Hlavní obsah

Ed Sheeran vyhrál. Megahit není plagiát

Foto: Profimedia.cz

Ed Sheeran spor o motiv svého hitu vyhrál.

Reklama

Ed Sheeran vyhrál bitvu o autorská práva. Nejvyšší soud rozhodl, že jeho hit Shape of You není plagiát písně Oh Why umělce Chokriho.

Článek

Soudní bitva o část melodie hitu Shape of You je po čtyřech letech u konce. Zpěvák Ed Sheeran podle středečního rozhodnutí soudce neokopíroval píseň Oh Why umělce Chokriho.

Chokri, grime umělec, který vystupuje pod jménem Sami Switch, tvrdil, že se melodie „Oh I“ v Sheeranově skladbě „nápadně podobá“ refrénu „Oh Why“ v jeho vlastní písni. Chokri ji vydal v roce 2015. Ed Sheeran s hitem sice přišel o dva roky později, nicméně u soudu tvrdil, že před samotným soudem Chokriho dílo neslyšel.

Shape of You byla ve Spojeném království nejprodávanější písní roku 2017 a je nejstreamovanější skladbou v aplikaci Spotify. Sheeran ji napsal spolu se svými spolupracovníky Johnem McDaidem ze Snow Patrol a producentem Stevenem McCutcheonem, který sám obvinění z okopírování hudebního motivu odmítl.

Soudní řízení začalo v roce 2018 a minulý měsíc vyústilo v 11denní proces v Londýně. Sheeran poskytl důkazy ke své tvorbě a popřel, že by si „vypůjčoval“ nápady od neznámých skladatelů. Trval na tom, že připisuje zásluhy lidem, kteří přispívají k jeho práci, vždy „zcela spravedlivě“.

Právní zástupce Chokriho a spoluautora jeho skladby Rosse O'Donoghuea Andrew Sutcliffe označil Sheerana za „straku“ a prohlásil, že „běžně kopíruje“ jiné umělce a je „extrémně pravděpodobné“, že se inspiroval i Oh Why.

Obě strany tak do boje povolaly forenzní muzikology. Podle jednoho z nich jsou obě písně „výrazně odlišné“, druhý ale tvrdí, že jsou „významně podobné“. Sheeranův zástupce Ian Mill případ označil za „hluboce traumatizující“, Chokri za „nejhorších několik týdnů života“.

Chokri už dříve uvedl, že ho ranil tón e-mailových odpovědí Sheeranových právníků na jeho stížnost. „Mám pocit, jako by mě okradl někdo, koho respektuji,“ řekl soudu. „Tohle jsou roky, kdy jsem měl nad hlavou zachmuřeno. Všechno, co jsem slyšel a četl, mě ponížilo. Jediné, co jsem chtěl, bylo vysvětlení. Kdybych ho měl, nemuseli bychom se prodírat tímhle svinstvem.“

Reklama

Doporučované