Hlavní obsah

Džihádistická droga míří do Evropy. S posvěcením Asada ji pašuje Hizballáh

Foto: Profimedia.cz

Saúdskoarabští policisté se zadrženými tabletami captagonu.

Reklama

Válečné zločiny, masakry civilistů, opakované používání chemických zbraní. Z toho všeho Západ obviňuje režim diktátora Bašára Asada. V posledních letech navíc Sýrii přeměňuje v narkostát.

Článek

Syrský režim se podílí na pašování drogy captagon do Evropy, Jordánska, Turecka a států Perského zálivu. V pondělí na to upozornil saúdskoarabský list al-Hadas. Synteticky vyráběnou drogu užívají rekreačně obyvatelé celého Blízkého východu, ale také vojáci a členové různých ozbrojených a teroristických skupin. Látku fenetylin hydrochlorid, které se přezdívá „džihádistická droga“ nebo „kokain chudých“, brali mimo jiné i bojovníci z takzvaného Islámského státu.

Captagon se vyrábí ve čtyřech pečlivě střežených továrnách v Sýrii, odkud ho pašují bojovníci šíitského hnutí Hizballáh do okolních zemí. V jedné z továren ležící jižně od přístavu Latákie Hizballáh i přímo dohlíží na výrobu spolu se Sámerem Kamálem Asadem, vlivným bratrancem diktátora Bašára Asada. Další z Asadových bratranců Vasím je údajně zapojený do pašování drogy z Latákie do Evropy.

V severní Sýrii využívají pašeráci dvě hlavní trasy – jedna vede na severozápad od Aleppa směrem do Turecka, druhá začíná na severovýchodě stejného města a pokračuje do Manbídže, který kontrolují Syrské demokratické síly, a do iráckého Kurdistánu. Další z tras vede po syrsko-libanonských hranicích a okolím středosyrského města Homs, jež ovládá právě Hizballáh.

Stále většímu tlaku ze strany pašeráků čelí sousední Jordánsko, které v neděli oznámilo zabití čtyř pašeráků na své hranici. Jordánsko uvedlo, že proíránské jednotky Asadovy armády spolu s dalšími proíránskými ozbrojenými skupinami se v poslední době snaží propašovat do království pilulky captagonu v hodnotě stovek milionů dolarů. Od začátku roku bylo na hranici zabito už nejméně 40 pašeráků, stovky dalších byly zraněny.

Jordánské úřady zadržely do letošního dubna 17 milionů tablet captagonu, což je jasný nárůst oproti loňskému roku, kdy zabavily 15 milionů tablet za celý rok. Droga vyráběná v Sýrii míří prakticky do celého světa – v posledních dvou letech zachytili například zásilku s 85 miliony tablet v italském přístavu Salerno, 95 milionů tablet v Malajsii a 74 kilogramů drogy v Nigérii.

„Captagon je jedna z amfetaminových forem, pozornost k ní připoutal fakt, že ji používali bojovníci Islámského státu. Stimulanty se na Blízkém východě rozvíjejí obecně, není to jen Sýrie – amfetaminy se rozjíždějí i v Íránu, kde se používá metamfetamin, obdoba českého pervitinu. Podobné je to i v Afghánistánu, kde se amfetamin stává po opiátech velmi užívanou drogou,“ vysvětlil Seznam Zprávám kontext Miroslav Nožina, expert na Asii a zneužívání drog ve světě.

Sýrie a Libanon mají ideální podmínky pro výrobu

Captagon vyvinuli v 60. letech vědci jako lék proti depresím a zraněním mozku, v 80. letech se ale kvůli své návykovosti přestal užívat a název se dnes používá pro směs amfetaminu a kofeinu. V 90. letech se ilegálně vyráběl v Bulharsku, po začátku nového tisíciletí se výroba přesunula do Libanonu a ještě o pár let později do Sýrie.

„V posledním desetiletí poskytovaly Sýrie a Libanon ideální podmínky pro výrobu captagonu. Jde o slabé státy podrývané mocnými milicemi a etnickými frakcemi, v nichž žije velká uprchlická populace z různých blízkovýchodních válek. Obě země leží v centru historických pašeráckých sítí vedoucích z Perského zálivu do Evropy,“ píše v článku pro think-tank Chatham House americká expertka Vanda Felbabová-Brownová.

Výroba captagonu zaměstnala experty z masivního chemického průmyslu, který byl v zemi před válkou. Jak odhalila loňská investigace The New York Times, na financování se podílí čtvrtá ozbrojená divize syrské armády vedená mladším bratrem prezidenta Asada Máhirem, ale i syrské tajné služby a velitelé různých ozbrojených skupin.

Foto: Profimedia - Houssam Shbaro

Libanonský ministr vnitra Basám Mavláví ukazuje na lednové tiskové konferenci krabici s čajem, do níž pašeráci ukryli tabletky captagonu.

Mezi nimi obzvláště vyniká zmíněné hnutí Hizballáh, které má kvůli americkým sankcím ztížený přístup k penězům a musí si hledat nové příjmy. Jedním z nich je právě pašování captagonu – vzhledem k provázanosti hnutí s íránským a libanonským režimem je pro úřady v Iráku a Libanonu složité pašování drogy účinně potírat.

Drogovým kartelem je syrská vláda

V případě Sýrie je to ještě složitější: „Myšlenka žádat syrskou vládu o spolupráci je úplně absurdní. Je to doslova syrská vláda, která drogy vyváží. Není to tak, že by se dívala jinam, zatímco drogové kartely si dělají své věci. Oni jsou drogovým kartelem,“ citoval The New York Times Joela Rayburna, zvláštního zmocněnce pro Sýrii v dobách Trumpovy administrativy.

A drogovému kartelu odpovídají i příjmy z vývozu drogy. V roce 2020 zadržely bezpečnostní složky různých zemí v Sýrii vyrobený captagon v hodnotě 3,5 miliardy dolarů (v přepočtu asi 80 miliard korun). Podle expertů mohl být skutečný vývoz minimálně pětkrát vyšší. Jen pro srovnání – celoroční legální vývoz všech výrobků ze Sýrie dosahuje pouhých 800 milionů dolarů.

V roce 2021 už úřady v zahraničí zabavily captagon v hodnotě šesti miliard dolarů a celkový vývoz se tak podle analytika Charlese Listera z Middle East Institute pohybuje okolo 30 miliard.

Vzhledem k rostoucímu vývozu se stal captagon populární drogou v Perském zálivu a má šanci dobýt i jihoevropské a severoafrické trhy, případně se prosadit i v jihovýchodní Asii. Kromě typických účinků způsobených amfetaminem může návykový captagon vést i k násilnému a psychotickému chování a často také slouží jako přechodná látka při posunu k ještě tvrdším drogám.

Reklama

Doporučované