému je třeba ještě vyřešit.

Podle zprávy, kterou na začátku týdne vydala služba Copernicus, narostla v ovzduší v roce 2021 jak míra oxidu uhličitého, tak i metanu, který má ještě mnohem vyšší ohřívací potenciál.

Letní rekordy

Speciální pozornost Copernicus věnoval rekordně horkým letním měsícům.

V Evropě tehdy teplota téměř o jeden stupeň převýšila letní průměr za poslední tři dekády. Jinými slovy: léto bylo ještě o něco teplejší než v letech 2010 a 2018, tedy dvou dosud nejteplejších vůbec.

Foto: Seznam Zprávy

Nárůst letní průměré povrchové teploty.

Podle expertů k tomu přispěly vlny veder ve Středomoří, kde byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v evropské historii: 48,8 stupně Celsia na Sicílii.

Mezi další loňské extrémní jevy patří také povodně v Německu, Belgii či Nizozemsku. A samozřejmě tornádo na Moravě.

Britský klimatolog Sutton prohlásil, že právě takové extrémní projevy představují „facku politikům i veřejnosti, aby se probudili a vnímali naléhavost klimatické krize“.

„Sledovali jsme, jak se předpovědi stávají realitou“

Výroční zprávu vydal i americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Ten se v o nic víc potěšujícím reportu věnuje situaci ve Spojených státech. Úřad uvádí, že se rok 2021 s extrémními projevy počasí zařadil mezi ty, které způsobily nejvíce škod vůbec.

Finanční hodnota těchto škod byla vyčíslena na 145 miliard dolarů, tedy v přepočtu více než 3,1 bilionu korun, a to z loňského roku dělá také třetí nejdražší rok v americké historii. Za více než půlku z toho mohou čtyři tropické bouře: Elsa, Fred, Ida a Nicholas.

Katastrofy, k nimž v USA v loňském roce došlo, zasáhly prakticky celou zemi – od západního pobřeží k východnímu. Ať už šlo o hurikány, krupobití, sněhové bouře nebo třeba lesní požáry, píše britský list The Guardian.

Foto: Seznam Zprávy

Jaké škody způsobily projevy extrémního počasí a katastrofy spojené se změnou klimatu?

Například lesní požár ve státě Colorado zničil skoro 1100 domovů a spálil plochu o více než dvou tisících hektarech. Extrémní sucho loni sužovalo mezi 44 až 56 procenty celých USA.

„Rok 2021 byl v podstatě o sledování toho, jak se klimatické předpovědi z minulosti stávají realitou. Klimatická změna se podepsala na mnoha takových událostech, které zasáhly Spojené státy a způsobily miliardové škody,“ uvedla pro CNN klimatoložka Rachel Lickerová z Unie znepokojených vědců.

Podívejte se, jak vypadal ničivý požár v Coloradu.Video: @Weather_West, @CIRA_CSU, AP

Spojené státy si loni prošly svým čtvrtým nejteplejším rokem v historii. Prosincové teploty na východě země připomínaly spíš jaro a hned pětina amerických států (například Missouri, Nové Mexiko, Oklahoma i Arkansas) zaznamenala nejteplejší prosinec vůbec.

Nic nového

Vědci se shodují na tom, že zprávy, jež různé instituce vydávají, se v lecčem opakují a že není možné pokaždé přijít s něčím novým. To pro Sky News komentoval i klimatolog Brian Hoskins, profesor na Imperial College v Londýně.

Je složité říkat něco nového pokaždé, kdy jsme svědky dalšího hřebíku do rakve planety.
Brian Hoskins

Asi nejzávažnější a zároveň všeříkající zprávu vydal loni v srpnu Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). Ta poprvé v historii najisto potvrdila, že za klimatickou změnu je skutečně zodpovědný člověk. A lidstvu vykreslila znepokojivou budoucnost.

Foto: Seznam Zprávy

Scénáře oteplování Země podle zprávy IPCC.

Jen namátkou: vědci ve zprávě uvedli, že do konce tohoto století nelze vyloučit zvýšení mořské hladiny o dva metry. Podle všech scénářů (těch nejčernějších i optimistických) se průměrná teplota na Zemi oproti předindustriální éře zvýší o 1,5 stupně Celsia už v roce 2040. A samozřejmě – napříč planetou lze očekávat častější a ničivější požáry.

„Když použijeme sportovní terminologii, dalo by se říct, že atmosféra byla vystavena dopingu, což vede k tomu, že pozorujeme extrémní jevy častěji než dříve,“ okomentoval v létě zjištění vědců Petteri Taalas, generální sekretář Světové meteorologické organizace.

Reklama

Doporučované